Tuńczyk to bardzo zdrowa ryba
Tuńczyk
jest bogaty w białko i szereg innych witamin, głównie witaminę A, D, i witaminy
z grupy B. Jest źródłem witaminy PP (niacyny) - obniżającej poziom cholesterolu i
zapobiegającej chorobom serca. Zawiera także selen, który poprawia i wzmacnia
odporność oraz wapń, który wzmacnia układ kostny oraz zęby. Badania naukowe
wykazują również, że ryba ta poprawia funkcjonowanie układu nerwowego,
mięśniowego, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.
Do
najcenniejszych właściwości zalicza się obecność kwasów omega-3, które poprawiają
ukrwienie mózgu i usprawniają połączenia między komórkami nerwowymi,
zmniejszają ryzyko arytmii, chronią przed zawałem serca oraz regulują ciśnienie
tętnicze. Zapobiegają także chorobie wrzodowej, ujędrniają i chronią skórę
przed zmarszczkami. Kwasy omega-6 zapewniają prawidłowy wzrost (ważne zwłaszcza dla dzieci!), regulują pracę
nerek, wątroby, przyśpieszają gojenie ran, chronią przed zakażeniami, obniżają
poziom "złego" cholesterolu.
Tuńczyk jak
wszystkie ryby morskie, zawiera jod, który reguluje wydzielanie hormonów
tarczycy, których organizm nie jest wstanie wyprodukować sam, dlatego tak ważna
jest jego obecność w pożywieniu.
Grilowany tuńczyk z warzywami
Składniki:
- obrany duży ziemniak
- seler naciowy
- pół cebuli czerwonej
- pomidory koktajlowe
- 4 liście sałaty rzymskiej
- świeży rozmaryn
- sól, pieprz, cytryna
- świeży tuńczyk
Najpierw na patelni na łyżeczce oliwy smażymy ziemniaki z rozmarynem, solą i pieprzem |
Następnie dodajemy pozostałe warzywa |
Na koniec na 1 min. dodajemy sałatę rzymską oraz łyżeczkę soku z cytryny |
Tuńczyka skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem |
Tuńczyka smażymy z każdej strony około 3 min. |
Gotowe :)
Blouse / Zara; pants / H &M; necklace / no name; handbag / Franzen; shoes / PRIMAMODA
Tuńczyk smakowity i dlaczego ja weszłam do Ciebie teraz, jak na obiad mam dziś jajko sadzone.
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądasz.
Ślicznie wyglądasz.
OdpowiedzUsuńTuńczyka innego niż w puszce nigdy nie jadłam, a szkoda. Koniecznie muszę spróbować. Pozdrawiam
Bardzo lubię ryby, ale tuńczyka w takiej formie jeszcze nie jadłam. Zawsze wyjadam tylko takiego z puszki w sosie własnym albo oleju ;)
OdpowiedzUsuńOjj Ja lubię rybę w każdej postaci, a jeśli jest do tego jest tak apetycznie podana to już szczyt moich pragnień ..hah:)
OdpowiedzUsuńBluzeczkę masz śliczną :*
Pozdrawiam
o pychota, wpadam na obiad ;) a wyglądasz super :)
OdpowiedzUsuńtak naprawdę pierwszy raz spotkałam się z tuńczykiem jako rybą w czystej postaci w Portugalii, a zawsze kojarzył mi się z puszkami, olejem ;D haha. pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńoliwiowa.blogspot.com
ja to poproszę te ziemniaczki, jakoś mi nie pasuje czerwone mięso tej ryby , a bluzeczka bardzo sprytna :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię sałatę z tuńczykiem,a bluzeczka świetna:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńgłodna sie zrobiłam...
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje przepisy, smacznie, zdrowo i do tego prześlicznie podane!
OdpowiedzUsuńPyszne danie :)
OdpowiedzUsuńEfekt końcowy bardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńchoc nie przepadam za tunczykiem, to tak apetycznie przedstawilas, ze chyba polubie :) sliczna bluzka, bardzo ciekawa i tlo do zdjecia super!
OdpowiedzUsuńTak to ja bym mogła jeść codziennie! super smakowicie to wygląda. Bardzo mi się podoba fason bluzeczki :)
OdpowiedzUsuńmmm wygląda smacznie! pozdr i zapraszam do obserwowania i na nowy post
OdpowiedzUsuńFood look super delishious!!! And you look chic! Great pictures as well!
OdpowiedzUsuńHave a fabulous time!
Best wishes, Alexandra
www.svetusvet.blogspot.com
rybka wygląda pysznie:) śliczna bluzeczka i szpilki:)
OdpowiedzUsuńPYSZNOŚCI♥
OdpowiedzUsuńNa zdjeciach to bardziej rozmaryn niz tymianek
OdpowiedzUsuńMasz rację, dziękuję :)
Usuń