piątek, 5 lipca 2013

Puree z kalafiora







     Puree z kalafiora jest świetnym dodatkiem do ryb i mięs. Jest też mało kaloryczne jeśli oczywiście nie przesadzi się dodatkami a do tego można go przygotować bardzo szybko.


Składniki:
  • 1 mały kalafior lub pół dużego
  • 1 ząbek czosnku
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki jogurtu
  • koperek
  • sól i pieprz do smaku

Kalafior dzielimy na małe różyczki a twarde części koimy w plastry. Smażymy na łyżce masła i dodajemy mleko i czosnek. Pod przykryciem gotujemy do miękkości. Przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy 2 łyżki jogurtu, sól i pieprz, ozdabiamy koperkiem.
Moja rada:
Kalafior miksowany jest dość gest stąd też lepiej go miksować ręcznym blenderem niż takim, którego użyłam. Wprawdzie tez wyjdzie ale trzeba kilka razy otwierać blender i mieszać.
Puree z kalafiora to moje danie obiadowe, do którego podałam rybę i sałatę z sosem winegret.
Marynata do ryby:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • natka z pietruszki/ wszystko marynujemy przynajmniej pół godziny/można dłużej


Jedną wersję ryby zrobiłam na parze, a drugą obtoczyłam w bułce tartej i usmażyłam. Zachęcam oczywiście do ryby na parze, bo jest zdrowsza, mniej kaloryczna, a do tego jest pyszna.








Marynata do ryby



Wersja smażona


Wersja na parze










11 komentarzy:

  1. Uwielbiam kalafiora, więc pewnie skusze się i zrobię to puree ;)

    Jeeejuu, jakie Ty pyszności robisz! Mogę u Ciebie zamieszkać? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, dom mam duży, lubię ludzi, a jak jeszcze połączymy siły blogowe to ho, ho, więc czemu nie :)

      Usuń
  2. Ciekawie danie się prezentuje, aż się głodna zrobiłam. Skąd Ty umiesz robić takie pyszności?
    Pozdrawiam. Mania, mania1269.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. To coś dla mnie. Chętnie z niego skorzystam, mniam...:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak ja lubię kalafiora!
    puree z niego nie robiłam, ale szybko to nadrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie skorzystam z przepisu, rybe wole smażoną ale na parze też lubię, pysznie wygląda...pozdrawiam...miłego weekendu...

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka!!!!wybieram rybę na parze :D Skorzystam z przepisy, uwielbiam kalafior!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Również uwielbiam kalafiora, dlatego to przepis w sam raz dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)