piątek, 24 maja 2013

Zapiekanka z ricottą i szpinakiem








      Na początek informacja o konkursie Konkurs- electrolux, zachęcam do zabawy, a jeśli podoba Ci się mój przepis (http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/05/osos-z-dipem-i-warzywami.html)
to zagłosuj Konkurs.


      To jest danie na szybki obiad lub kolację. Oczywiście dla tych co lubią makaron i szpinak. Jednak ostatecznie ze szpinaku można zrezygnować jeśli komuś pozostał uraz z dzieciństwa. Uważam jednak, że szpinak temu daniu dodaje finezji smakowej i kolorystyki.


Składniki:
  • makaron penne (może być inny) 
  • serek ricotta
  • pomidor duży i kilka koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki jogurtu
  • gałązka natki pietruszki i bazylii
  • 1/2 paczki szpinaku mrożonego może być świeży
  • łyżka masła i parę plasterków sera żółtego



Do rozmrożonego szpinaku dodajemy posiekany ząbek czosnku i łyżkę masła

Pomidorki koktajlowe należy lekko zeszklić z czosnkiem

Ugotować makaron, odcedzić

Makaron wymieszaj z serem ricottą

Dodaj pomidorki koktajlowe, jogurt i zieleninę, pieprz, sól do smaku

Przełóż wszystko do miski do zapiekania

Dodaj szpinak

Połóż na górze plastry sera, możesz dodać trochę tartego

Jasze pomidory pokrojone w plastry. Zapiekaj 20 min. w temperaturze 190 stopni










18 komentarzy:

  1. mogę wpaść na późną kolację??? ;))))

    OdpowiedzUsuń
  2. OOO u Ciebie jak zawsze przepysznie :))Z chęcią wypróbuję :)))
    Pozdrawiam Kochana i przepraszam że ostatnio brak moich komen. ale po prostu nie wyrabiam :)
    Dobrej Nocki Ci życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ach wygląda przepysznie!! dziękuję Ci za miłe słowa :) ileż ja bym dała za to, żeby mieć taki talent do gotowania jak ty :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko w życiu ma swój czas. Na gotowanie przyjdzie czas, a teraz ciesz się z tego co masz, co robisz. Jesteś śliczna, pomysłowa, inteligentna i masz swoje pasje - tak trzymaj.

      Usuń
  4. Właśnie spisuje składniki i robie dzisiaj...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wygląda, no i zawiera szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Może zaczniesz robić ogólnopolski catering. Żartuję. Szkoda, że u mnie rodzina nie lubi szpinaku. Ale i tak wykorzystam Twój przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetyczne zdjęcia, aż zgłodniałam.

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam zapiekanki z makaronem:) odnośnie farby możesz mi powiedzieć jakiej aktualnie używasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.
      Jeśli chodzi o farbę do włosów to:
      http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/01/hair-wonder-by-nature-moje-nowe-odkrycie.html

      Usuń
  9. mmmm coś dla mnie ! uwielbiam makaronowe zapiekanki <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś jadłam podobną, pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam zapiekanki ale nie lubię makaronu:D Zamieniłabym go i byłoby super, ale wygląda apetycznie to fakt:)

    OdpowiedzUsuń
  12. This looks so delicious! So bookmarking this :)

    Please feel free to enter my latest giveaway (here) - you could win yourself an Hermes/Homies sweater!x

    Blog | Cocochic
    Bloglovin | http://www.bloglovin.com/blog/1823055/

    OdpowiedzUsuń
  13. a ja lubię twoje kolorowe, wydawałoby się minimalistyczne dania, zachwycające estetyką wykonania i bardzo pobudzajace kubki smakowe, mniammm. ( a tak na marginesie to szpinak bardzo lubie)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)