wtorek, 24 marca 2015

Czekolada - Chocolate









Nazywana bywa brązowym złotem. Pobudza, poprawia samopoczucie, wyzwala przecież endorfiny. Ma nawet właściwości zdrowotne, bowiem chroni serce, poprawia krążenie, leczy przewlekły kaszel, chroni przed rakiem i zawiera sześciokrotnie więcej antyoksydantów niż jagody, uważane za naturalny produkt najbogatszy w te substancje.
Specjaliści twierdzą również, że zatrzymuje młodość i ma zbawienne działanie na psychikę kobiet, szczególnie w okresie menopauzy. Można długo jeszcze wyliczać - a co to takiego?

Gorzka czekolada!

Czasem warto trochę zaszaleć. Zrobiłam czekoladowy prawie obrazek, który nie tylko zadowoli zmysły smaku, ale również podniesie doznania estetyczne na każdym stole. Z pewnością zaskoczy gości i może być doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy czy nawet lampki szampana.

„Życie jest jak pudełko czekoladek. Nigdy nie wiadomo na co się trafi.”
[Forrest Gump]


Czekoladowa fantazja

Składniki:
·         1 tabliczka gorzkiej czekolady
·         1/3 tabliczki białej czekolady
·         kilka orzechów, migdałów lub innych bakalii


Jak to zrobić?

- rozpuść gorzką czekoladę w wodnej kąpieli
- delikatnie mieszaj do momentu rozpuszczenia
- wylej czekoladę do silikonowej formy i rozprowadź na grubość kilku milimetrów (około 5 mm)
- rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej
- zrób na gorzkiej czekoladzie białe kropki i fantazyjnie rozprowadź je patyczkiem
- poukładaj na górze bakalie i włóż na godzinę do lodówki
- przed podaniem pokrój lub połam na kawałki


Moja rada:


- czekoladę płynną można wylać do silikonowej formy (użyłam takiej do pieczenia ciasta) lub na pergamin
- moja czekolada jest w niektórych miejscach posypana proszkiem z truskawek liofilizowanych (mieliłam w młynku tak jak do trufli: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2015/02/trufle-w-truskawkach-truffles-in.html)












Pamiętacie dzieciństwo i to czekanie na wylizywanie garnków po czymś słodkim?






















... z truskawkami to już całkowita rozpusta :)


Też wam czekolada poprawia nastrój?


23 komentarze:

  1. Wspanialy czekoladowy obraz stworzylas, droga Avo! Wyszedl wspaniale i widac ze wiele serduszka w to wlozylas , a dzieciaszki dodatkowo mialy pocieche z pomocy i "mycia" garnuszkow:)

    Dzieki za przepis i serdecznosci przesylam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku nie dość, że smaczne to jeszcze pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekoladzie nikt się nie oprze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. :):) świetna to i żabawa musiała być

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie, jestem zachwycona!
    Pozdrawiam serdecznie, MÓJ BLOG/ KLIK :))

    OdpowiedzUsuń
  6. MMm prawdziwa rozpusta czekoladoholika :)

    OdpowiedzUsuń
  7. same mniamki pychotki, ale muszę teraz ograniczyć czekoladę i słodkie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. prawdziwe dzieło sztuki! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam słodycze,a czekoladę szczególnie:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastycznie wygląda... i oczywiście pycha...
    ściski wiosenne

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda obłędnie ! Aż chce się grzeszyć :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ty to Ava masz pomysły...pozdrawiam serdecznie...

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wygląda! świetny pomysł i oczywiście zjadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda przepieknie My tak robimy czekoladowe lizaki :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)