piątek, 8 maja 2015

Pasta z bakłażana - Baked aubergine








Sezon na bakłażany uważam za otwarty. Są coraz tańsze i coraz bardziej kuszą. Pora więc na zapiekanki, grillowanie i inne dodatki z bakłażana. Dzisiaj polecam pastę do pieczywa, ale można ją również dodać do makaronu jako pesto, do sosów i jako dodatek do innych past.


Pasta z bakłażana

Składniki:
  • 1-2 bakłażany
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka posiekanego tymianku i 2-3 listki bazylii
  • łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżeczki płatków z migdałów
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól himalajska

Jak zrobić pastę?

- przekrój bakłażana, i każdą część ponacinaj w szachownicę
- rozgnieć czosnek i posiekaj zioła, dodaj 2 łyżki oliwy wymieszaj, dodaj sól wymieszaj
- natrzyj bakłażana tak aby zioła z oliwą i czosnkiem weszły w ponacinane rowki
- włóż bakłażana do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 - 35 min.
- wyjmij z piekarnika i kiedy przestygnie wydrąż miąższ
- rozgnieć widelcem
- dodaj do pasy oliwę, posiekane zioła, migdały i czarnuszkę
- dodaj sok z cytryny i sól do smaku
- podawaj z dobrym pieczywem lub grzankami


Moja rada:

- posiekany czosnek dobrze "schowaj" w ponacinanego bakłażana, tak aby się za bardzo nie przyrumienił
- możesz pod koniec pieczenia bakłażana nakryć folią



















Lubicie bakłażany w takiej wersji?



9 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie. Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie bakłażany w każdej wersji ...
    Hmm podpytam koleżankę Marokankę jak ona robi pastę z bakłażana , bo robi rewea

    OdpowiedzUsuń
  3. Bakłażana uwielbiam. Uczyłam się je przygotowywać od Turka w Berlinie :-) Twój przepis na pewno przetestuje! Pozdrowienia!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. cud, miód i orzeszki! :) a i uwielbiam taki pieczony chlebek :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam. T taką bagietką w sam raz. Pysznie to wygląda, pewnie pysznie smakuje. Lubię bakłażany Ty Avo z takimi składnikami stworzyłaś wspaniałą pastę ... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm mi smak bakłażana przywodzi na myśl wakacje w Turcji <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis, wiele od Ciebie zgapiam...buziaki...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)