piątek, 3 kwietnia 2015

Pasztet z soczewicy i batatów - Red Lentil & Sweet Potato Pâté








Na święta nie należy przesadzać z ilością potraw, jednak te kultowe czyli tradycyjne powinny być. Na Wielkanoc najczęściej robię mięsny pasztet, jednak w tym roku nastąpiła mała zamiana. Ze względu na obecność na świątecznym śniadaniu wegetarianki postanowiłam zrobić pasztet z soczewicy. To przepis nie tylko na święta. Jest delikatny, o lekko słodkawym smaku, a przyprawy wydobywają cały wachlarz aromatów.


***


Pasztet z czerwonej soczewicy i batatów

Składniki:
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 średniej wielkości batat
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 2-3 gałązki lubczyku
  • mała łyżeczka gorczycy
  • mała łyżeczka kolendry
  • mała łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • kilka ziaren jałowca
  • 2 łyżki rodzynek (nie muszą być)
  • łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oliwy

Jak zrobić pasztet?

- obraną marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach
- drobno posiekaj cebulę i czosnek
- dodaj na patelnię oliwę, cebulę i czosnek, dodaj szczyptę soli, posiekany lubczyk i rozmaryn i delikatnie przesmaż
- przyprawy włóż do moździerza i utrzyj
- soczewicę dobrze wypłucz zalej wodą 1 cm nad powierzchnię, dodaj utarte przyprawy i gotuj około 15 min. na wolnym ogniu, po tym czasie soczewica powinna być miękka i rozgotowana
- batata przekrój na połowę i gotuj na parze ze skórką około 15 min.
- kiedy ziemniak lekko przestygnie zdejmij skórkę, rozgnieć widelcem i dodaj do soczewicy
- następnie dodaj podsmażone warzywa, wymieszaj
- dodaj łyżeczkę majeranku, łyżeczkę świeżego lubczyku, rodzynki, 2 jajka i wymieszaj
- dopraw solą i pieprzem
- przełóż masę do wyłożonej pergaminem formy
- włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 - 50 min.
- wyjmij pasztet z piekarnika i kiedy przestygnie odwróć i zdejmij papier
- podawaj z żurawiną, chrzanem lub innymi sosami






'















Też robicie wegetariańskie dania na święta?


7 komentarzy:

  1. własnie kupiłam soczewicę, dokupię bataty i zrobię :)

    wesołych świąt, Avo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że ja kupiłam bataty w Aldi za 1.99 zł Byłam bardzo zdziwiona taka ceną ale chyba dlatego, że to była końcówka :)

      Usuń
  2. Świetny pasztet, bardzo ciekawe składniki. Chętnie bym spróbowała batatów w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trafiłaś w moje podniebienie! Uwielbiam takie alternatywne pasztety a bataty dażę szczególną miłością:-) Na pewno wypróbuję. Wesołych Świąt i smacznego jajeczka! Alleluja

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałych, pełnych smaków i słonka świąt wielkanocnych kochana":)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja z mojego batata frytki mam robic, kurcze teraz mam dylemat ;P

    OdpowiedzUsuń
  6. niam, uwielbiam takie pasztety, a z batatów chętnie robię frytki z piekarnika :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)