poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Wielkanocna Pascha









Pascha gościła na naszym stole w święta więc publikuję post na kończący się dzień drugiego dnia świat wielkanocnych.

Pascha wielkanocna to nie jest smak mojego dzieciństwa. Nauczyłam się ją robić dopiero jako młoda mama i od pierwszego razu przebojem wtargnęła na nasz wielkanocny stół. Znam różne wersje paschy, jednak najbardziej ulubionym jest ten zrobiony własnego sera z dodatkiem jajek i wanilii. 
Przepis jest dość prosty, nie jest pracochłonny tylko czasochłonny bowiem rozkłada się na kilka dni. Zaręczam, że warto się skusić. 

***


Pascha z gotowanymi jajkami

Składniki na waniliowy twaróg:
  • 2 l mleka 3,2 %
  • 250 śmietany 30 - 36 %
  • 250 ml śmietany 12 %
  • laska wanilii
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli

Jak to zrobić?

- wymieszaj śmietanę z jajkami na jednolitą masę
- do mleka dodaj wyskrobane nożem ziarna wanilii i skórkę 
- zagotuj mleko z wanilią
- do gotującego mleka dodaj jajka z mlekiem i delikatnie mieszaj
- zmniejsz płomień i delikatnie mieszając dodaj szczyptę soli i sok z cytryny
- na bardzo wolnym ogniu podgrzewaj masę około 10 - 15 min. tak aż masa zacznie się oddzielać i powstanie serwatka
- pozostaw twaróg do wystygnięcia na 2 - 3 godziny
- duże sitko wyłóż gęsto gazą i odcedź twaróg
- zwiąż końce gazy i zwieś go nad kranem aby przez noc spłynęła reszta serwatki
- na drugi dzień masz pachnący wanilią delikatny twaróg do paschy


Składniki do paschy:
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • łyżka esencji waniliowej lub cukru waniliowego własnej roboty
  • około 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w brandy
  • garść migdałów
  • kilka suszonych moreli i fig
  • 2 łyżki pistacji

Jak zrobić paschę?

- utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, dodaj wanilię
- w trakcie ucierania porcjami dodawaj twaróg i dalej ucieraj
- na koniec dodaj pokrojone bakalie i delikatnie wymieszaj
- wyłóż masę do stożkowatej lub wysokiej miski wyłożonej gazą i wstaw do lodówki na kilka godzin
- po wyjęciu z lodówki odwróć miskę, zdejmij gazę i udekoruj bakaliami




























Czy była pascha na waszym wielkanocnym stole?



14 komentarzy:

  1. Cudownie wygląda ta pascha! Miałam robić w tym roku, ale nie wypaliło. Oby do następnego roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna, dostojna... U mnie była pascha czekoladowo-orzechowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie paschy nie było ale ta wygląda świetnie i na następne święta na pewno wyląduje na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja jeszcze paschy nigdy nie jadłam...chyba dużo straciłam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. u nas w domu nie było paschy, sama kiedyś robiłam i na pewno jeszcze kiedyś spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie w tym roku nie było paschy :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepysznie wygląda :) Wszystkiego najlepszego na poświąteczne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie było jej na naszym stole. Nigdy też jej nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. z wielką przyjemnością szkosztowałabym twojej paschy... wygląda pięknie i pysznie:)
    poświąteczne uściski

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie,pozdrawiam cieplutko:))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)