Zachęcam do udziału w konkursie: Konkurs- electrolux, a jeśli podoba Ci się mój przepis (http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/05/osos-z-dipem-i-warzywami.html)
to zagłosuj tutaj Konkurs.
Chłodnik z botwinki zwany też litewskim to bardzo
zdrowa zupa na zimno - właściwie bomba witaminowa. Przepisy różnią się pomiędzy
sobą składnikami i tylko jeden jest główny i podstawowy czyli młode buraki
nazywane botwinką.
Trochę historii
Tak jak wskazuje nazwa chłodnik rzeczywiście ma
swoje korzenie na Litwie i to jeszcze z czasów dynastii Jagiellonów. Wtedy to
wiele potraw staropolskiej kuchni przenikało na Litwę a litewskich do Korony. Z
czasem kuchnie na tyle się „wymieszały”, że do dzisiaj można znaleźć wspólne
potrawy. Zresztą zamieszkała na terenach Sejneńszczyzny mniejszość litewska
pielęgnuje i podtrzymuje swoje tradycje i zwyczaje, także dotyczące regionalnych
potraw.
Pierwsze wzmianki o chłodniku możemy znaleźć u
Mickiewicza w Panu Tadeuszu, gdzie potrawa gościła na biesiadnym stole.
W oryginalnym, dawnym przepisie chłodnik często
był robiony na wywarze mięsnym, dodawało się jajko i szyjki rakowe, a także
ziemniaki z koperkiem. Współcześnie każdy dodaje coś ze swojego ulubionego
smaku i oczywiście patrzy na kalorie, stąd też raczej śmietanę zastępuje się
chudym jogurtem a jajko ? Często ono stanowi już odrębne danie:)
Chłodnik z botwinki czyli litewski
Składniki:
Chłodnik z botwinki czyli litewski
Składniki:
- pęczek botwinki
- ogórek
- 2 duże jogurty
- cebula dymka
- koperek
- kolendra
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- 1 cm papryczki chili
- 1 butelka soku z buraków
- sól, pieprz do smaku
Botwinkę gotujemy w małej ilości wody |
Ugotowaną botwinkę odcedzamy, studzimy, i drobno kroimy (czasem jak liści jest dużo to dodaję tylko połowę) |
Bardzo drobno kroimy pozostałe składniki, ogórki kroimy w słupki, lekko solimy, aby puściły sok i dopiero po odsączeniu dodajemy do chłodnika |
Dodajemy jogurt |
...drobno pokrojona botwinkę... |
...dodajemy wywar z botwinki... |
...dolewamy sok z buraków |
Mieszamy, doprawiamy do smaku |
Pięknie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńkochana, a co te znaczki oznaczają ?
OdpowiedzUsuńKingo, jakie znaczki?
UsuńChłodnik z botwinki czyli litewski
UsuńSkładniki:
pęczek botwinki
ogórek
2 duże jogurty
cebula dymka
koperek
kolendra
natka pietruszki
ząbek czosnku
1 cm papryczki chili
1 butelka soku z buraków
sól, pieprz do smaku
to wyswietla mi sie chyba po chińsku :)
a jak skopiuje to jest normalnie :)
Nie wiem co się stało, na innym komputerze w domu było wszystko ok, jednak jeszcze raz wpisałam składniki na nowo i czcionka stała się jednolita, myślę, że powinno być dobrze, dobrej nocy.
Usuńwygląda tak pięknie, zew szkoda go jeść! tylko patrzeć i napawać sie wzrokiem! cudne sa te twoje dania, takie estetyczne i na pewno bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńPiękna zastawa! Nigdy nie robiłam chłodnika, ale jak to nieskomplikowane to chętnie spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńWiosna kojarzy mi się właśnie z chłodnikami-uwielbiam
OdpowiedzUsuń6 dla Ciebie-powodzenia
Świetny chłodnik. ; )
OdpowiedzUsuńIdealna zupa na ciepłe dni!
Mmmm, ależ smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńCzekam na ciepełko i taki chłodnik będzie w sam raz...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńZabieram przepis bo nie mam sprawdzonego na taki chłodniczek :)
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś smaka - uwielbiam chłodnik litewski
OdpowiedzUsuń