czwartek, 2 maja 2013

Pieczone ziemniaki








      Niby to tylko zwykłe pieczone ziemniaki ale... no właśnie. Mogą stanowić samodzielne danie z jogurtem, maślanką lub kefirem. Mogą być dodatkiem do mięs zwłaszcza grilowanych. Szczególnie, że można je wcześniej przyrządzić w piekarniku a potem zawinąć tylko w folię i położyć na kilka minut na grila. Sposobów jest wiele. Są pyszne z wszelkiego rodzaju ziołami i odrobiną oliwy.


Składniki:
  • ziemniaki
Marynata:
  • pieprz, sól
  • oliwa
  • ząbek czosnku
  • tymianek
  • szczypiorek po upieczeniu
 Sos do ziemniaków:
  • kubek jogurtu
  • pieprz
  • szczypiorek lub inne "zielone"

Ziemniaki myjemy

Nacinamy 2/3 ziemniaka

Przygotowujemy marynatę...

Dodajemy oliwę

Dobrze jest lekko ściąć spód ziemniaka, wtedy się nie przewraca na blaszce

Nacieramy marynatą

Wkładamy do piekarnika na 30 min., temp. 190 stopni

Po 15 - 20 min. można ziemniaki przykryć folią aby się za bardzo nie spiekły a na blaszkę wlać parę łyżek wody


Sos jogurtowy, w mojej wersji ze szczypiorkiem















14 komentarzy:

  1. mniam :) danie proste i smaczne , to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na grilla dla jarosza-smakowity.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się prezentuję . Uwielbima pieczone ziemniaki a z marynatą są napewno wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no to już mam pomysł na mój późny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobre o każdej porze ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmmmm zjadłabym! :D

    http://linde-lo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie ziemniaczki :) A Twoje zdjecia są przepiękne i bardzo, bardzo apetyczne :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie proste, ale pyszne dania. Pieczone ziemniaki są w pierwszej dziesiątce!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie pieczone ziemniaczki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygladaja smakowicie, piekne zdjecia wsrod drzew.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam pieczone ziemniaki i to w każdy sposób jaki jest możliwy ;) Poza tym widzę, że z Pani bardzo zdolna kobieta. Ja umiem gotować, ale taki poziom jest dla mnie nie do osiągnięcia. Pozdrawia i zapraszam do mnie. landvanity.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  13. przepyszne :) robiłam kiedyś podobnie i byliśmy zachwyceni! pięknie podałaś na rukoli :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)