Puree z kalafiora jest świetnym dodatkiem do ryb i mięs. Jest też mało kaloryczne jeśli oczywiście nie przesadzi się dodatkami a do tego można go przygotować bardzo szybko.
Składniki:
- 1 mały kalafior lub pół dużego
- 1 ząbek czosnku
- pół szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki jogurtu
- koperek
- sól i pieprz do smaku
Kalafior dzielimy na małe różyczki a twarde części koimy w plastry. Smażymy na łyżce masła i dodajemy mleko i czosnek. Pod przykryciem gotujemy do miękkości. Przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy 2 łyżki jogurtu, sól i pieprz, ozdabiamy koperkiem.
Moja rada:
Kalafior miksowany jest dość gest stąd też lepiej go miksować ręcznym blenderem niż takim, którego użyłam. Wprawdzie tez wyjdzie ale trzeba kilka razy otwierać blender i mieszać.
Puree z kalafiora to moje danie obiadowe, do którego podałam rybę i sałatę z sosem winegret.
Marynata do ryby:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- natka z pietruszki/ wszystko marynujemy przynajmniej pół godziny/można dłużej
Jedną wersję ryby zrobiłam na parze, a drugą obtoczyłam w bułce tartej i usmażyłam. Zachęcam oczywiście do ryby na parze, bo jest zdrowsza, mniej kaloryczna, a do tego jest pyszna.
Marynata do ryby
Wersja smażona
Wersja na parze
Uwielbiam kalafiora, więc pewnie skusze się i zrobię to puree ;)
OdpowiedzUsuńJeeejuu, jakie Ty pyszności robisz! Mogę u Ciebie zamieszkać? :D
Agnieszko, dom mam duży, lubię ludzi, a jak jeszcze połączymy siły blogowe to ho, ho, więc czemu nie :)
Usuńwygląda mistrzowsko :)
OdpowiedzUsuńCiekawie danie się prezentuje, aż się głodna zrobiłam. Skąd Ty umiesz robić takie pyszności?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Mania, mania1269.blogspot.com
To coś dla mnie. Chętnie z niego skorzystam, mniam...:-)
OdpowiedzUsuńjak ja lubię kalafiora!
OdpowiedzUsuńpuree z niego nie robiłam, ale szybko to nadrobię :)
Chętnie skorzystam z przepisu, rybe wole smażoną ale na parze też lubię, pysznie wygląda...pozdrawiam...miłego weekendu...
OdpowiedzUsuńna pewno zrobie :)
OdpowiedzUsuńPychotka!!!!wybieram rybę na parze :D Skorzystam z przepisy, uwielbiam kalafior!!!!
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam kalafiora, dlatego to przepis w sam raz dla mnie.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń