czwartek, 7 maja 2015

Doskonałe kluski z serem - Cottage Cheese Gnocchi








Pamiętacie z dzieciństwa kluski z serem? Takie w kształcie kopytek, albo kształtów różnych, jeśli pomagały robić je dzieci. Posypywane były cukrem i polane roztopionym masłem albo karmelem. Jak to wszytko pachniało. Nawet ja - największy niejadek - w rodzinie prosiłam o dokładkę. 

Kiedy moje dzieci były małe kluski polewałam owocowym koktajlem. Dodawałam też na talerz sezonowe owoce, maliny, porzeczki, borówki...

Najwięcej uciechy było przy lepieniu, a potem każde dziecko chciało swój kształt. 
Zapraszam was do krainy dzieciństwa na kluski uwspółcześnione, równiutkie jak spod "igiełki", bowiem tym razem robiłam je sama i chciałam aby było szybko, szybko.




Kluski z serem

Składniki:
  • około 1 kg ziemniaków
  • 250 g chudego twarogu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • mąka ziemniaczana
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Jak zrobić kluski?

- ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie
- przeciśnij ziemniaki przez praskę i kiedy lekko przestygną delikatnie je uklep w naczyniu
- podziel na 4 części (zrób krzyż) i do jednej części wsyp 2 łyżki mąki i uzupełnij mąką ziemniaczaną
- wymieszaj masę, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj
- uformuj wałek, podziel nożem na równe części
- wrzucaj kopytka do delikatnie osolonej wody i kiedy wypłyną i zaczną się gotować, dodaj 1/2 szklanki zimnej wody i ponownie zagotuj
- powtórz czynność 2-3 razy, tak aż kluski w środku będą ugotowane
- wyłóż kluski łyżką cedzakową na talerz
- posyp cukrem i roztopionym masłem lub polej delikatnym karmelem
- możesz polać jogurtem, posypać świeżymi ziołami i popieprzyć,  w tej wersji też są pyszne (to dla mnie)


Jak zrobić karmel?

- dodaj na patelnię 2-3 łyżki brązowego cukru, delikatnie go rozpuść i dodaj łyżkę masła
- dodaj 100 ml śmietanki z kartonu 18% i gotuj na wolnym ogniu aż sos zacznie gęstnieć
- polej sosem kluski







  






















Pamiętacie kluski z serem z dzieciństwa? Ja pamiętam jeszcze inne wersje.


14 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas takie chodzą ze smietanà i cukrem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mogę tu wchodzić wieczorami, bo głodnieję :D ja kocham takie z sosem truskawkowym <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja uwielbiam te kluski! To są moje ulubione, ale dawno nie jadłam. Pora zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam "leniuszki", nie ma lepszych :)

    Zapraszam na nowy post:
    http://alanja.blogspot.com/2015/05/szara-bluza-koszula-w-krate-dzinsy-i.html

    OdpowiedzUsuń
  6. ggrrr, uwielbiam kluchy :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam leniwe kluski, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie dania:) pysznie wyglądają i pięknie podane!
    miłego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie kluski :). Najlepsza rzecz na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smacznie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, uwielbiam leniwe.
    Pozdrawiam fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Leniwe, moje ulubione.Polane masełkiem z bułką tartą i posypane cukrem - smak dzieciństwa, a moje dzieci nie lubią a szkoda bo robiłabym częściej.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja pamiętam, mama często robiła, ja jakoś mniej ale warto powrócić do starych przepisów...i smaków dzieciństwa...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)