Tortilla jest bazą dla wielu dań
meksykańskich. Najczęściej placki są z mąki pszennej i kukurydzianej.
Meksykanie są mistrzami przyrządzania tortilli na wiele sposobów. Maczają je w
sosie, „wycierają” nimi talerz, służą im nawet jako łyżka. Ich nazwy w
zależności od przyrządzenia to: buritto, enchilada, taco,
nachos…
Tortilla znalazła swoje zastosowanie nawet w
kosmosie!
Kanadyjski
astronauta Chris Hadfield, który ponad dwa miesiące przebywa na Międzynarodowej
Stacji Kosmicznej, musiał opanować sztukę gotowania, przynajmniej na swoje
potrzeby. Powszechnie wiadomo, że odżywianie w kosmosie nieco się różni od
naszego ziemskiego, ale nie zawsze muszą to być tubki i proszki. Otóż doskonałą
alternatywą dla chleba, który się kruszy - a okruszki w stanie nieważkości to
nie lada kłopot – okazała się tortilla. Hadfield wręcz doskonale,
opanował sztukę przyrządzania tortilli z masłem orzechowym i miodem :)
Czemu nie upiec placków samemu?
Tortilla - składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 2 szklanki wody 2 łyżki oliwy
- mała łyżeczka soli
- mąka orkiszowa do zagniatania ciasta
Mokre składniki wlewamy do garnka, podgrzewamy i dosypujemy mąkę aż
do zagotowania (podobne ciasto robi się na karpatkę lub ptysie).
Zagotowane
ciasto, studzimy, przekładamy do robota (lub wyrabiamy ręką) i
dosypujemy tyle mąki orkiszowej aby powstała elastyczna konsystencja
Małe
kulki rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki, podsypujemy mąką, aby
było estetycznie wykrawamy równiutkie koła, smażymy z każdej strony 2-3
mn. na patelni bez tłuszczu
Przykrywamy ściereczką aby ich nie wysuszyć.
Składniki do do farszu właściwie to kwestia smaku i upodobań, ale pasta z fasoli musi być!
Paluszki mięsne (własnej roboty) |
sałata lodowa, roszponka, pomidory koktajlowe, cebula, mozzarella, pasta z fasoli |
A dla mnie same warzywka!
Marchewka jest pyszna.
Tortille długo zachowują świeżość. Jeśli nadziewamy je od razu to nie trzeba ich podgrzewać, bo są wystarczająco elastyczne. Jeśli drugiego dnia to wystarczy na kilka sekund położyc je na rozgrzanej patelni, wtedy łatwiej je zwinąć.
A to link do kosmicznej tortilli
http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje/ciekawostki,49/kosmiczna-kanapka-tortilla-z-miodem,77047,1,0.html
Robię takie placki czasem sama, ale znam inny przepis, mniej pracochłonny :) Uwielbiam takie zawijańce, ale nie ukrywam, że chciałabym kiedyś spróbować tej prawdziwej, grubej tortilli.
OdpowiedzUsuńzapisuję w ulubionych :)
OdpowiedzUsuńtrafiłaś mi dziś z tym przepisem :)
Uwielbiam takie przysmaki :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńam, am, am! jeju uwielbiam tortille :)
OdpowiedzUsuńaaa, jak tu kolorowo, bogato!:D
OdpowiedzUsuńwczoraj były u nas na obiad :) uwielbiam, takie domowe sa jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuńjak zwykle u Ciebie bardzo pysznie! :)
OdpowiedzUsuńPrzygarnij mnie! ;))
tez chce taka! nigdy nie przyszło mi do głowy, zeby samemu zrobic placki na tortille, sa banalnie proste:)
OdpowiedzUsuńNo i weż tu się odchudzaj, jak widzisz takie pyszności, papa!
OdpowiedzUsuńpychotka!
OdpowiedzUsuńNie wytrzymam, jutro robię:)
OdpowiedzUsuńzrobione - zjedzone - pyyyyyyycha! :)
OdpowiedzUsuńwooow, they look absolutely delicious. and hey i like your blog. what do you think about following each other?
OdpowiedzUsuńJak zwykle pyszności :)
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam tortillę! A jeszcze taka domowa! Pewnie o wiele lepsza
OdpowiedzUsuńJa zawsze robię domową tortillę, 100x lepsza niż sklepowa :)
OdpowiedzUsuńMMHMH YUMM!!!! i want to have it now!!!
OdpowiedzUsuńmmmm, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszła ta tortilla, moja nie była taka ładna (może następnym razem będzie lepiej) i faktycznie lepiej samemu zrobić tortillę w domu, aż z ciekawości podglądnełam w sklepie składniki, przeraziłam się...
OdpowiedzUsuńMniam bardzo lubię tortille, a z przepisu na ciasto skorzystam ! Pozdrawiam i będę podglądać ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszności! Wstyd się przyznać, ale placki najczęściej kupowałam gotowe,a moja praca kończyła się na przygotowaniu nadzienia i sosów. Od dziś mam słabość do kanadyjskich astronautów :) !
OdpowiedzUsuńAle pychotki, w końcu muszę spróbować zrobić sama tortillę!!!!
OdpowiedzUsuńow wow looks like a lot of work! but gotta try this tho! it looks so yummy!
OdpowiedzUsuńAh... jak wszystko pięknie wygląda. Dziękuję, szukałam fajnego przepisu ale nie mogłam znaleźć, teraz już znalazłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Mania, mania1269.blogspot.com
Osz man... od razu jestem głodna... Moja dieta pójdzie się zaraz walić... Ja lepiej pójdę wrócić oglądać olejki do masażu... ^^"""
OdpowiedzUsuńzainspirowałaś mnie, więc teraz ja zajadam się tortillą :)
OdpowiedzUsuńTortilli z takiego ciasta jeszcze nie robiłam, ale na pewno wypróbuję! Dzięki za przepis!:)
OdpowiedzUsuń