wtorek, 19 marca 2013

Sushi z łososiem













      W Kraju Kwitnącej Wiśni, gotowanie stanowi rytuał i nierozerwalną część kultury.
Jedną z najpopularniejszych potraw japońskich jest sushi. Jest to danie złożone ze świeżej ryby, ugotowanego ryżu i sprasowanego oraz wysuszonego liścia alg morskich. 

Historia sushi sięga prawie 1300 lat. Podobno ludność chcąca przechować jedzenie na później, wkładała do wielkich beczek na przemian solony ryż i surową rybę. W ten to sposób narodziła się potrawa, która zyskała tak wielu zwolenników na świecie. 

Współczesne sposoby przyrządzania sushi bardzo się zmieniły. Ja też przepraszam wszystkich Japończyków, że nie użyłam surowej ryby i przyrządziłam sushi po mojemu.






Ryż należy dobrze wypłukać
Wody powinno być około centymetr więcej niż ryżu

Gotujemy pod przykryciem, na lekkim ogniu około 10-15 min. Ryż powinien być sypki i się nie kleić
Ja przygotowuję "zaprawę" do ryżu z białego wina, octu ryżowego i cukru
Tym razem tylko łosoś, ogórek i sałata, więcej nie miałam w lodówce :)
Oczywiście muszą być sprasowane algi








...koniecznie trzeba policzyć...







 Następnym razem będzie "na bogato"





30 komentarzy:

  1. Uwielbiam. Jest lepsze od czekolady i mogłabym je jeść kilogramami :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. KOcham sushi i teraz CI nie wybaczę, że mi narobiłaś potwornej ochoty :) Znajomi patrzą na mnie dziwnie, ale ja się tym po prostu obżeram :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jeszcze nigdy nie jadłam sushi,ale oglądając te zdjęcia ,ślinka cieknie. Muszę spróbować zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, żeby użyć plastrów wędzonego łososia :) Ja zawsze planowałam zrobić sushi, ale odstraszały mnie ceny i trudna dostępność naprawdę świeżego, surowego łososia czy innych ryb. Koniecznie muszę wypróbować ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy w zyciu nie jadłam takich cudów, musza nie tylko zjawiskowo wyglądac,ale tez niesamowicie smakowac :)

    OdpowiedzUsuń
  6. północ minęła, a ja zamiast spać siedzę i ślinię sie do monitora :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też nigdy nie jadłam, ale dziś już wiem że muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej... Jak tu u Ciebie pysznie!!!:) Będę zaglądać, bo jestem smaokszem a widzę tutaj same dobre rzeczy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. A to nie jest na bogato?
    Niestety nie jadłam sushi, ale to się dzięki Tobie zmieni.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wersja "na bogato" (przyznaję, robiłam wielokrotnie) to krewetki, kawior, tuńczyk marynowany, sezam czarny.... zapomniałam o marynowanym imbirze, pozdrawiam.

      Usuń
  10. Bardzo lubię sushi :) Czy doprawiasz je czymś? Jakiś sosik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, ocet ryżowy do sushi, białe wino i dodaję trochę cukru trzcinowego (jak na foto), buziaki :)

      Usuń
  11. Uwielbiam! Kiedyś koleżanka zrobiła i co chwilę do niej chodziłam i jej zabierałam ;>

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie miałam okazji spróbować sushi :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Sushi uwielbiam. A Twoje wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne! Super, że zdjęcia krok po kroku pokazują, co robić :-) robienie trwa trochę, a zjadanie pewnie trwało ułamek sekundy :P

    OdpowiedzUsuń
  15. Gratuluje 339 obserwatorow - ten ostatni to ja :)
    Super wyszly Ci nawet widze zilony chrzan masz. Smakowicie wygladaja.
    pozdrawiam
    IwonKa

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo apetycznie wyglada, z lososiem to moze i ja bym polubila! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak dla mnie, to już jest na bogato! :) Ciekawi mnie, jakiego ryżu używasz? Sama przymierzam się do zrobienia, ale nie bardzo wiem, od której strony to ugryźć...

    OdpowiedzUsuń
  18. pyszności ;d mniam mniam mniam ;d i łosoś moj król wśród ryb

    OdpowiedzUsuń
  19. Ooo :) ja nigdy sama nie robilam;p

    OdpowiedzUsuń
  20. Kupiłam ostatnio mały zestaw do sushi, pamietam ten smak sprzed kilku lat i chętnie go przywołam z powrotem:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Well done))
    Great pictures as well!
    Have a fabulous time!

    Best wishes, Alexandra
    www.svetusvet.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Mniam, pyszności. :)
    Pozdrawiam, mania1269.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. uwielbiam sushi jednak sama jeszcze nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. zostałaś oTAGowana http://ciekawski-z-natury.blogspot.com/2013/03/tag-liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  25. Mniam, bardzo lubię sushi, chodź przyznam, że sama nigdy nie robiłam, chyba czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Również czasami robię sushi :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)