Zawsze ilekroć robię kwiat - gwiazdę, dzielę ją na 12 części. Tak mi najlepiej wychodzi. To bardzo proste ciasto, które z powodzeniem może "postać" nawet parę dni, jeśli się oczywiście uchowa. Ja najczęściej dzielę najbliższych. Dodatkowym atutem tego ciasta jest aromatyczna marmolada z własnej spiżarni. Jeśli lubicie proste, drożdżowe ciasta z kwaskowym posmakiem aromatycznej marmolady, zachęcam do zrobienia.
Drożdżowy kwiat
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 40 g drożdży (użyłam Babuni)
- 3 łyżki brązowego cukru
- około 150 ml mleka
- 50 g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1/2 małej łyżeczki soli himalajskiej
- *mały słoik marmolady morelowej (może inna)
Jak zrobić ciasto?
- wymieszaj mleko, drożdże i cukier, następnie dodaj jajka i wymieszaj
- dodaj do miski pozostałe suche składniki
- dodawaj do suchych składników rozczyn i zagniataj ciasto
- roztop masło i letnie dodaj do ciasta, wyrabiaj aż będzie lśniące i elastyczne
- kiedy ciasto odchodzi od miski pozostaw je do wyrośnięcia na około 40 min.
- podziel ciasto na 3 części
- rozwałkuj każdą część na krążek o średnicy 22 cm
- blaszkę wysmaruj i posyp mąką
- połóż na blaszce pierwszy krążek, posmaruj marmoladą
- połóż 2 krążek posmaruj marmoladą
- połóż 3 krążek i na środku małą szklanką zaznacz niewielkie koło
- podziel ciasto na 12 części (tak jak zegar)
- weź do ręki po 2 części ciasta, przekręć je po 2 razy od siebie i podwiń brzegi
- posmaruj ciasto mlekiem z jogurtem
- pozostaw do wyrośnięcia na około 15 min.
- włóż ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 35-40 min.
- po wyjęciu z pieca polukruj lub posyp cukrem pudrem
Moja rada:
- kiedy zostają mi białka zawsze je zamrażam a potem wykorzystuję do Pavlovej
mmmmm !!! I love this proposal!
OdpowiedzUsuńJejku czemu u mnie w ogrodzie nie rosną takie kwiaty :D <3
OdpowiedzUsuńPiękny i apetyczny ten kwiat :-)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńAle czadowe, wygląda super!
OdpowiedzUsuńJakie cudeńko !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :):):)
świetnie wygląda też kiedyś taki robiłam:)
OdpowiedzUsuńAle CUDO! Jesteś szalenie zdolna! Ja boję się ciast drożdźowych:-)
OdpowiedzUsuńWyglada fantastycznie ! Kiedyś muszę sie kulinarnie zmierzyć z drożdżówkami :) bo lubie :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda wybornie. A jak samkuje?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/
Niesamowity widok. Pięknie wygląda. A jako, że to jest drożdżowe ciasto to dodatkowy jego atut. Chętnie zapiszę i chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńależ apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądające ciasto wyszło :)
OdpowiedzUsuńCudo, wygląda jak małe dzieło sztuki :)
OdpowiedzUsuńale apetycznie wygląda! oj! zjadłabym do kawki, zjadła! ;)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com
Uwielbiam ciasto drożdżowe! Wygląda cudownie i pewnie tak samo smakuje. Bardzo fajny sposób. Ciacho samo w sobie jest dekoracją. :)
OdpowiedzUsuńno wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńwygląda nieziemsko apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire
ale cudeńko! na pewno smakowite :D
OdpowiedzUsuńPrzepiękny i na pewno bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuńuściski majowe
Fantastycznie wygląda ten kwiat! Jestem zachwycona :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie :)!
OdpowiedzUsuńWitaj droga Avo.
OdpowiedzUsuńA u Ciebie jak zwykle bardzo apetycznie. Pozdrawiam Cię ciepło. Buziaki!