piątek, 22 marca 2013

Wielkanocny barszcz biały z chrzanem - Easter white borscht with horseradish







      Na Święta Wielkanocne przygotowuję barszcz z białą kiełbasą. Moja mama nigdy  nie robiła go z torebki tylko na własnym zakwasie, tak zresztą jak żurek śląski. Nie trujmy się konserwantami i innymi "E" zwłaszcza, że sposób na zakwas jest bardzo prosty. Drugą alternatywą dla „torebki” jest kupienie barszczu białego w butelce. Jest naprawdę dobry i większość z nich nie zawiera żadnych zbędnych dodatków.


Jak to zrobić?

Do przygotowania zakwasu konieczne jest:


  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1 litr wody
  •  skórka z chleba,
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • parę ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kminu rzymskiego

Zakwas najlepiej zrobić w glinianym naczyniu. Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy pozostałe składniki, zakrywamy i odstawiamy na 3-4 dni. Po tym czasie wyjmujemy skórkę z chleba i przyprawy a resztę możemy rozlać do mniejszych słoików i wykorzystać później.  Różnica między barszczem a żurkiem śląskim jest taka, że zakwas na barszcz cedzimy przez sitko, natomiast żurek (który jest gęstszy) wlewamy w całości do wody. Żurku też najczęściej nie robimy na wywarze z warzyw.


Jak zrobić biały barszcz wielkanocny?

     Przygotowujemy wywar z warzyw (marchewka, cebula, pietruszka, seler, por oraz przyprawy, takie jak do zakwasu), po wyjęciu warzyw, do gotującego się wywaru wlewamy odcedzony zakwas, gotujemy około 15 - 20 min. na lekkim ogniu i doprawiamy do smaku. Koniecznie należy dodać majeranek.
    Białą kiełbasę można ugotować w barszczu, ale żeby go „odchudzić” kroimy kiełbasę już ugotowaną i obraną ze skórki.
    Na wielkanocne śniadanie jemy sporo jajek dlatego ja nie dodaję już do barszczu jajka tylko koperek i łyżeczkę dobrego chrzanu.


Zakwas przygotowujemy w glinianym naczyniu


Z barszczem bardzo dobrze komponuje się majeranek

Jeśli chcesz zmniejszyć ilość kalorii to kiełbasę ugotuj oddzielnie

Obieramy ze skórki, kroimy
Dodajemy kiełbasę i doprawiamy do smaku

Jeszcze koperek i chrzan












25 komentarzy:

  1. ale mi teraz narobiłaś apetytu :p

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam !!!!! Ale mam teraz smaka! Mmmm..

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł z chrzanem, ja nigdy chrzanu nie dodawałam, może spróbuję w tym roku. I ja jednak z przyzwyczajenia dodaję pokrojone jajko do środka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, pysznie wygląda. Pięknie podane, tylko usiąść i zjeść :)
    Pozdrawiam, mania1269.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Oh, uwielbiam barszcz biały! Nie mogę się doczekać Śniadania Wielkanocnego i tego oto przysmaku zrobionego przez moją Babuszkę ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie podane, niam :)Zapisane, będę próbować zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Osobiście nie lubię barszczu przygotowanego za pomocą sklepowych pomocy, ale często moja mama robi własnie zakwas sama ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis i jak "domowo" wygląda na tych zdjęciach!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny klasyk!
    Niczego nie robię z torebki,więc barszcz też gotuję na własnym zakwasie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zaraz zrobię zakwas. przypomniałaś mi. Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności, a jak pięknie podane♥

    OdpowiedzUsuń
  12. Już nie mogę doczekać się Wielkanocnego śniadanka:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie podane:) Bardzo lubię barszcz, wielkanocny niezastąpiony :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. inspirujesz mnie za każdym razem.
    Obserwuję i zapraszam do siebie.
    www.oliwiowa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. UWIELBIAM BARSZCZ NA ZAKWASIE:) MNIAM MNIAM:)
    Jeśli masz ochotę zapraszam Cię do mnie na konkurs, do zgarnięcia Bon na zakupy w merg.pl :)

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam smak świeżego, naturalnego białego barszczu w wielkanocny poranek <3

    OdpowiedzUsuń
  17. U mnie też jest, ale szczerze mówiąc to za nim nie przepadam. Twoje dzieło prezentuje się bardzo ładnie i na pewno też tak smakuje :)
    Dziękuje za odwiedziny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. a w święta taka rozkosz smakuje wyjatkowo

    OdpowiedzUsuń
  19. Najwyzsza pora pomyśleć o barszczyku! Uwielbiam! A jak pieknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  20. jeszcze kilka dni, a przez ten post mam wielką ochotę!
    zapraszamy do nas
    http://makeawishsister.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  21. świetny przepis;)
    pozdrawiam P:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)