Proste ciasto, na kilka dni... Na śniadanie, piknik... Bardzo je lubią dzieci. Dodatek kardamonu wydobywa głębszy smak. Zapraszam.
Brioszki z kardamonem
Składniki:
- 600 g mąki
- 200 ml mleka
- 50 g drożdży (użyłam Babuni)
- 80 g brązowego cukru (około 1/2 małej szklanki)
- 4 jajka
- 180 g masła
- łyżeczka kardamonu (mielonego lub rozgniecionego w moździerzu)
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
Jak zrobić brioszki?
- przesiej mąkę, dodaj do niej sól i kardamon
- do letniego mleka dodaj drożdże cukier, dobrze wymieszaj
- dodawaj rozczyn do mąki i wyrabiaj ciasto
- rozmąć jajka, dodaj do ciasta
- roztop masło i kiedy będzie letnie dodaj do ciasta i wyrabiaj aż będzie elastyczne i lśniące
- pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 40 min.
- wyłóż formę papierem pergaminowym a boki wysmaruj i posyp mąką
- formuj z ciasta okrągłe kule i ułóż je w kształcie kwiatka w formie
- posmaruj ciasto rozmąconym żółtkiem z mlekiem
- pozostaw do wyrośnięcia na około 30-35 min.
- wyrośnięte ciasto włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 - 40 min.
- po wystudzeniu zdejmij z ciasta papier
Moja rada:
- z podanej ilości zrobiłam brioszki w formie o średnicy 22 cm
- dodatkowo pozostało ciasto i wyszły z niego 2 brioszki babeczki i mała forma keksowa o dł. 15 cm
Może na majówkę?
Aż mi ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńMusiało pięknie pachnieć.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJak na drożdżowe przystało :)
UsuńWyglądają jak prosto z piekarni <3
OdpowiedzUsuńTwój post będzie mnie tuczu !!!
OdpowiedzUsuńYou eat little a crumb :) :)
UsuńPoczułam zapach tych bułeczek i pieknej wiosny :)
OdpowiedzUsuńTakie bułeczki na łonie natury musiały cudownie smakować:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
ale pyszniutko wygląda :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie http://nowoscikosmetyczne.blogspot.com/p/diy-kosmetyki.html
OdpowiedzUsuńWyglądają baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne brioszki ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńNie mogę tu zaglądać Ava, bo zaraz mi ślinka cieknie...mniammm...buziaki...
OdpowiedzUsuńWyglądają baaardzo apetycznie. Buziaki. :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przeapetycznie :)
OdpowiedzUsuń