piątek, 22 maja 2015

Frytki z batatów z piątkiem w tle - Sweet Potato Fries








Macie ochotę na frytki z batatów o lekko słodkawym posmaku z ostrym serowym wyrazistym dipem.  To tylko chwila. Bataty wystarczy pokroić, skropić olejem i posypać przyprawami. Włożyć do piekarnika i gotowe.



Bataty z serowym dipem

Składniki:
  • 1-2 bataty
  • oliwa
  • łyżeczka czarnuszki
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól i pieprz

Jak to zrobić?

- wyszoruj bataty i pokrój w dość grube pałeczki
- skrop oliwą i przyprawami
- włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20 min.
- podawaj z dipem lub posypane solą i pieprzem


Dip:

- 2-3 łyżki jogurtu
- spora łyżka pokruszonego sera typu blue
- sól i pieprz do smaku
- trochę posiekanego rozmarynu
- wszystkie składniki wymieszaj i dopraw do smaku solą














U mnie dzisiaj totalny luz jednak z torbą pełną książek. Słońce zachęca do ucieczki na zieloną trawkę lub w przepastną zieleń stylowego parku, z małą fontanną, zacisznymi ławeczkami i odgłosami ptaków. Najpierw jednak obowiązki, a potem przyjemności. Pouśmiecham się do tego co muszę zrobić, bo wtedy będzie szybciej i przyjemniej.







\









torba/iBLUES;  bag/iBLUES
sweter i szal/Zara; sweater and scarf / Zara



U mnie pracowity piątek, a jak  u was?


16 komentarzy:

  1. Tasty recipe and beautiful pictures of you. I like your outfit, scarf and cardigan are beautiful. A spectacular sun glasses.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak pyszne frytki i jeszcze słoneczny dzień w parku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bataty jako frytki fajnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialnie proste , do przetestowania .

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądasz, a takie frytki muszą być obłędne! Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana,jak zawsze pięknie:)).U Ciebie nikt głodny nie jest,pozdrawiam jeszcze z kraju:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj! Jak smakowicie Ava...taki luz w parku bardzo potrzebny...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda apetycznie ;)
    pozdrawiam cieplutko :))
    woman-with-class.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubimy bataty i dynię pieczoną w taki sposób :D Ale ten dip też jest interesujący :) Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja mam wreszcie miły, wolny weekend.
    Frytki super. Wersji klasycznej tego dania ostatnio nie jem, takie bym spróbowała. :>

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha... a stylizacja super!
    miłego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  12. pycha takie frytki, w ogóle serwuję w takiej wersji również marchew i seler, polecam. Pięknej wiosny nam życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bataty uwielbiamy, także w wersji z ziołami w parowarze.
    Avo, jak zwykle uroczo wyglądasz. a okulary - boskie!
    Ja mam bardzo praaacowity weekend, jak zwykle zresztą. :)Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie wygląda! Stylizacja super! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)