czwartek, 14 marca 2013

Fasolka szparagowa z sosem winegret












Fasolka szparagowa, to jedno z najbardziej wartościowych warzyw, ma mało kalorii, dużo błonnika stąd też często jest składnikiem diet odchudzających. Zawiera potas, wapń, fosfor, żelazo, mangan, kwas foliowy oraz ma właściwości zmniejszające poziom cukru we krwi. Najwięcej wartościowych substancji zawiera młoda fasolka i jeśli ją gotujemy to najlepiej na parze.



Dla kogo fasolka? 



Polecana głównie dla:
  • osób z niedoborem żelaza
  • odchudzających się i  z nadwagą
  • osób z wysokim ciśnieniem
  • cierpiących na astmę
  • cukrzyków
  • tych którzy mają słabe kości (zawiera wapń i fosfor)
  • osób starszych (głównie cierpiących na reumatyzm i zapalenia stawów)
  • kobiet w ciąży oraz planujących dziecko


Składniki:
  • fasolka szparagowa (w mojej wersji mrożona), gotujemy kilka minut, najlepiej na parze
  • 1/2 pora
  • natka pietruszki
  • sos: sok z pomarańczy, sok z cytryny kawałek papryczki chili, ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, sól



Przygotowujemy sos
Kroimy pora
Dodajemy pietruszkę
Mieszamy wszystkie składniki i dodajemy sos


...a może obiadek z fasolką?


Gotowane w kurkumie ziemniaki i kulki mięsne z odrobiną sosu










19 komentarzy:

  1. mniam, aż zgłodniałam :) prezentuje się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takiej wersji szparagowej nie znałam. Ślicznie wygląda na Twoim talerzu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam fasolkę szparagową, a ta wersja bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie podana!
    Tęsknię za świeżą z krzaczka...

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wygląda to wszystko.

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam fasolkę szparagową, ale w takiej wersji jeszcze jej nie widziałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. To raczej nie dla mnie :D Nie lubię fasolki szparagowej.. Jak większość warzyw zresztą :D

    OdpowiedzUsuń
  8. mega prosty wspaniały przepis na pewno wypróbuję ja zawsze polewam maslem z bułką tartą:) pozdrawiam obserwuję i liczę na to samo z Twojej strony!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny wiosenny obiad, a sałatka pierwsza klasa:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam fasolkę :) świetny i prosty przepis!Takie lubię najbardziej :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Smacznie wygląda, aż się głodna zrobiłam :P

    OdpowiedzUsuń
  12. przepysznie wygląda! mam chrapkę na fasolkę teraz;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajna fasolka! (i pozostałę składniki talerza, też apetyczne) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda bardzo ciekawie ta fasolka, a zdaje się, że jest prosta w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. fasolki z winegretem jeszcze nigdy nie jadłam... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)