czwartek, 14 maja 2015

Zupa z kurczaka z grzybami mun - Chicken Noodle Soup












Może powinnam ją nazwać chińską? Zawsze jednak mam duże opory kiedy sięgam do kuchni azjatyckiej aby nazywać klasyczne potrawy ich nazewnictwem. Ich kucharze mają swoisty sposób przyrządzania, dodawania, łączenia więc dla mnie to tylko inspiracja i czuję się w tym obszarze jak majtek na pokładzie. Zapraszam więc na zupę z kurczaka z grzybami mun.
Jest delikatna, lekka i fit. Dla tych, którzy dbają o sylwetkę i zdrowie oraz cenią sobie dobry smak.



Zupa z kurczaka z grzybami mun

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1-2 cm imbiru
  • około 1 cm papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 włoskiego kopru (fenkuł)
  • 4-5 szt. grzybów mun
  • 1 dymka
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • makaron ryżowy
  • sól do smaku
  • około 1 - 1,5 litra wody, wywaru z warzyw lub kurczaka

Jak zrobić zupę?

- namocz grzyby mun, najlepiej zalej je wodą wieczorem
- pokrój kurczaka i seler
- posiekaj czosnek, papryczkę 
- zetrzyj na tarce imbir
- do gorącej wody dodaj kurczaka, połowę pokrojonego selera i pozostałe składniki
- gotuj na wolnym ogniu około 15 min.
- wyjmij grzyby i pokrój je w wąskie paski
- makaron ryżowy zalej wrzątkiem i po kilku minutach odcedź
- pod koniec gotowania do zupy dodaj pozostały seler i pokrojone grzyby, zagotuj około 1 min,
- dopraw solą i odrobiną sosu sojowego
- dodaj makaron i posiekaną dymkę
















A na deser proponuję garść truskawek z jogurtem




19 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. narobiłaś mi ochoty na taką zupę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam ;) ja mam ochotę na coś orientalnego juz od kilku dni

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wyśmienicie :-D !

    OdpowiedzUsuń
  5. I love dessert you propose, it's great!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupka wygląda prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś robiłam . Nazywała sie rosół po azjatycku ,
    Choć była smaczna , rosół to rosół - królowa zup. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupa ciekawa, jeszcze nie robiłam a takie desery uwielbiam...pozdrawiam Ava...

    OdpowiedzUsuń
  9. kurcze, koniecznie muszę wypróbować, tym bardziej, że jestem juz po maturach i mam czas na takie eksperymenty :) obserwuję ;) :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Zupka mniam, ale truskaweczki z jogurtem wolę bardziej:):):)
    uściski serdeczne

    OdpowiedzUsuń
  11. Szukałam przepisu na taką zupę w internecie i teraz wykorzystam Twoją. Myślę, że będzie smaczna. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  12. oj nie lubię tych grzybów :D

    OdpowiedzUsuń
  13. apetyczne składniki to i zupa smaczna :) wspaniale się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię taką zupkę, ale bardziej truskawki - w każdej postaci.
    Pozdrawiam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  15. Musiało być pysznie ! Pozdrawiam -- M.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)