Czy widzicie te piękne, białe zwarte kwiaty kalafiora na straganach? Kuszą, oj kuszą. Są zdrowe i dobrze przyrządzone mają mało kalorii.
Jedliście kiedyś stek z kalafiora? Jest Pyszny!
Najlepiej go zrobić kiedy robimy zupę kalafiorową.
Dlaczego?
Do steku potrzebujemy plastry kalafiora z samego środka. Zostanie nam sporo małych różyczek i z tego najlepiej zrobić kalafiorowy krem. Ja mój stek z kalafiora podałam z ziołowym pesto ale może być salsa pomidorowa, trochę jogurtu lub sam stek z sałatą.
Stek z kalafiora
Składniki (dla 2 osób):
- 2 plastry kalafiora wykrojone ze środka (z reszty zrób zupę)
- niewielka ilość oliwy do skropienia
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki płatków orkiszowych
- łyżeczka sezamu
- łyżka utartego parmezanu
- łyżeczka oliwy
- kilka liści posiekanej bazylii
Jak zrobić stek?
- plastry kalafiora skrop oliwą i posyp solą i pieprzem
- grilluj na patelni z każdej strony około 5-6 min.
- przełóż kalafior do naczynia żaroodpornego
- wymieszaj pozostałe składniki i rozłóż je równomiernie na plastrach kalafiora
- włóż kalafior do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj około 15 min.
- podawaj z ziołowym pesto
Jak zrobić ziołowe pesto?
Składniki:
- kilka gałązek liści bazylii
- kilka gałązek liści oregano
- 2 łyżki orzechów włoskich
- łyżeczka sezamu
- sok z jednej cytryny
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
*Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj
Stek z kalafiora jest wyśmienity również z salsą pomidorową.
Jutro zapraszam na zupę - krem z kalafiora z zielonym dodatkiem.
Co powiecie na taką propozycję?
Jaki ciekawy pomysł! Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńZ kilku Twoich przepisów już skorzystałam:) ten muszę koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam kalafiora w takiej postaci.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :) wart wypróbowania :)
Może dzięki takiemu daniu przekonałabym się wreszcie do kalafiora?
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba pomysł na kalafiora, taka zdrowa i na pewno smaczna wersja :)
OdpowiedzUsuńwgląda pysznie, bardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńTradycyjnie zapraszam do siebie :)
ślinka cieknie, mnie właśnie męczy mąż abym zrobiła kalafiora z bułką tartą...ale sił brak :P a co dopiero taki stek! jakby go zobaczył to by mi spokoju nie dał :P zapisałam go do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńJaki pyszniutki obiadek!!!!
OdpowiedzUsuńsmacznego!!!
Wygląda pysznie! ;)
OdpowiedzUsuńAvo, zaszalałaś jak zawsze
OdpowiedzUsuńniby taka pospolita sprawa, ten kalafior
a u Ciebie podane w taki sposób, jakby to królewski obiad miał być :)
pomysł rewelacyjny!
Muszę koniecznie wypróbować ten przepis! ;)
OdpowiedzUsuńDzięki za cudną inspirację! Skorzystam z niej na pewno :)
OdpowiedzUsuńPodziwiam Twoje kulinarne smakołyki:) Biorę koniecznie przepis,pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńPysznie i pomysłowo podane :) Sądzimy, że brokuł też by fajnie smakował :)
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuńzrobiłam, pyszna!
OdpowiedzUsuńOczywiście, że nie jadłam kalafiora w takiej postaci. Aż kusi, żeby to zmienić :) Pięknie podany...
OdpowiedzUsuńtakiego czegoś jeszcze nie widziałam! super przepis! :)
OdpowiedzUsuńIntrygująca już nazwa
OdpowiedzUsuń