wtorek, 5 maja 2015

Drożdżowy kwiat z marmoladą - Cake Yeast










Zawsze ilekroć robię kwiat - gwiazdę, dzielę ją na 12 części. Tak mi najlepiej wychodzi. To bardzo proste ciasto, które z powodzeniem może "postać" nawet parę dni, jeśli się oczywiście uchowa. Ja najczęściej dzielę najbliższych. Dodatkowym atutem tego ciasta jest aromatyczna marmolada z własnej spiżarni. Jeśli lubicie proste, drożdżowe ciasta z kwaskowym posmakiem aromatycznej marmolady, zachęcam do zrobienia.


Drożdżowy kwiat


Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 40 g drożdży (użyłam Babuni)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • około 150 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1/2 małej łyżeczki soli himalajskiej
  • *mały słoik marmolady morelowej (może inna)

Jak zrobić ciasto?

- wymieszaj mleko, drożdże i cukier, następnie dodaj jajka i wymieszaj
- dodaj do miski pozostałe suche składniki
- dodawaj do suchych składników rozczyn i zagniataj ciasto
- roztop masło i letnie dodaj do ciasta, wyrabiaj aż będzie lśniące i elastyczne
- kiedy ciasto odchodzi od miski pozostaw je do wyrośnięcia na około 40 min.
- podziel ciasto na 3 części 
- rozwałkuj każdą część na krążek o średnicy 22 cm
- blaszkę  wysmaruj i posyp mąką
- połóż na blaszce pierwszy krążek, posmaruj marmoladą
- połóż 2 krążek posmaruj marmoladą
- połóż 3 krążek i na środku małą szklanką zaznacz niewielkie koło
- podziel ciasto na 12 części (tak jak zegar)
- weź do ręki po 2 części ciasta, przekręć je po 2 razy od siebie i podwiń brzegi
- posmaruj ciasto mlekiem z jogurtem
- pozostaw do wyrośnięcia na około 15 min.
- włóż ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 35-40 min.
- po wyjęciu z pieca polukruj lub posyp cukrem pudrem


Moja rada:

- kiedy zostają mi białka zawsze je zamrażam a potem wykorzystuję do Pavlovej
- do ciasta musisz użyć marmolady, nie może być dżem
- okrągła blaszka miała średnicę 22 cm


















Słonecznego dnia wam życzę.


23 komentarze:

  1. Jejku czemu u mnie w ogrodzie nie rosną takie kwiaty :D <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny i apetyczny ten kwiat :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie cudeńko !
    Pozdrawiam cieplutko :):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wygląda też kiedyś taki robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale CUDO! Jesteś szalenie zdolna! Ja boję się ciast drożdźowych:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada fantastycznie ! Kiedyś muszę sie kulinarnie zmierzyć z drożdżówkami :) bo lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, wygląda wybornie. A jak samkuje?
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowity widok. Pięknie wygląda. A jako, że to jest drożdżowe ciasto to dodatkowy jego atut. Chętnie zapiszę i chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ależ apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetycznie wyglądające ciasto wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudo, wygląda jak małe dzieło sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale apetycznie wygląda! oj! zjadłabym do kawki, zjadła! ;)

    http://lamodalena.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ciasto drożdżowe! Wygląda cudownie i pewnie tak samo smakuje. Bardzo fajny sposób. Ciacho samo w sobie jest dekoracją. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ale cudeńko! na pewno smakowite :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepiękny i na pewno bardzo smaczny:)
    uściski majowe

    OdpowiedzUsuń
  16. Fantastycznie wygląda ten kwiat! Jestem zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Witaj droga Avo.
    A u Ciebie jak zwykle bardzo apetycznie. Pozdrawiam Cię ciepło. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)