Cały sekret tych burgerów polega na bułeczkach. Są niesamowicie dobre bo upieczone własnoręcznie. Zawierają ziarno sezamowe, żurawinę i część mąki pełnoziarnistej. A dodatki? Mogą być dowolne. Ja zdecydowałam się na najprostsze warzywa, sałatę i trochę sera. Burger rozpływa się w ustach i ręczę, że zadowoli nawet mięsożernych koneserów.
Myślę, że warto czasem zrobić taką bułeczkę, bez konserwantów, pyszną i zapachem domu.
Ciasto na bułki
Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- szklanka mleka
- 40 g drożdży
- 1 jajko
- łyżka cukru
- łyżka oliwy
- łyżeczka soli himalajskiej
- łyżka sezamu
- 2 łyżki żurawiny
- *dodatki: sezam biały i czarny do posypania bułek i żółtko rozmącone z mlekiem do posmarowania bułek
Jak zrobić bułki?
- do letniego mleka dodaj drożdże i cukier, wymieszaj
- dodaj jajko i wymieszaj rozczyn
- do miski dodaj mąkę i sól i mieszając dodawaj rozczyn z drożdżami
- ugniataj ciasto, dodaj oliwę
- kiedy ciasto będzie elastyczne dodaj sezam i żurawinę, zagnieć ciasto i odstaw na około godzinę
- kiedy ciasto wyrośnie delikatnie je rozwałkuj i wykrawaj szklaną bułeczki
-układaj na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp sezamem i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 min.
- włóż wyrośnięte ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 - 25 min.
- kiedy bułki przestygną przekrój i zrób burgery
Do wegetarianizmu mnie nie namówisz . Ale na własne bułki może w końcu ci sie uda :):)
OdpowiedzUsuńAniu, ja też nie jestem wegetarianką ale z uwielbiam warzywa i one dominują w jadłospisie, a do burgera możesz dodać to na co masz ochotę.
UsuńWiem , u ciebie bywają mięsne przepisy :):)
UsuńMoja dieta to warzywa i białko - mięsa i ryby i nabiał i owoce morza , także to właśnie bułka jest największym rarytasem , bo bywa rzadko , a jeszcze pieczona w domu ...
Domowe burgery są najlepsze :) Piękne ci wyszły!
OdpowiedzUsuńBułeczki ci super wyszły. Brakuje mi tylko wege kotleta ;). Pyszności!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł!
UsuńMniam, mniam... aż głodna się zrobiłam! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam jedzenie typu "fast-food" w domowym wydaniu- najlepsze co może być :))
Mniami! Wygląda przepysznie ;)!
OdpowiedzUsuńBurgera wege jeszcze nie jadłam bo uwielbiam soczystą wołowinkę:-) Ale Twój wygląda kusząco:-) Do tego bułki hand-made BRAWO! Buziaki
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Mój blog/ KLIK :))
Świetne i na pewno smaczne:) Bobas śliczny:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńMaluch z wałkiem jest najlepszy:) Ja jestem mięsna dziewczyna, ale burger wygląda ślicznie, kolorowo;)
OdpowiedzUsuńZamawiam takiego burgera, bo na sam widok aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńwspaniałego przepełnionego słoneczkiem weekendu
Jaki uroczy dzieciaczek,jakie ma śliczne oczy:)) Burger smakowity,choć lubię mięso:)) Pozdrawiam kochana i życzę cudownego weekendu:))
OdpowiedzUsuńJa też robię takie wegetariańskie. Pomocnik uroczy...pozdrawiam Ava...
OdpowiedzUsuńMniammniam, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńHi Ava, a delicious proposal. I'm back here, greetings. You can visit my blog, if you want:
OdpowiedzUsuńhttp://sensecorbata.blogspot.com.es/
Wonderful Josep! I am very happy with your return. Already watch.
UsuńAle to pysznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńBardzo lubię odwiedzać twój Twój blog. Przepis na pewno wypróbuję. Zapraszam do mnie http://stylowa40.pl/.
OdpowiedzUsuńbułeczki przygotowane z pomocą Wojtusia muszą być najpyszniejsze na świecie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie przyrządzałam wegetariańskiego burgera :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/