Fasolka
szparagowa, to jedno z najbardziej wartościowych warzyw, ma mało
kalorii, dużo błonnika stąd też często jest składnikiem diet odchudzających.
Zawiera potas, wapń, fosfor, żelazo, mangan, kwas foliowy oraz ma właściwości
zmniejszające poziom cukru we krwi. Najwięcej wartościowych substancji zawiera młoda
fasolka i jeśli ją gotujemy to najlepiej na parze.
Polecana głównie dla:
- osób z niedoborem
żelaza
- odchudzających się
i z nadwagą
- osób z wysokim
ciśnieniem
- cierpiących na
astmę
- cukrzyków
- tych którzy mają
słabe kości (zawiera wapń i fosfor)
- osób starszych (głównie
cierpiących na reumatyzm i zapalenia stawów)
- kobiet w ciąży oraz planujących dziecko
Składniki:
- fasolka szparagowa (w mojej wersji mrożona), gotujemy kilka minut, najlepiej na parze
- 1/2 pora
- natka pietruszki
- sos: sok z pomarańczy, sok z cytryny kawałek papryczki chili, ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, sól
|
Przygotowujemy sos |
|
Kroimy pora |
|
Dodajemy pietruszkę |
|
Mieszamy wszystkie składniki i dodajemy sos |
|
...a może obiadek z fasolką? |
|
Gotowane w kurkumie ziemniaki i kulki mięsne z odrobiną sosu |
mniam, aż zgłodniałam :) prezentuje się pysznie :)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji szparagowej nie znałam. Ślicznie wygląda na Twoim talerzu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam fasolkę szparagową, a ta wersja bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńPysznie podana!
OdpowiedzUsuńTęsknię za świeżą z krzaczka...
pysznie wygląda to wszystko.
OdpowiedzUsuńdaj troszkę ;)
OdpowiedzUsuńzjadłabym ;D
OdpowiedzUsuńuwielbiam fasolkę szparagową, ale w takiej wersji jeszcze jej nie widziałam ;)
OdpowiedzUsuńTo raczej nie dla mnie :D Nie lubię fasolki szparagowej.. Jak większość warzyw zresztą :D
OdpowiedzUsuńmega prosty wspaniały przepis na pewno wypróbuję ja zawsze polewam maslem z bułką tartą:) pozdrawiam obserwuję i liczę na to samo z Twojej strony!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie♥
OdpowiedzUsuńsprobowalabym ;]!
OdpowiedzUsuńPiękny wiosenny obiad, a sałatka pierwsza klasa:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam fasolkę :) świetny i prosty przepis!Takie lubię najbardziej :*
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda, aż się głodna zrobiłam :P
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda! mam chrapkę na fasolkę teraz;D
OdpowiedzUsuńBardzo fajna fasolka! (i pozostałę składniki talerza, też apetyczne) Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo ciekawie ta fasolka, a zdaje się, że jest prosta w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńfasolki z winegretem jeszcze nigdy nie jadłam... :)
OdpowiedzUsuń