W tym poście prezentuję wam świąteczne zdjęcia baki wielkanocnej. Jest to jednak przepis uniwersalny na wiele okazji, a z pewnością na uroczą majówkę w plenerze. Wilgotna, kwaskowa, pyszna - taka właśnie jest ta babka z marchewką. Nasączcie ją tylko syropem, bez lukru na górze i można ją zabrać na majowy piknik. Z pewnością zachwyci.
Babka marchewkowo - cytrynowa
Składniki:
- 4 jajka
- 200 g masła
- 150 g maki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru brązowego (może być biały)
- 2 łyżki cukru waniliowego własnej roboty
- sok z jednej cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
- szklanka marchewki utartej na drobnych oczkach
Jak zrobić babkę?
- oddziel żółtka od białek
- utrzyj masło razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę,
- pod koniec ucierania dodaj żółtka i dalej ucieraj
- dodaj sok i skórkę z cytryny, dalej ucieraj aż masa będzie puszysta
- dodaj ubite na sztywną pianę białka, wymieszaj
- dodaj potartą marchewkę, delikatnie wymieszaj
- dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj
- przełóż masę do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy
- włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 45 - 50 min.
- kiedy lekko przestygnie "obkrój" dookoła nożem, odwróć i udekoruj
- możesz polać cytrynowo-pomarańczowym syropem *
* cytrynowo pomarańczowy syrop: sok z jednej pomarańczy, sok z jednej cytryny, 1 łyżka cukru pudru - zagotuj i lekko przestudzonym polej wierzch babki
- dodaj ubite na sztywną pianę białka, wymieszaj
- dodaj potartą marchewkę, delikatnie wymieszaj
- dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj
- przełóż masę do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy
- włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 45 - 50 min.
- kiedy lekko przestygnie "obkrój" dookoła nożem, odwróć i udekoruj
- możesz polać cytrynowo-pomarańczowym syropem *
* cytrynowo pomarańczowy syrop: sok z jednej pomarańczy, sok z jednej cytryny, 1 łyżka cukru pudru - zagotuj i lekko przestudzonym polej wierzch babki
Ja jak zwykle miałam do wszystkich świątecznych wypieków pomocników. To największa radość i dla takich chwil warto żyć...
Jeszcze wam chciałam przypomnieć o kwietniowym, świątecznym śniegu. Sypnęło i to w niektórych regionach kraju całkiem, całkiem na biało. Były jednak lata, że bywało gorzej. Cieszmy się zatem pięknym słońcem, kwitnącymi magnoliami, w oczekiwaniu na słoneczną majówkę. Właśnie ta babka doskonale się na nią nadaje (oczywiście bez ozdób i lukru) - bo to taki "zaległy" post :)
Przepis z pewnością wypróbuje , dziś najadając sie bananowym chlebkiem :):)
OdpowiedzUsuńNiestety majówka ma być deszczowa i znacznie chłodniejsza niz kwietniowe lato :(:(:(
Hmmm pysznie się prezentuję i ten kwaskowy smak mnie zachęcił:-)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, lubię ciasto marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zawsze pysznie ! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis... Ja bardzo lubię ciasto marchewkowe:)
OdpowiedzUsuńuściski ślę
Mniam, wygląda niesamowicie, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/
Znowu mam ochotę na smakołyki wielkanocne! :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubie ciasto marchewkowe,ale apetyczne:))
OdpowiedzUsuńPięknie baba udekorowana...pozdrawiam Ava...
OdpowiedzUsuńTo prawda, mamy już pięknie kwitnącą wiosnę :) Babka wygląda wspaniale, już sobie wyobrażam jak fantastycznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńAn unusual recipe but one that I'm willing to try since I love carrot cake. Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuń