czwartek, 23 kwietnia 2015

Babka marchewkowo - cytrynowa - Carrot Cake with Lemon







W tym poście prezentuję wam świąteczne zdjęcia baki wielkanocnej. Jest to jednak przepis uniwersalny na wiele okazji, a z pewnością na uroczą majówkę w plenerze. Wilgotna, kwaskowa, pyszna - taka właśnie jest ta babka z marchewką. Nasączcie ją tylko syropem, bez lukru na górze i można ją zabrać na majowy piknik. Z pewnością zachwyci.


Babka marchewkowo - cytrynowa
Składniki:
  • 4 jajka 
  • 200 g masła
  • 150 g maki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru brązowego (może być biały)
  • 2 łyżki cukru waniliowego własnej roboty
  • sok z jednej cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • szklanka marchewki utartej na drobnych oczkach

Jak zrobić babkę?

- oddziel żółtka od białek
- utrzyj masło razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę, 
- pod koniec ucierania dodaj żółtka i dalej ucieraj
- dodaj sok i skórkę z cytryny, dalej ucieraj aż masa będzie puszysta
- dodaj ubite na sztywną pianę białka, wymieszaj
- dodaj potartą marchewkę, delikatnie wymieszaj
- dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj
- przełóż masę do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy
- włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 45 - 50 min.
- kiedy lekko przestygnie "obkrój" dookoła nożem, odwróć i udekoruj
- możesz polać cytrynowo-pomarańczowym syropem *

* cytrynowo pomarańczowy syrop: sok z jednej pomarańczy, sok z jednej cytryny, 1 łyżka cukru pudru - zagotuj i lekko przestudzonym polej wierzch babki



























Ja jak zwykle miałam do wszystkich świątecznych wypieków pomocników. To największa radość i dla takich chwil warto żyć...










Jeszcze wam chciałam przypomnieć o kwietniowym, świątecznym śniegu. Sypnęło i to w niektórych regionach kraju całkiem, całkiem na biało. Były jednak lata, że bywało gorzej. Cieszmy się zatem pięknym słońcem, kwitnącymi magnoliami, w oczekiwaniu na słoneczną majówkę. Właśnie ta babka doskonale się na nią nadaje (oczywiście bez ozdób i lukru) - bo to taki "zaległy" post :)



11 komentarzy:

  1. Przepis z pewnością wypróbuje , dziś najadając sie bananowym chlebkiem :):)
    Niestety majówka ma być deszczowa i znacznie chłodniejsza niz kwietniowe lato :(:(:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm pysznie się prezentuję i ten kwaskowy smak mnie zachęcił:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, lubię ciasto marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U Ciebie jak zawsze pysznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis... Ja bardzo lubię ciasto marchewkowe:)
    uściski ślę

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, wygląda niesamowicie, aż ślinka cieknie :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Znowu mam ochotę na smakołyki wielkanocne! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubie ciasto marchewkowe,ale apetyczne:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie baba udekorowana...pozdrawiam Ava...

    OdpowiedzUsuń
  10. To prawda, mamy już pięknie kwitnącą wiosnę :) Babka wygląda wspaniale, już sobie wyobrażam jak fantastycznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. An unusual recipe but one that I'm willing to try since I love carrot cake. Thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)