Jest to jeden z wielu przepisów na
ciasto zwane kremówką. Muszę dodać, że chyba ulubiony przepis zwłaszcza tych,
którzy są częstowani. Od typowej kremówki różni się tym, że na dole jest cienka
warstwa ciasta biszkoptowego i tym samym nie ma problemów z konsumowaniem. Jest
to również jeden z najprostszych przepisów, bowiem górę stanowi gotowe,
francuskie ciasto. Wystarczy się więc tylko postarać aby krem był puszysty,
delikatny, z posmakiem wanilii i ciasto będzie rewelacyjne.
Kremówka
(forma: 30 cm x 24 cm)
Składniki
na spód ciasta:
·
3 jajka
·
3 łyżki cukru
·
3 łyżki mąki
·
łyżka oleju
·
łyżeczka proszku do pieczenia
Jak
zrobić ciasto?
- ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier, a następnie żółtka i olej
- dodawaj do masy porcjami mąkę i proszek, delikatnie wymieszaj
- wylej ciasto na wyłożoną pergaminem blaszkę
i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 15 min.
- kiedy ciasto lekko przestygnie obkrój
brzegi i zdejmij papier
Ciasto
na górę kremówki
Składniki:
·
1 opakowanie ciasta francuskiego
·
łyżka mleka i łyżka jogurtu do
posmarowania ciasta
Jak to zrobić?
- delikatnie rozwałkuj ciasto i wytnij
prostokąt wielkości blaszki (biszkoptu)
- wyłóż ciasto na pergamin, posmaruj
rozmąconym jogurtem z mlekiem i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na
10 – 15 min.
- kiedy ciasto lekko przestygnie odwróć
je i zdejmij papier
Masa
budyniowa
Składniki:
·
2 opakowania waniliowego budyniu
·
650 ml mleka
·
200 g masła
·
¾ szklanki cukru
·
2 łyżki esencji waniliowej
·
otarta skórka z jednej cytryny
·
sok z jednej cytryny
Jak
zrobić krem?
- ugotuj 2 budynie z podaną proporcją
mleka dodając 2 – 3 łyżki cukru
- pozostaw budyń do wystygnięcia
- utrzyj masło z pozostałą ilością cukru
na puszystą masę, pod koniec ucierania dodaj wanilię, skórkę i sok z cytryny
- dalej energicznie ucierając dodawaj
porcjami wystudzony budyń
- ucieraj aż masa będzie puszysta
- wyłóż masę na biszkopt, równo
rozsmaruj, na górze delikatnie połóż upieczone ciasto francuskie
- włóż ciasto do lodówki na przynajmniej
godzinę
- przed podaniem delikatnie posyp cukrem
pudrem
Moja
rada:
- aby na ugotowanym budyniu nie powstał
twardy kożuch nakryj go folią spożywczą
- przed podaniem wyjmij ciasto z lodówki
przynajmniej na pół godziny, masa budyniowa jest wtedy delikatniejsza
- kawałki ciasta francuskiego, które ci zostaną możesz zamrozić lub zrobić z nich małe rogaliki
- kawałki ciasta francuskiego, które ci zostaną możesz zamrozić lub zrobić z nich małe rogaliki
***
Im bliżej wiosny tym u mnie bardziej niebiesko. Jako młoda dziewczyna uwielbiałam ten kolor i tak mi zostało do dziś. Choć muszę przyznać, że niebieski robi się u mnie coraz bardziej wyblakły i w kolorystyce bardziej zbliża się do szarości, którą też kocham. Mam ten komfort, że nie zawsze do pracy muszę zakładać szpilki. Jednak nie mam takiej pracy gdzie w dużej, lekkiej jak piórko torbie niosę duży bukiet kwiatów (nie pozuję przecież do zdjęć jak na blogach modowych:) ) Moja codzienność to obładowana jak słoń torba, z ciężkimi książkami i laptopem. Cóż taka praca, jednak ją lubię, choć ostatnio coraz bardziej "nie rozumiem" wszechobecnej na każdym kroku biurokracji i bezsensownych zarządzeń, które w ludziach tłumią zapał i wenę.
Coraz częściej powtarzam: ciężki ten chleb w tym kraju nad Wisłą, który demograficznie ginie, tonie w korupcji, układach... A z taką nadzieją patrzyliśmy w przyszłość po obaleniu komunizmu. Miało być inaczej, przynajmniej dla naszych dzieci. Toniemy w długach, bez perspektyw na godne życie i emeryturę. Z natury nie jestem pesymistką ale analiza wskaźników ekonomicznych, danych demograficznych dostarcza smutnych, a wręcz druzgoczących wniosków dla przyszłości Polski.
Coraz częściej powtarzam: ciężki ten chleb w tym kraju nad Wisłą, który demograficznie ginie, tonie w korupcji, układach... A z taką nadzieją patrzyliśmy w przyszłość po obaleniu komunizmu. Miało być inaczej, przynajmniej dla naszych dzieci. Toniemy w długach, bez perspektyw na godne życie i emeryturę. Z natury nie jestem pesymistką ale analiza wskaźników ekonomicznych, danych demograficznych dostarcza smutnych, a wręcz druzgoczących wniosków dla przyszłości Polski.
Uwielbiam Edytę Geppert. Jej głos, styl śpiewania i większość piosenek. "Szukaj mnie" doskonale wpisała się w kultowy polski film. Tak samo jak i druga z piosenek w wykonaniu Urszuli.
Lubicie kremówki i niebieski? A może kultowy film "Galimatias"?
Też uwielbiam niebieskości :) Twój płaszczyk bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńPS. Kremówka przepysznie wygląda :)
Kremówki uwielbiam. Ale nie robiłam. Świetny przepis podałaś i łatwe do zrobienia.
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie Ci w niebieskim kolorze. Płaszcz więc dobrany idealnie :)
Dziękuje Krysiu, a ten płaszcz to dla mnie taki płaszcz - kurtka (jest dość krótki) :) buziaki dla ciebie :)
UsuńNigdy nie jadłam domowych kremówek, muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńwygląda super :)
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire
Lubie kremówki, na sam widok ślinka cieknie, lubię niebieski, ostatnio dużo go w mojej szafie.
OdpowiedzUsuńTo co piszesz napawa pesymizmem, idzie z złym kierunku a miało być tak pięknie...
...a Ty Ava pięknie wyglądasz...słonko świeci /dzisiaj było zaćmienie o godz. 11/, ptaszki śpiewają...wiosna...i tego się trzymam...buziaki...
Notuje przepis , wyglda apetycznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam i kremówki i niebieski:)
OdpowiedzUsuńpięknego, wiosennego weekendu!!!
Kremówki smaczne,niebieski uwielbiam tak samo jak Ty .Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńIdealnie wygląda ta kremówka :)
OdpowiedzUsuńŻe też nie jem słodyczy :(
OdpowiedzUsuńDelicious and i love your look! Kisses.
OdpowiedzUsuńhttp://www.solaanteelespejo.blogspot.com.es/
Bardzo lubię ciasta z kremem,wygląda mega apetycznie:)) A Ty,jak zawsze piękna,pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńAle pychotka! :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo mnie zaciekawił ten dodatek cytrynu do masy budyniowej, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń