Sezon na bakłażany uważam za otwarty. Są coraz tańsze i coraz bardziej kuszą. Pora więc na zapiekanki, grillowanie i inne dodatki z bakłażana. Dzisiaj polecam pastę do pieczywa, ale można ją również dodać do makaronu jako pesto, do sosów i jako dodatek do innych past.
Pasta z bakłażana
Składniki:
- 1-2 bakłażany
- 2-3 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- łyżeczka posiekanego tymianku i 2-3 listki bazylii
- łyżeczka czarnuszki
- 2 łyżeczki płatków z migdałów
- sok z 1/2 cytryny
- sól himalajska
Jak zrobić pastę?
- przekrój bakłażana, i każdą część ponacinaj w szachownicę
- rozgnieć czosnek i posiekaj zioła, dodaj 2 łyżki oliwy wymieszaj, dodaj sól wymieszaj
- natrzyj bakłażana tak aby zioła z oliwą i czosnkiem weszły w ponacinane rowki
- włóż bakłażana do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 - 35 min.
- wyjmij z piekarnika i kiedy przestygnie wydrąż miąższ
- rozgnieć widelcem
- dodaj do pasy oliwę, posiekane zioła, migdały i czarnuszkę
- dodaj sok z cytryny i sól do smaku
Wygląda smakowicie. Piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńLubie bakłażany w każdej wersji ...
OdpowiedzUsuńHmm podpytam koleżankę Marokankę jak ona robi pastę z bakłażana , bo robi rewea
To wygląda obłędnie <3
OdpowiedzUsuńBakłażana uwielbiam. Uczyłam się je przygotowywać od Turka w Berlinie :-) Twój przepis na pewno przetestuje! Pozdrowienia!!!
OdpowiedzUsuńcud, miód i orzeszki! :) a i uwielbiam taki pieczony chlebek :D
OdpowiedzUsuńMniam. T taką bagietką w sam raz. Pysznie to wygląda, pewnie pysznie smakuje. Lubię bakłażany Ty Avo z takimi składnikami stworzyłaś wspaniałą pastę ... :)
OdpowiedzUsuńmmm mi smak bakłażana przywodzi na myśl wakacje w Turcji <3
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, wiele od Ciebie zgapiam...buziaki...
OdpowiedzUsuńBardzo fajna pasta :)
OdpowiedzUsuń