piątek, 1 lutego 2013

Rogaliki z ciasta francuskiego







     Jestem zwolenniczką oszczędnego gospodarowania produktami i wykorzystywania prawie wszystkiego. Oczywiście bacznie śledzę terminy przydatności do spożycia i pilnuję żeby produkty się nie zmarnowały. To fakt, że jesteśmy w coraz większym stopniu społeczeństwem konsumpcyjnym (termin nie ma jednolitej definicji), które jest doskonałym odbiciem globalnych trendów społecznych. Nie znaczy to jednak, że trzeba ślepo naśladować zachodzące przemiany i wszystko akceptować. 

    Zawsze jest tak, że w lodówce "coś zalega" i myślisz sobie co z tym można ciekawego zrobić? U mnie był to kawałek ciasta francuskiego, do którego doskonale pasuje twaróg i zioła. Rogaliki nie muszą być na słodko. Nie trzeba też od razu biadolić, że ciasto francuskie jest kaloryczne. Taki rogalik można zjeść na drugie śniadanie a do tego jeszcze kubek maślanki lub kefiru - pycha!



Składniki:
  • ciasto francuskie
  • chudy twaróg
  • 2-3 łyżki jogurtu
  • zioła (bazylia, pietruszka)
  • mały ząbek czosnku
  • łyżka nasion słonecznika
  • sól, pieprz


Przygotowujemy twaróg
Wałkujemy ciasto
Kładziemy na nim masę twarogową
Zawijamy
Wystarczy posmarować jogurtem (wcale nie musi być jajko)
Trochę słonecznika na górę
...i do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 min.











22 komentarze:

  1. Pysznie sie prezentuja i zdrowo wygladajá :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie to wygląda i pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja je wolę właśnie na ostro :)

    OdpowiedzUsuń
  4. PYCHOTKA :) Własnie myślałam ostatnio nad czymś z ciasta francuskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. idealne sniadanie gotowe np do pracy

    :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam! zjadlabym z ochotą te rogaliki :)
    bardzo pięknie je podałaś!

    OdpowiedzUsuń
  7. pieknie podane:))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam ciasto francuskie, piękne zdjęcia, pozdrawia i dodaję do obserwowanych

    OdpowiedzUsuń
  9. To jest mój przepis na weekend ^^ Akurat będę mieć gość, ale błysnę :D Dzięki ! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. I u mnie ciasto francuskie jest wybawieniem dla resztek zalegających w lodówce - szybki farsz i za każdym razem inny smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Danie niczym z restauracji :) pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  12. super post, nie pomyslalabym o tym:) obserwuje i zapraszam w odwiedziny

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne na spotkanie z przyjaciółmi.

    OdpowiedzUsuń
  14. Narobiłaś mi smaka. Uwielbiam ciasto francuskie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)