czwartek, 23 maja 2013

Łosoś z dipem i warzywami








      Na początek informacja o konkursie: Konkurs- electrolux, zachęcam do zabawy, a jeśli podoba Ci się mój przepis to zagłosuj tutaj: Konkurs.

    Lekka aromatyczna przystawka o pięknym bukiecie smakowym. Można z niej stworzyć różne kompozycje, szczególnie jeśli zaserwujemy ją tylko jako rulonik marchewkowy. Wtedy doskonale nadaje się na szwedzki stół. Składniki można przygotować dzień wcześniej (burak, marynowana marchewka i seler), a potem to już tylko należy stworzyć wyrafinowaną kompozycję.

Składniki: 
  • 1 burak
  • marchewka
  • 2 gałązki selera naciowego
  • natka pietruszki i koperek
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • małe opakowanie serka koziego
  • 5-6 dkg sera groumage
  • 15-20 dkg łososia



Buraka należy upiec w piekarniku (około 20-25 min. w temp.190 stopni)
Łososia gotujemy na parze około 10 min.


Składniki do marynaty warzywnej:
  • sok z pół pomarańczy
  • 1-2 cm papryczki chili 
  • gałązka koperku i pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • pół potartej mrożonej cytryny
Łączymy wszystkie składniki



Marchewkę kroimy na cienkie (wręcz przeźroczyste długie plastry), najlepiej obieraczką do warzyw, a seler w cienkie słupki

Marchewkę i seler wkładamy przynajmniej na godzinę do marynaty, można na całą noc


Robimy dip: łączymy ser kozi, jogurt i ser groumage

Dodajemy pół łodygi drobno pokrojonego selera naciowego, 2 plastry drobno pokrojonej marchewki z marynaty, łyżkę rozdrobnionego łososia, natkę pietruszki i koperek, wszystko razem łączymy

Łososia dzielimy na cząstki

Obranego buraka kroimy w cienkie plastry

Marynowane plastry marchewki smarujemy dipem

kładziemy łososia i kawałek marynowanego selera, zwijamy w rulon

Wszystko układamy finezyjnie na talerzu







To druga propozycja przystawki
Dwa bardzo cienkie plastry buraka są przełożone dipem 













14 komentarzy:

  1. Uwielbiam łososia w każdej postaci, ta wersja musi być przepyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie lekkie danie, zarazem bardzo szykowne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczami ją jem:)Ale teraz musisz trochę wypromować tę przystawkę bo inaczej nikt nie będzie wiedział ,że trzeba na niż głosować!! Ja ją dojrzałam bo sama biorę udział i pierwszy głosik masz już ode mnie :))Twoją przystawkę wybrałabym jak na razie jako pierwszą bo daje tak po oczach że aż się człowiek głodny robi:)Pozdrawiam cieplutko.

    http://www.electrolux.pl/superchef a tu dla wszystkich którzy chcą zagłosować na tę przystawkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Twoja jest też nietuzinkowa i oczywiście masz mój głos.

      Usuń
  4. Całkiem smacznie wygląda. Ogólnie rybki zawsze tak samo robię z braku pomysłu. Nigdy się nie chce kombinować a jak już ktoś poda fajny przepis to jest motywacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aż mi się jeść zachciało :P
    manimm

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ to musi być smaczne. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. EKSTRA !Podziwiam Cię za precyzje z jaką to wszystko Zrobiłaś!!!Wygląda pysznie! mniam, pozdrawiam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie podane, podziwiam , pysznie wygląda...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie:)))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. zagłosowane :) będę trzymać kciuki, bo to naprawdę apetyczna potrawa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)