czwartek, 28 maja 2015

Stek z kalafiora - Cauliflower Steaks










Czy widzicie te piękne, białe zwarte kwiaty kalafiora na straganach? Kuszą, oj kuszą. Są zdrowe i dobrze przyrządzone mają mało kalorii.
Jedliście kiedyś stek z kalafiora? Jest Pyszny!
Najlepiej go zrobić kiedy robimy zupę kalafiorową.
Dlaczego?
Do steku potrzebujemy plastry kalafiora z samego środka. Zostanie nam sporo małych różyczek i z tego najlepiej zrobić kalafiorowy krem. Ja mój stek z kalafiora podałam z ziołowym pesto ale może być salsa pomidorowa, trochę jogurtu lub sam stek z sałatą.



Stek z kalafiora

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 plastry kalafiora wykrojone ze środka (z reszty zrób zupę)
  • niewielka ilość oliwy do skropienia
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki płatków orkiszowych
  • łyżeczka sezamu
  • łyżka utartego parmezanu
  • łyżeczka oliwy
  • kilka liści posiekanej bazylii

Jak zrobić stek?

- plastry kalafiora skrop oliwą i posyp solą i pieprzem
- grilluj na patelni z każdej strony około 5-6 min.
- przełóż kalafior do naczynia żaroodpornego
- wymieszaj pozostałe składniki i rozłóż je równomiernie na plastrach kalafiora
- włóż kalafior do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj około 15 min.
- podawaj z ziołowym pesto


Jak zrobić ziołowe pesto?

Składniki:

- kilka gałązek liści bazylii
- kilka gałązek liści oregano
- 2 łyżki orzechów włoskich
- łyżeczka sezamu
- sok z jednej cytryny
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku

*Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj





















Stek z kalafiora jest wyśmienity również z salsą pomidorową.
Jutro zapraszam na zupę - krem z kalafiora z zielonym dodatkiem.

Co powiecie na taką propozycję?


19 komentarzy:

  1. Jaki ciekawy pomysł! Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kilku Twoich przepisów już skorzystałam:) ten muszę koniecznie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam kalafiora w takiej postaci.
    Świetny pomysł :) wart wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Może dzięki takiemu daniu przekonałabym się wreszcie do kalafiora?

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podoba pomysł na kalafiora, taka zdrowa i na pewno smaczna wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wgląda pysznie, bardzo ciekawy pomysł :)
    Tradycyjnie zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ślinka cieknie, mnie właśnie męczy mąż abym zrobiła kalafiora z bułką tartą...ale sił brak :P a co dopiero taki stek! jakby go zobaczył to by mi spokoju nie dał :P zapisałam go do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Avo, zaszalałaś jak zawsze
    niby taka pospolita sprawa, ten kalafior
    a u Ciebie podane w taki sposób, jakby to królewski obiad miał być :)
    pomysł rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki za cudną inspirację! Skorzystam z niej na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Podziwiam Twoje kulinarne smakołyki:) Biorę koniecznie przepis,pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie i pomysłowo podane :) Sądzimy, że brokuł też by fajnie smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oczywiście, że nie jadłam kalafiora w takiej postaci. Aż kusi, żeby to zmienić :) Pięknie podany...

    OdpowiedzUsuń
  14. takiego czegoś jeszcze nie widziałam! super przepis! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)