środa, 1 kwietnia 2015

Bardzo lekka zupa cytrynowa - Lemon Soup









Przed świętami wielkanocnymi zakładam "lekki" tydzień dla ciała. Proponuję lekką i szybką zupę cytrynową z ryżem i ziołami. Jest to zupa bez żadnych zawiesistych śmietan wysokoprocentowych. Jest orzeźwiająca i najzwyczajniej w świecie pyszna, a na dodatek zrobiona w 5 minut.

***


Lekka zupa cytrynowa

Składniki:
  • 1 - 1/5 litra wywaru z warzyw
  • sok z jednej dużej cytryny
  • łyżka utartej mrożonej cytryny
  • 200 ml śmietany 12% z kartonu
  • 2 łyżki posiekanych, świeżych ziół (majeranek, mięta, kolendra)
  • 100 g brązowego ryżu
  • sól himalajska i pieprz do smaku

Jak zrobić zupę?

- ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie, odcedź, przełóż do miseczki
- do gotującego się wywaru dodaj sok z cytryny, zagotuj
- do śmietany w celu zahartowania dodaj trochę wywaru, wymieszaj
- dodaj śmietanę do zupy, wymieszaj
- dodaj zioła i dopraw solą i pieprzem
- przed podaniem dodaj ryż i posyp utartą cytryną


Moja rada:

- zamiast wywaru z warzyw możesz użyć wywaru z kurczaka, wywaru z dodatkiem domowej kostki warzywnej lub w ostateczności gotowej kostki rosołowej



















Życzę wam lekkości na wiosnę. Długich spacerów i lekkich biegów otulonych wiosennym słońcem i muskanych delikatnym wiatrem.


15 komentarzy:

  1. Oryginalny przepis, klika razy skorzystałam z Twoich przepisów i się nie zawiodłam, zupkę spróbuję również przyrządzić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam takiej, ale musi być pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam takiej, ale musi być pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bajecznie, ciekawa jestem smaku bo nigdy takiej nie próbowałam:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznam, że nie jadłam takiej zupy. Do tego w miarę łatwa się wydaje, faktycznie w sam raz na szybki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawa zupa, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A wiesz , ze kiedyś była to częsta zupa u mnie , jak zapraszałam gości ?! Oj dawno nie robiłam ...

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam, nie ma lepszego smaku!

    Zapraszam na nowy post:
    http://alanja.blogspot.com/2015/04/trzy-panny-mode-moja-suknia-subna-i.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawa jestem tej zupy,pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy takiej nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłam, bardzo jestem ciekawa smaku...
    pozdrawiam przedświątecznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam tą zupę, ale dawno jej nie jadłam :/
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)