Pierogi z kaszą i warzywami szczególnie dobrze smakują wiosną i latem. Ich kaloryczność można ograniczyć do minimum, więc polecam na obiad dla smakoszy.
Ciasto na pierogi: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/03/pierogi-z-ososiem-i-szpinakiem.html
Polecam je dlatego, że wypróbowałam kilka przepisów i ten jest najlepszy. Ciasto można rozwałkować bardzo cienko, a elastyczna otoczka prawie otula delikatny farsz.
Ważne jest aby ciasto rozwałkować bardzo cienko. Ja do lepienia wykorzystuję plastikowy przyrząd.
Pierogi kładziemy na osolony wrzątek, zmniejszamy płomień i gotujemy około 10 min.
Składniki na farsz:
- opakowanie kaszy gryczanej
- 4-5 marchewek
- zielenina: pietruszka, kolendra, koperek
- 1 jajko
- sól i pieprz
Składniki na dip do pierogów:
- 3 marchewki
- pół jogurtu greckiego
- łyżka majonezu
- 1 marynowana papryczka chili
- 1 mała dymka
Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, miksujemy z jogurtem, dodajemy papryczkę i dymkę, a na koniec łyżkę majonezu, doprawiamy do smaku.
Dip do pierogów
Wygląda to smakowicie,aż żałuję że prawie nie gotuję:)
OdpowiedzUsuńo mniam.. az zachciało mi sie zrobic takie pierogi...
OdpowiedzUsuńChciałoby się zjeść takie pierogi. :)
OdpowiedzUsuńWitaj. Kolejne pyszne danie. Koniecznie muszę spróbować. Zupkę zjadłam, jednak achów nie było, ale o takich pierogach słyszałam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPierogi uwielbiam,tylko jeść i jeść;)
OdpowiedzUsuńo jaa ! jak to smakowicie wygląda !
OdpowiedzUsuńIntrygujące to nadzienie! I ten dip bardzo fajny. W takim wydaniu pierogów jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM PIEROGI<3
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie, ale kasza nie dla mnie. :) Nie przepadam. :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak moja córka :)
Usuńłojezu jaka jestem głodna <3
OdpowiedzUsuńPięknie podane i zapewne przepyszne:)
OdpowiedzUsuńpięknie zrobione, podane i polane-czegóż chcieć więcej? :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na nadzienie, z chęcią bym spróbowała :)