niedziela, 2 grudnia 2012

Crostata nie musi być z owocami












     Crostata najczęściej w różnych w przepisach występuje z owocami i muszę przyznać, że ja też najczęściej tak ją robię. Przepis, który przedstawiam to crostata z nadzieniem, które wykorzystuje resztki z lodówki - tak aby  nie marnowało się jedzenie. 
      Staram się w mojej kuchni bardzo rozsądnie gospodarować produktami, bo uważam że to nie sztuka gotować i dużo marnować.....
    Oprócz tego zachęcam także do wykorzystywania do maximum wszystkich produktów i nie wyrzucanie niczego na śmietnik. To nie tylko nasze ciężko zarobione pieniądze, ale też okrutna prawda zawierająca się w statystykach....    
    

      Najnowszy raport  FAO opublikowany wspólnie z Międzynarodowym Funduszem Rozwoju Rolnictwa (IFAD) i Światowym Programem Żywnościowym (WFP) prezentuje, że liczba ludzi cierpiących "chroniczny głód" w latach 2010-2012 jest na poziomie 868 mln.
     Według najnowszego raportu z 2012 r. z cierpiących głód 868 mln ludzi, 852 mln żyje w krajach rozwijających się, w których stanowią oni 14,9 proc. ludności, a 16 mln żyje w krajach uprzemysłowionych.
     Najwięcej ludzi cierpi głód w trzech regionach: 
  • w Azji Południowej - 304 mln, 
  • w Afryce Subsaharyjskiej - 234,
  • w Azji Wschodniej - 167 mln, co łącznie daje 705 mln.
         To niechlubne dane, zwłaszcza, że żyjemy w XXI wieku….

         …a w Polsce….

     W Polsce głoduje 2 miliony ludności, natomiast co roku wyrzucamy 9 mln ton żywności, która mogłaby pomóc prawie 7 proc. Polaków przymierają­cych głodem. Według Federacji Polskich Banków Żywności tym jedzeniem można by trzy razy zapełnić Stadion Narodowy…
    
        Tyle marnujemy… to zatrważające… 
   Wśród głodujących są dzieci… a to zawsze najbardziej boli…

    Nawiązałam bardzo krótko do statystyk dlatego, że jest wiele przepisów kulinarnych, z których mogą powstać nawet wykwintne dania, a wykorzystują one  tzw. resztki z lodówki, które często z braku pomysłu lądują w koszu na śmieci.



      Przedstawiam jeden z takich przepisów.



Crostata z inwencją twórczą



Składniki na ciasto:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli/ wyrabiamy
  • dodajemy 1/2 opakowani serka mascarpone 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki zimnej wody/ wyrabiamy i wkładamy na 30 min do lodówki
 

 
 
Najpierw mąka i masło... wyrabiamy...



 Ups, zapomniałam o mascarpone, dodajemy serek, cytrynę i 3 łyżki zimnej wody...

 
 
 
Wyrabiamy ciasto i wkładamy na 30 min do lodówki...

 




Składniki na farsz czyli to co zostało w lodówce/ moja wersja/ co ja tam mam.../
  • trochę wędlin
  • 2 pieczarki
  • cebula
  • trochę fasoli z puszki 
  • kilka różyczek ugotowanych  brokułów
  • resztki serów mix 

 


Najpierw na patelni, na łyżce oleju szklimy wędliny, pieczarki i cebulę









Dodajemy pozostałe składniki i już tylko mieszamy


Selerowy dip/ może być ale nie musi:
  • 2 łodygi selera naciowego
  • koperek, pietruszka
  • po dwie łyżki jogurtu i serka homogenizowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobinę papryczki chili 
  • sól i pieprz






 






Doprawiamy do smaku, mieszamy....

Kolej na ciasto/wałkujemy na grubość około 0,5 cm/



Miałam do pomocy małe rączki, które wcześniej bawiły się w pieczętowanie i tusz  jeszcze się całkiem nie  zmył...

Najważniejsza była jednak radość tworzenia!








Trochę sera na górę 




 Zawijamy brzegi...



Smarujemy...


Posypujemy tymiankiem...




 Pieczemy około 25-30 min. w temperaturze 200 stopni


















25 komentarzy:

  1. to musi być przepyszne :) mmmmm... zjadłoby się coś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o wow, zapene smakowało wybornie, musze sama spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Interesujący blog. jeszcze tu wrócę:-D klaudi13m.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. No i kolejne smakołyki:) I znowu zrobiłam się głodna...Kochana, ja przez Ciebie przytyję ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie, to zazwyczaj wersje light.

      Usuń
  5. Może być :-)
    Lubię takie dania .Pysznie wygląda.
    Jeszcze do tego suróweczka ...extra...

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobrze, ze wspomnialas o tym ilu ludzi gloduje. Moj chlopak opowiadal mi, ze jego dziecinstwo w Tajlandii bylo w miare szczesliwe,ale bardzo biedne. Ciagle brakowalo im jedzenia, bo np przyszla powodz, zniszczyla uprawy i nie mieli ryzu, zeby obsiac pole na kolejny rok. Takie posty sa bardzo potrzebne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyborny przysmak! Jeszcze do tego ten dip...smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda pysznie, musze zrobic coś podobnego (tylko bez szyneczki :)), mniam! a z tym marnowaniem żywności, masz całkowitą rację, tez nie lubie jak się marnuje = wystarczy trochę chęci, inwencji i ewentualnie dokupienie 1-2 składników... tylko musi się chciec.

    OdpowiedzUsuń
  9. BARDZO DZIĘKUJĘ ;)

    Kochana zapraszam na konkurs, w którym do wygrania bon na zakupy w sklepie LOVY.pl - szczegóły na moim blogu.

    Pozdrawiam cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Musi być pychaaaaa :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :*

    OdpowiedzUsuń
  12. genial receta ..la voy a cocinar ya.Un abrazo.

    OdpowiedzUsuń
  13. już późno, ale i tak bym zjadła ;D na pewno kiedyś skorzystam z tego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. genialny przepis! muszę wypróbować, zaintrygowałaś mnie :)
    najważniejsze dla mnie jest to, że możemy dodawać dowolne składniki, czyli te które akurat mamy w lodówce pod ręką, a nie trzymać się kurczowo schematu z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mimo że się przed chwilą najadłam i tak bym tego skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nawet nie byłam świadoma że u nas tyle żywności się marnuje, straszne..

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)