czwartek, 21 maja 2015

Carbonara









To klasyczna Carbonara, taką jaką robią najczęściej  Włosi, bez cebuli, czosnku i śmietany. Tylko pancetta lub bekon, Pecorino lub Parmigiano - Reggiano i żółtko. Jeszcze odrobina bazylii. To sprawdzony sposób i bardzo go polecam.



Carbonara

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti
  • 1/2 szklanki utartego sera Pecorino lub Parmigiano - Reggiano ( może być również w proporcji pół na pół)
  • 2 żółtka
  • około 100 g pancetty lub bekonu
  • 1 łyżeczka oleju i 1/2 łyżeczki masła
  • sól i pieprz
  • 2-3 gałązki bazylii

Jak zrobić carbonarę?

- jajka sparz wodą, do miseczki wbij żółtka

- w osolonej wodzie ugotuj makaron al dente
- na patelnię dodaj tłuszcz i pokrojony w kostkę bekon, podsmaż
- dodaj na patelnię makaron, wymieszaj
- makaron przełóż do miski, dodaj ser wymieszaj
- dodaj do makaronu żółtka, wymieszaj
- dodaj posiekaną bazylię pieprz i sól do smaku

Podawaj z włoskim zalotnym uśmiechem i lampką białego wina






















Zatęskniłam za lawendą. Moja jeszcze nie wyrosła, więc kiedy zobaczyłam w doniczce nie mogłam się oprzeć.


16 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis i świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Great recipe and a nice picture of you.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zgłodniałam . Mniam:)) lawenda też mi przypomina miłe chwile. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeżeli jest makaron to ja zawsze jestem chętna :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczny przepis. W umiarkowanej ilości może stanowić interesujący posiłek w diecie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam z dużą ilością pieprzu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiej klasycznej nigdy nie robiłam, spróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wypróbuję, bo wygląda smakowicie. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż zrobiłam się głodna. Chcę makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam carbonarę, ale jest tak ciężka, że rzadko sobie na nią pozwalam. Bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam carbonarę, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Makarony uwielbiam. Ostatnio próbowałam przepis Krysi Boner ( makaron ze szparagami) - pyszny. Twój też będzie na talerzu:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam wszystko co z makaronem :D Ciekawy przepis muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)