poniedziałek, 27 maja 2013

Chłodnik z botwinki czyli litewski - Cold soup beetroot or Lithuanian





Zachęcam do udziału w  konkursie: Konkurs- electrolux, a jeśli podoba Ci się mój przepis (http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/05/osos-z-dipem-i-warzywami.html)
to zagłosuj tutaj Konkurs.



     Chłodnik z botwinki zwany też litewskim to bardzo zdrowa zupa na zimno -  właściwie bomba witaminowa. Przepisy różnią się pomiędzy sobą składnikami i tylko jeden jest główny i podstawowy czyli młode buraki nazywane botwinką.


Trochę historii

     Tak jak wskazuje nazwa chłodnik rzeczywiście ma swoje korzenie na Litwie i to jeszcze z czasów dynastii Jagiellonów. Wtedy to wiele potraw staropolskiej kuchni przenikało na Litwę a litewskich do Korony. Z czasem kuchnie na tyle się „wymieszały”, że do dzisiaj można znaleźć wspólne potrawy. Zresztą zamieszkała na terenach Sejneńszczyzny mniejszość litewska pielęgnuje i podtrzymuje swoje tradycje i zwyczaje, także dotyczące regionalnych potraw.
Pierwsze wzmianki o chłodniku możemy znaleźć u Mickiewicza w Panu Tadeuszu, gdzie potrawa gościła na biesiadnym stole.

     W oryginalnym, dawnym przepisie chłodnik często był robiony na wywarze mięsnym, dodawało się jajko i szyjki rakowe, a także ziemniaki z koperkiem. Współcześnie każdy dodaje coś ze swojego ulubionego smaku i oczywiście patrzy na kalorie, stąd też raczej śmietanę zastępuje się chudym jogurtem a jajko ? Często ono  stanowi już odrębne danie:) 



Chłodnik z botwinki czyli litewski 

Składniki: 
  • pęczek botwinki
  • ogórek
  • 2 duże jogurty
  • cebula dymka
  • koperek
  • kolendra
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 1 cm papryczki chili
  • 1 butelka soku z buraków
  • sól, pieprz do smaku


Botwinkę gotujemy w małej ilości wody

Ugotowaną botwinkę odcedzamy, studzimy, i drobno kroimy (czasem jak liści jest dużo to dodaję tylko połowę)

Bardzo drobno kroimy pozostałe składniki, ogórki kroimy w słupki, lekko solimy, aby puściły sok i dopiero po odsączeniu dodajemy do chłodnika



Dodajemy jogurt

...drobno pokrojona botwinkę...

...dodajemy wywar z botwinki...

...dolewamy sok z buraków

Mieszamy, doprawiamy do smaku











13 komentarzy:

  1. kochana, a co te znaczki oznaczają ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kingo, jakie znaczki?

      Usuń
    2. Chłodnik z botwinki czyli litewski


      Składniki:
      pęczek botwinki
      ogórek
      2 duże jogurty
      cebula dymka
      koperek
      kolendra
      natka pietruszki
      ząbek czosnku
      1 cm papryczki chili
      1 butelka soku z buraków
      sól, pieprz do smaku

      to wyswietla mi sie chyba po chińsku :)

      a jak skopiuje to jest normalnie :)

      Usuń
    3. Nie wiem co się stało, na innym komputerze w domu było wszystko ok, jednak jeszcze raz wpisałam składniki na nowo i czcionka stała się jednolita, myślę, że powinno być dobrze, dobrej nocy.

      Usuń
  2. wygląda tak pięknie, zew szkoda go jeść! tylko patrzeć i napawać sie wzrokiem! cudne sa te twoje dania, takie estetyczne i na pewno bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna zastawa! Nigdy nie robiłam chłodnika, ale jak to nieskomplikowane to chętnie spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiosna kojarzy mi się właśnie z chłodnikami-uwielbiam
    6 dla Ciebie-powodzenia

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny chłodnik. ; )
    Idealna zupa na ciepłe dni!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm, ależ smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czekam na ciepełko i taki chłodnik będzie w sam raz...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  8. Zabieram przepis bo nie mam sprawdzonego na taki chłodniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale mi narobiłaś smaka - uwielbiam chłodnik litewski

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)