To klasyczna Carbonara, taką jaką robią najczęściej Włosi, bez cebuli, czosnku i śmietany. Tylko pancetta lub bekon, Pecorino lub Parmigiano - Reggiano i żółtko. Jeszcze odrobina bazylii. To sprawdzony sposób i bardzo go polecam.
Carbonara
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu spaghetti
- 1/2 szklanki utartego sera Pecorino lub Parmigiano - Reggiano ( może być również w proporcji pół na pół)
- 2 żółtka
- około 100 g pancetty lub bekonu
- 1 łyżeczka oleju i 1/2 łyżeczki masła
- sól i pieprz
- 2-3 gałązki bazylii
Jak zrobić carbonarę?
- jajka sparz wodą, do miseczki wbij żółtka
- w osolonej wodzie ugotuj makaron al dente
- na patelnię dodaj tłuszcz i pokrojony w kostkę bekon, podsmaż
- dodaj na patelnię makaron, wymieszaj
- makaron przełóż do miski, dodaj ser wymieszaj
- dodaj do makaronu żółtka, wymieszaj
- dodaj posiekaną bazylię pieprz i sól do smaku
Podawaj z włoskim zalotnym uśmiechem i lampką białego wina
Zatęskniłam za lawendą. Moja jeszcze nie wyrosła, więc kiedy zobaczyłam w doniczce nie mogłam się oprzeć.
Bardzo ciekawy przepis i świetny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńGreat recipe and a nice picture of you.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zgłodniałam . Mniam:)) lawenda też mi przypomina miłe chwile. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJeżeli jest makaron to ja zawsze jestem chętna :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny przepis. W umiarkowanej ilości może stanowić interesujący posiłek w diecie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam z dużą ilością pieprzu!
OdpowiedzUsuńTakiej klasycznej nigdy nie robiłam, spróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję, bo wygląda smakowicie. Buziaki!
OdpowiedzUsuńOstatnie zdjęcie... Ach...
OdpowiedzUsuńAż zrobiłam się głodna. Chcę makaron :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam carbonarę, ale jest tak ciężka, że rzadko sobie na nią pozwalam. Bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam carbonarę, mniam!
OdpowiedzUsuńMakarony uwielbiam. Ostatnio próbowałam przepis Krysi Boner ( makaron ze szparagami) - pyszny. Twój też będzie na talerzu:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co z makaronem :D Ciekawy przepis muszę spróbować.
OdpowiedzUsuń