Na początek informacja o konkursie:
Konkurs- electrolux, zachęcam do zabawy, a jeśli podoba Ci się mój przepis to zagłosuj
tutaj: Konkurs.
Lekka aromatyczna przystawka o pięknym bukiecie smakowym. Można z niej stworzyć różne kompozycje, szczególnie jeśli zaserwujemy ją tylko jako rulonik marchewkowy. Wtedy doskonale nadaje się na szwedzki stół. Składniki można przygotować dzień wcześniej (burak, marynowana marchewka i seler), a potem to już tylko należy stworzyć wyrafinowaną kompozycję.
Składniki:
- 1 burak
- marchewka
- 2 gałązki selera naciowego
- natka pietruszki i koperek
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- małe opakowanie serka koziego
- 5-6 dkg sera groumage
- 15-20 dkg łososia
|
Buraka należy upiec w piekarniku (około 20-25 min. w temp.190 stopni) |
|
Łososia gotujemy na parze około 10 min. |
Składniki do marynaty warzywnej:
- sok z pół pomarańczy
- 1-2 cm papryczki chili
- gałązka koperku i pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- pół potartej mrożonej cytryny
Łączymy wszystkie składniki
|
Marchewkę kroimy na cienkie (wręcz przeźroczyste długie plastry), najlepiej obieraczką do warzyw, a seler w cienkie słupki |
|
Marchewkę i seler wkładamy przynajmniej na godzinę do marynaty, można na całą noc |
|
Robimy dip: łączymy ser kozi, jogurt i ser groumage |
|
Dodajemy pół łodygi drobno pokrojonego selera naciowego, 2 plastry drobno pokrojonej marchewki z marynaty, łyżkę rozdrobnionego łososia, natkę pietruszki i koperek, wszystko razem łączymy |
|
Łososia dzielimy na cząstki |
|
Obranego buraka kroimy w cienkie plastry |
|
Marynowane plastry marchewki smarujemy dipem |
|
kładziemy łososia i kawałek marynowanego selera, zwijamy w rulon |
|
Wszystko układamy finezyjnie na talerzu |
To druga propozycja przystawki
Dwa bardzo cienkie plastry buraka są przełożone dipem
Uwielbiam łososia w każdej postaci, ta wersja musi być przepyszna! :)
OdpowiedzUsuńCudownie lekkie danie, zarazem bardzo szykowne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmasz talent kochana :)
OdpowiedzUsuńOczami ją jem:)Ale teraz musisz trochę wypromować tę przystawkę bo inaczej nikt nie będzie wiedział ,że trzeba na niż głosować!! Ja ją dojrzałam bo sama biorę udział i pierwszy głosik masz już ode mnie :))Twoją przystawkę wybrałabym jak na razie jako pierwszą bo daje tak po oczach że aż się człowiek głodny robi:)Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńhttp://www.electrolux.pl/superchef a tu dla wszystkich którzy chcą zagłosować na tę przystawkę:)
Dziękuję, Twoja jest też nietuzinkowa i oczywiście masz mój głos.
UsuńCałkiem smacznie wygląda. Ogólnie rybki zawsze tak samo robię z braku pomysłu. Nigdy się nie chce kombinować a jak już ktoś poda fajny przepis to jest motywacja :)
OdpowiedzUsuńaż mi się jeść zachciało :P
OdpowiedzUsuńmanimm
Ależ to musi być smaczne. :)
OdpowiedzUsuńMmmmmniam apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńEKSTRA !Podziwiam Cię za precyzje z jaką to wszystko Zrobiłaś!!!Wygląda pysznie! mniam, pozdrawiam, mniam :)
OdpowiedzUsuńPięknie podane, podziwiam , pysznie wygląda...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńzagłosowane :) będę trzymać kciuki, bo to naprawdę apetyczna potrawa :)
OdpowiedzUsuńMmm! Pyszności!:))
OdpowiedzUsuń