wtorek, 28 kwietnia 2015

Muffinki ze szpinakiem i majówkę zacząć czas - Spinach Muffins









Był post ze słodkimi muffinami to teraz kolej na warzywne. Zbliża się majówka i takie muffinki są świetne na śniadanie lub piknik. Polecam do nich jogurt z ogórkiem i koperkiem, ale można też zabrać ze sobą jogurt grecki i najzwyczajniej w świecie maczać w nim babeczki. Pomysłów można mieć sporo. Jest jedna zasada, ciasto musi być dobrze doprawione, wtedy wydobywa się cała gama pozostałych smaków.

Dookoła wszystko kwitnie, świat pięknieje, a deszcz co jakiś czas kropi promienie słońca, które wdzierają się się pomiędzy gałęzie, kwiaty i grają figlarnie we włosach. Dzisiaj usłyszałam parę grzmotów, jednak za chwilę wyszło słońce, wiatr smagnął chmury jakby chciał zakomunikować, że nie sprawdzą się majówkowe prognozy pogody.


Muffinki ze szpinakiem (około 12 szt.)

Składniki:
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • płaska łyżka masła
  • łyżka oleju
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 150 g serka mascarpone
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 1 cm papryczki chili
  • kawałek czerwonej papryki
  • około 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 - 3 gałązki bazylii


Jak zrobić muffinki?

- dodaj na patelnię tłuszcze, czosnek i papryczkę, lekko przesmaż
- dodaj szpinak i pozostałe zioła, bardzo krótko przesmaż
- dodaj serek mascarpone, wymieszaj
- do przesianej mąki dodaj przyprawy i mleko wymieszane z jajkiem, wymieszaj
- dopraw solą i pieprzem
- napełnij papilotki do 2/3 pojemności
- włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 - 25 min.
- muffinki są wyborne z kefirem lub maślanką z dodatkiem ogórka i koperku
- po wyjęciu z pieca możesz posypać odrobina parmezanu






















Czekacie na pogodną majówkę?




14 komentarzy:

  1. My czekamy na majówkę,ponieważ jedziemy na urlop do kraju;)) Tylko z tego co czytam ma być deszczowa:( Miejmy nadzieję,że pogoda się zmieni,pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam <3 a ja majówkę w pracy spędzam, ale muffinki chętnie bym przygarnęła

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne muffinki w sam raz na majówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No proszę , raz jeden jadłam nie na słodko , ale brzmi dobrze . Zwłaszcza ze jestem fanką szpinaku !

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana moja jak czytam Twój blog to mi tak leci ślina, że muszę pędzić do lodówki. Musze wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie piękne , wiosenne smaczne fotki:) Ach... oby pogoda dopisała:)
    wspaniałej majówki kochana

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo podoba mi się ten przepis, uwielbiam takie pikantne wypieki! :)

    http://lamodalena.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale superowe, zapodam tradycyjnie przepis Mamie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Paulinko, szczęściara z ciebie! Mama pewnie taka super jak ty, pozdrów ją :)

      Usuń
  9. Muszę zrobić takie babeczki! Choć boję się, że się uzależniam;).

    OdpowiedzUsuń
  10. Szalenie ciekawa alternatywa dla słodkich babeczke:-) Podoba mi się połączenie z chili pyyycha:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawa jestem czy takie babeczki zaakceptowały by moje dzieciaki.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ze szpinakiem jeszcze nie jadłam, ale spróbuj zrobić z czerwonej fasoli :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)