sobota, 4 maja 2013

Lekkie ciasto jogurtowo - owocowe









   Ciasto jogurtowo owocowe jest dobrym deserem w wiosenne i letnie popołudnia. Zawiera mało kalorii, dużo witamin i jest pyszne. Nie wymaga też wiele pracy i raczej nie może się nie udać.



Składniki na biszkopt:
  • biszkopt z 3 jajek, czyli wszystko razy 3 (cukier, mąka i pół łyżeczki proszku do pieczenia), ma być cienki




Składniki na masę jogurtową:
  • 2 duże jogurty greckie
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • pół startej mrożonej cytryny (całej ze skórką)
  • 3 łyżki żelatyny (rozpuszczamy w pół szklanki  gorącej wody)




Cytrynę trzemy na najmniejszych oczkach, musi być zamrożona

Wszystkie składniki razem mieszamy i kładziemy na biszkopt



Składniki na galaretkę owocową:
  • 50 - 60 dkg  różnych owoców
  • 2 szklanki soku porzeczkowego (może być z kartonika)
  • 2 galaretki porzeczkowe
  • 1 łyżka żelatyny
Owoce zagotowujemy razem z sokiem, a następnie dodajemy galaretki i żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy, a kiedy masa zaczyna gęstnieć wlewamy na masę jogurtową.

















13 komentarzy:

  1. Syci... oczy :) Przepięknie wygląda. Muszę zrobić i przekonać się jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny deser na wiosnę i lato :) Moja mama robi czasem bardzo podobne ciasto, ale biała warstwa jest z domowego "ptasiego mleczka", też wychodzi pyszne. Może podsunę jej przepis z wersją jogurtową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super , fajnie że jest w miarę nisko kalorycznie! niam niam !skorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ojejku... az sie zasliniłam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasta uwielbiam, są pyszne, lekkie, wiosenne :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ cudo! Takie ciasta są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam mniam, palce lizać♥

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż mi ślinka pociekła! a jak pięknie udekorowane! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie galaretki! Ale bym pojadła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. oj ale narobiłaś mi smaka:) z pewnością przepis przetestuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jeśli chodzi o to wszystkiego po trzy do tego biszkoptu to na jakiej zasadzie ? trzy szklanki tego cukru i mąki ? ;) ciasto wygląda wyśmienicie ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klasyczny biszkopt to jajka i x 3 łyżki, czyli jeśli 3 jajka to 3 łyżki cykru i 3 łyżki mąki, jeśli 5 jajek to 5 łyżek cukru i 5 łyżek mąki, tylko proszek do pieczenia to jedna łyżeczka, najlepiej płaska :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)