Na Święta Wielkanocne przygotowuję barszcz z
białą kiełbasą. Moja mama nigdy nie robiła go z torebki tylko na własnym zakwasie,
tak zresztą jak żurek śląski. Nie trujmy się konserwantami i innymi "E"
zwłaszcza, że sposób na zakwas jest bardzo prosty. Drugą alternatywą dla „torebki”
jest kupienie barszczu białego w butelce. Jest naprawdę dobry i większość z nich nie zawiera
żadnych zbędnych dodatków.
Jak to zrobić?
Do przygotowania zakwasu konieczne jest:
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 litr wody
- skórka z chleba,
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 liście laurowe
- parę ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kminu rzymskiego
Zakwas najlepiej zrobić w glinianym
naczyniu. Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy pozostałe składniki, zakrywamy i
odstawiamy na 3-4 dni. Po tym czasie wyjmujemy skórkę z chleba i przyprawy a
resztę możemy rozlać do mniejszych słoików i wykorzystać później. Różnica między barszczem a żurkiem śląskim
jest taka, że zakwas na barszcz cedzimy przez sitko, natomiast żurek (który
jest gęstszy) wlewamy w całości do wody. Żurku też najczęściej nie robimy na
wywarze z warzyw.
Jak zrobić biały barszcz wielkanocny?
Przygotowujemy wywar z warzyw (marchewka,
cebula, pietruszka, seler, por oraz przyprawy, takie jak do zakwasu), po
wyjęciu warzyw, do gotującego się wywaru wlewamy odcedzony zakwas, gotujemy
około 15 - 20 min. na lekkim ogniu i doprawiamy do smaku. Koniecznie należy dodać majeranek.
Białą kiełbasę można ugotować w barszczu, ale
żeby go „odchudzić” kroimy kiełbasę już ugotowaną i obraną ze skórki.
Na wielkanocne śniadanie jemy sporo jajek dlatego
ja nie dodaję już do barszczu jajka tylko koperek i łyżeczkę dobrego chrzanu.
Zakwas przygotowujemy w glinianym naczyniu |
Z barszczem bardzo dobrze komponuje się majeranek |
Jeśli chcesz zmniejszyć ilość kalorii to kiełbasę ugotuj oddzielnie |
Obieramy ze skórki, kroimy |
Dodajemy kiełbasę i doprawiamy do smaku |
Jeszcze koperek i chrzan |
ale mi teraz narobiłaś apetytu :p
OdpowiedzUsuńUwielbiam !!!!! Ale mam teraz smaka! Mmmm..
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z chrzanem, ja nigdy chrzanu nie dodawałam, może spróbuję w tym roku. I ja jednak z przyzwyczajenia dodaję pokrojone jajko do środka :)
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie wygląda. Pięknie podane, tylko usiąść i zjeść :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, mania1269.blogspot.com
Oh, uwielbiam barszcz biały! Nie mogę się doczekać Śniadania Wielkanocnego i tego oto przysmaku zrobionego przez moją Babuszkę ;))
OdpowiedzUsuńPięknie podane, niam :)Zapisane, będę próbować zrobić :)
OdpowiedzUsuńOsobiście nie lubię barszczu przygotowanego za pomocą sklepowych pomocy, ale często moja mama robi własnie zakwas sama ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis i jak "domowo" wygląda na tych zdjęciach!
OdpowiedzUsuńPyszny klasyk!
OdpowiedzUsuńNiczego nie robię z torebki,więc barszcz też gotuję na własnym zakwasie.
Zaraz zrobię zakwas. przypomniałaś mi. Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszności, a jak pięknie podane♥
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę doczekać się Wielkanocnego śniadanka:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie podany barszcz :)
OdpowiedzUsuńPięknie podane:) Bardzo lubię barszcz, wielkanocny niezastąpiony :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
domowy zakwas to jest to :)
OdpowiedzUsuńinspirujesz mnie za każdym razem.
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam do siebie.
www.oliwiowa.blogspot.com
UWIELBIAM BARSZCZ NA ZAKWASIE:) MNIAM MNIAM:)
OdpowiedzUsuńJeśli masz ochotę zapraszam Cię do mnie na konkurs, do zgarnięcia Bon na zakupy w merg.pl :)
ooo, zjadłabym! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam smak świeżego, naturalnego białego barszczu w wielkanocny poranek <3
OdpowiedzUsuńU mnie też jest, ale szczerze mówiąc to za nim nie przepadam. Twoje dzieło prezentuje się bardzo ładnie i na pewno też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za odwiedziny. Pozdrawiam
a w święta taka rozkosz smakuje wyjatkowo
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNajwyzsza pora pomyśleć o barszczyku! Uwielbiam! A jak pieknie podane :)
OdpowiedzUsuńjeszcze kilka dni, a przez ten post mam wielką ochotę!
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas
http://makeawishsister.blogspot.com/
świetny przepis;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam P:)