środa, 27 lutego 2013

Tortilla - kosmiczna kanapka








     Tortilla jest bazą dla wielu dań meksykańskich. Najczęściej placki są z mąki pszennej i kukurydzianej. Meksykanie są mistrzami przyrządzania tortilli na wiele sposobów. Maczają je w sosie, „wycierają” nimi talerz, służą im nawet jako łyżka. Ich nazwy w zależności od przyrządzenia to: buritto, enchilada, taco, nachos…


Tortilla znalazła swoje zastosowanie nawet w kosmosie!

Kanadyjski astronauta Chris Hadfield, który ponad dwa miesiące przebywa na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, musiał opanować sztukę gotowania, przynajmniej na swoje potrzeby. Powszechnie wiadomo, że odżywianie w kosmosie nieco się różni od naszego ziemskiego, ale nie zawsze muszą to być tubki i proszki. Otóż doskonałą alternatywą dla chleba, który się kruszy - a okruszki w stanie nieważkości to nie lada kłopot – okazała się tortilla. Hadfield wręcz doskonale, opanował sztukę przyrządzania tortilli z  masłem orzechowym i miodem :)


Czemu nie upiec placków samemu?

Zwłaszcza, że kiedy spojrzałam na opakowanie kupionych tortilli i przeczytałam skład to naprawdę odechciało mi się faszerować rodzinę konserwantami i innymi pochodnymi z tablicy Mendelejewa.

Tortilla - składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki wody 2 łyżki oliwy
  • mała łyżeczka soli
  • mąka orkiszowa do zagniatania ciasta





Mokre składniki wlewamy do garnka, podgrzewamy i dosypujemy mąkę aż do zagotowania (podobne ciasto robi się na karpatkę lub ptysie).



Zagotowane ciasto, studzimy, przekładamy do robota (lub wyrabiamy ręką) i dosypujemy tyle mąki orkiszowej aby powstała elastyczna konsystencja





Małe kulki rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki, podsypujemy mąką, aby było estetycznie wykrawamy równiutkie koła, smażymy z każdej strony 2-3 mn. na patelni bez tłuszczu











Przykrywamy ściereczką aby ich nie wysuszyć.




Składniki do do farszu właściwie to kwestia smaku i upodobań, ale pasta z fasoli musi być!




Paluszki mięsne (własnej roboty)

sałata lodowa, roszponka, pomidory koktajlowe, cebula, mozzarella, pasta z fasoli








 A dla mnie same warzywka!
Marchewka jest pyszna.


















Tortille długo zachowują świeżość. Jeśli nadziewamy je od razu to nie trzeba ich podgrzewać, bo są wystarczająco elastyczne. Jeśli drugiego dnia to wystarczy na kilka sekund położyc je na rozgrzanej patelni, wtedy łatwiej je zwinąć.

A to link do kosmicznej tortilli

http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje/ciekawostki,49/kosmiczna-kanapka-tortilla-z-miodem,77047,1,0.html





27 komentarzy:

  1. Robię takie placki czasem sama, ale znam inny przepis, mniej pracochłonny :) Uwielbiam takie zawijańce, ale nie ukrywam, że chciałabym kiedyś spróbować tej prawdziwej, grubej tortilli.

    OdpowiedzUsuń
  2. zapisuję w ulubionych :)

    trafiłaś mi dziś z tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie przysmaki :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. am, am, am! jeju uwielbiam tortille :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aaa, jak tu kolorowo, bogato!:D

    OdpowiedzUsuń
  6. wczoraj były u nas na obiad :) uwielbiam, takie domowe sa jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak zwykle u Ciebie bardzo pysznie! :)
    Przygarnij mnie! ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. tez chce taka! nigdy nie przyszło mi do głowy, zeby samemu zrobic placki na tortille, sa banalnie proste:)

    OdpowiedzUsuń
  9. No i weż tu się odchudzaj, jak widzisz takie pyszności, papa!

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobione - zjedzone - pyyyyyyycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wooow, they look absolutely delicious. and hey i like your blog. what do you think about following each other?

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak ja uwielbiam tortillę! A jeszcze taka domowa! Pewnie o wiele lepsza

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja zawsze robię domową tortillę, 100x lepsza niż sklepowa :)

    OdpowiedzUsuń
  14. MMHMH YUMM!!!! i want to have it now!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie Ci wyszła ta tortilla, moja nie była taka ładna (może następnym razem będzie lepiej) i faktycznie lepiej samemu zrobić tortillę w domu, aż z ciekawości podglądnełam w sklepie składniki, przeraziłam się...

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam bardzo lubię tortille, a z przepisu na ciasto skorzystam ! Pozdrawiam i będę podglądać ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie pyszności! Wstyd się przyznać, ale placki najczęściej kupowałam gotowe,a moja praca kończyła się na przygotowaniu nadzienia i sosów. Od dziś mam słabość do kanadyjskich astronautów :) !

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale pychotki, w końcu muszę spróbować zrobić sama tortillę!!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. ow wow looks like a lot of work! but gotta try this tho! it looks so yummy!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ah... jak wszystko pięknie wygląda. Dziękuję, szukałam fajnego przepisu ale nie mogłam znaleźć, teraz już znalazłam.
    Pozdrawiam. Mania, mania1269.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Osz man... od razu jestem głodna... Moja dieta pójdzie się zaraz walić... Ja lepiej pójdę wrócić oglądać olejki do masażu... ^^"""

    OdpowiedzUsuń
  22. zainspirowałaś mnie, więc teraz ja zajadam się tortillą :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Tortilli z takiego ciasta jeszcze nie robiłam, ale na pewno wypróbuję! Dzięki za przepis!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)