Pascha gościła na naszym stole w święta więc publikuję post na kończący się dzień drugiego dnia świat wielkanocnych.
Pascha wielkanocna to nie jest smak mojego dzieciństwa. Nauczyłam się ją robić dopiero jako młoda mama i od pierwszego razu przebojem wtargnęła na nasz wielkanocny stół. Znam różne wersje paschy, jednak najbardziej ulubionym jest ten zrobiony własnego sera z dodatkiem jajek i wanilii.
Przepis jest dość prosty, nie jest pracochłonny tylko czasochłonny bowiem rozkłada się na kilka dni. Zaręczam, że warto się skusić.
***
Pascha z gotowanymi jajkami
Składniki na waniliowy twaróg:
- 2 l mleka 3,2 %
- 250 śmietany 30 - 36 %
- 250 ml śmietany 12 %
- laska wanilii
- 6 jajek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
Jak to zrobić?
- wymieszaj śmietanę z jajkami na jednolitą masę
- do mleka dodaj wyskrobane nożem ziarna wanilii i skórkę
- zagotuj mleko z wanilią
- do gotującego mleka dodaj jajka z mlekiem i delikatnie mieszaj
- zmniejsz płomień i delikatnie mieszając dodaj szczyptę soli i sok z cytryny
- na bardzo wolnym ogniu podgrzewaj masę około 10 - 15 min. tak aż masa zacznie się oddzielać i powstanie serwatka
- pozostaw twaróg do wystygnięcia na 2 - 3 godziny
- duże sitko wyłóż gęsto gazą i odcedź twaróg
- zwiąż końce gazy i zwieś go nad kranem aby przez noc spłynęła reszta serwatki
- na drugi dzień masz pachnący wanilią delikatny twaróg do paschy
Składniki do paschy:
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- łyżka esencji waniliowej lub cukru waniliowego własnej roboty
- około 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w brandy
- garść migdałów
- kilka suszonych moreli i fig
- 2 łyżki pistacji
Jak zrobić paschę?
- utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, dodaj wanilię
- w trakcie ucierania porcjami dodawaj twaróg i dalej ucieraj
- na koniec dodaj pokrojone bakalie i delikatnie wymieszaj
- wyłóż masę do stożkowatej lub wysokiej miski wyłożonej gazą i wstaw do lodówki na kilka godzin
- po wyjęciu z lodówki odwróć miskę, zdejmij gazę i udekoruj bakaliami
Czy była pascha na waszym wielkanocnym stole?
Czy była pascha na waszym wielkanocnym stole?
Cudownie wygląda ta pascha! Miałam robić w tym roku, ale nie wypaliło. Oby do następnego roku :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńPiękna, dostojna... U mnie była pascha czekoladowo-orzechowa :)
OdpowiedzUsuńWygląda uroczo:).
OdpowiedzUsuńU mnie paschy nie było ale ta wygląda świetnie i na następne święta na pewno wyląduje na moim stole :)
OdpowiedzUsuńja jeszcze paschy nigdy nie jadłam...chyba dużo straciłam :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam!
OdpowiedzUsuńu nas w domu nie było paschy, sama kiedyś robiłam i na pewno jeszcze kiedyś spróbuję
OdpowiedzUsuńU mnie w tym roku nie było paschy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com
Przepysznie wygląda :) Wszystkiego najlepszego na poświąteczne dni :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie było jej na naszym stole. Nigdy też jej nie jadłam. :)
OdpowiedzUsuńz wielką przyjemnością szkosztowałabym twojej paschy... wygląda pięknie i pysznie:)
OdpowiedzUsuńpoświąteczne uściski
Wygląda bardzo apetycznie,pozdrawiam cieplutko:))
OdpowiedzUsuńAle wygląda apetycznie;)
OdpowiedzUsuń