poniedziałek, 10 listopada 2014

Mus dyniowo - jabłkowy - Pumpkin - Apple Mousse








      Późna jesień zawsze mi się kojarzy z dyniami, które kiedyś rosły prawie przy każdym domu. Były olbrzymie. Najczęściej jedna sąsiadka "otwierała" dynię i dzieliła się z kilkoma innymi, tak aby każda mogła coś z niej zrobić pysznego. Pierwszym dyniowym daniem zazwyczaj był kompot.
Potem przychodził czas na kolejną dynię, dzielenie się i smakołyki dyniowe.

    Kiedy kupuję lub dostaję dynię zawsze robię tak, aby powstało kilka dań. Też robię kompot a potem mnóstwo innych dań. Muszę dodać, że dynia ma wiele wartości odżywczych i jest mało kaloryczna.

   Dynię po przekrojeniu i wydrążeniu pestek najczęściej piekę w piekarniku. Kiedy jest miękka wydobywam miąższ i zastanawiam się co z niego zrobić.


Jak upiec dynię?

- dynię przekrój na połowę
- wydrąż pestki
- połóż dynię na blaszce do pieczenia, nakryj folią lub papierem do pieczenia
- włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około godziny
- kiedy lekko przestygnie wyskrob ze środka miękki miąższ

  
Dziś zapraszam na:

 Mus dyniowo - jabłkowy


Składniki:
  • szklanka pure z dyni
  • 3-4 kwaśne jabłka
  • 2 łyżki nierafinowanego cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • kilka ziaren lub 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Jak zrobić mus?

- obierz jabłka i pokrój na cząstki
- gotuj jabłka około 10 min. pod przykryciem
- dodaj cukier, sok z cytryny, wymieszaj i gotuj na lekkim ogniu jeszcze około 5 min. 
- dodaj do jabłek pure z dyni, cynamon i kardamon, zmiksuj blenderem
- na wolnym ogniu gotuj mus jeszcze około 5 min.
- kiedy przestygnie włóż do słoiczka 
- mus możesz przechowywać w lodówce około tygodnia
- doskonały na śniadanie do pieczywa lub jako dodatek do deserów











Ten mus był inspirowany bliźniakami :)















Jutro śniadanie z bułeczkami dyniowymi, zapraszam.


13 komentarzy:

  1. Cos nowego dla mnie,wygląda apetycznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Łatwo coś zepsuć czy ten przepis jest odporny na amatorskie kucharzenie? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego się nie da zepsuć. Możesz regulować słodkość wg upodobania, to samo z kwaśnym smakiem. Jeśli chcesz przechować dłużej to musisz włożyć do wyparzonych słoiczków i zagotować, pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Niestety dynię zjem tylko w zalewie octowej z goździkami , jako mus nie smakuje mi ale inne osoby z mojej rodziny robia takie dżemy i smakują Im. Pięknie to wszystko umiesz pokazać na fotkach , jak tak oglądam , to myślę , że mogłabym polubić dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. szczerze, jeszcze dyni nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musialbym spróbować , bo za dynią nie przepadam ...

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie przetwory z dyni:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi coś z dynią nie po drodze. Dwa razy już próbowałam i nie pasuje mi jej smak :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogólnie dynia jest mdła i trzeba ją z czymś połączyć :) żeby była wyrazista.

      Usuń
  8. Mamy kilka słoików. Pyszny ten mus. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam mus dyniowo - gruszkowy, też był smaczny, ale ja gotowałam obydwa te składniki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)