piątek, 12 kwietnia 2013

Zapiekane jajko ze szpinakiem







      Jajko i szpinak to dobre połączenie, ale też można je przygotować na różne sposoby. Jedna z moich wersji to zapiekane jajko z ziemniakami puree i szpinakiem. Kto nie lubi szpinaku może dodać coś innego.



Składniki:
  • 4 obrane ziemniaki
  • 4 łyżki jogurtu
  • 10 dkg parmezanu
  • pieprz, gałka muszkatowa (do smaku)
 Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.
  • szpinak świeży lub mrożony
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • płaska łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz
  • jajka


Dzień bez prasy to dzień stracony







To bardzo szybkie danie


Szpinak dusimy

Na łyżeczce oliwy lekko szklimy cebulę i czosnek, mieszamy, doprawiamy do smaku

Do ugotowanych i przetartych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki, mieszamy

Formujemy gniazdka i zapiekamy około 10-12 min. w temp. 190 stopni

Dodajemy szpinak i gotowe







Moja rada:
Szpinak można zapiekać razem z jajkiem, jednak ja wolę go dodać po wyciągnięciu jajek z piekarnika. Szpinak ma ładniejszą barwę i smak.






21 komentarzy:

  1. kochna, zacznij tez dla mnie gotowac, wyszło rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na dzisiejszy obiad ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ładnie dekorujesz wszystkie potrawy, podoba mi się, same przepisy też ciekawe, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Spróbuje w sobotę, na pewno wychodzi tanio

    OdpowiedzUsuń
  5. Alllleee musiało być pyszne ! Uwielbiam szpinak.

    OdpowiedzUsuń
  6. Danie jak z restauracji z 3 gwiazdkami michelin!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super to wygląda i zapewne smakuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. szpinak to ja zawsze i wszędzie chętnie zjem! pychota ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jajko wygląda świetnie, ale ten szpinak :D Nie lubię ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowicie wygląda, pewnie musi być pyszne! ;3

    Zajrzysz? Liczę na koma ♥
    http://best-frieend.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe danie, jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, same moje ulubione produkty:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Faktycznie szybkie, a jak pięknie wygląda. Na pewno jeszcze lepiej smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  14. wow wyszło rewelacyjnie:) uwielbiam szpinak- muszę spróbować sama zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ta wersja szpinaku do mnie przemawia :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszę skorzystać z twojego przepisu ;-)) Ooo i jest jabłko, zdrowe odżywianie ;-))

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubię jajka ale szpinaku jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)