Jestem zwolenniczką oszczędnego gospodarowania produktami i wykorzystywania prawie wszystkiego. Oczywiście bacznie śledzę terminy przydatności do spożycia i pilnuję żeby produkty się nie zmarnowały. To fakt, że jesteśmy w coraz większym stopniu społeczeństwem konsumpcyjnym (termin nie ma jednolitej definicji), które jest doskonałym odbiciem globalnych trendów społecznych. Nie znaczy to jednak, że trzeba ślepo naśladować zachodzące przemiany i wszystko akceptować.
Zawsze jest tak, że w lodówce "coś zalega" i myślisz sobie co z tym można ciekawego zrobić? U mnie był to kawałek ciasta francuskiego, do którego doskonale pasuje twaróg i zioła. Rogaliki nie muszą być na słodko. Nie trzeba też od razu biadolić, że ciasto francuskie jest kaloryczne. Taki rogalik można zjeść na drugie śniadanie a do tego jeszcze kubek maślanki lub kefiru - pycha!
Składniki:
- ciasto francuskie
- chudy twaróg
- 2-3 łyżki jogurtu
- zioła (bazylia, pietruszka)
- mały ząbek czosnku
- łyżka nasion słonecznika
- sól, pieprz
|
Przygotowujemy twaróg |
|
Wałkujemy ciasto |
|
Kładziemy na nim masę twarogową |
|
Zawijamy |
|
Wystarczy posmarować jogurtem (wcale nie musi być jajko) |
|
Trochę słonecznika na górę |
|
...i do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 min. |
Pysznie sie prezentuja i zdrowo wygladajá :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie to wygląda i pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńJa je wolę właśnie na ostro :)
OdpowiedzUsuńPYCHOTKA :) Własnie myślałam ostatnio nad czymś z ciasta francuskiego :)
OdpowiedzUsuńpyszna paczuszka :)
OdpowiedzUsuńidealne sniadanie gotowe np do pracy
OdpowiedzUsuń:)
mniam! zjadlabym z ochotą te rogaliki :)
OdpowiedzUsuńbardzo pięknie je podałaś!
To musi być pyszne !!!!!!!
OdpowiedzUsuńpieknie podane:))))))))))))))
OdpowiedzUsuńi pewnie przepyszne!!!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto francuskie, piękne zdjęcia, pozdrawia i dodaję do obserwowanych
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńTo jest mój przepis na weekend ^^ Akurat będę mieć gość, ale błysnę :D Dzięki ! :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepieknie :)
OdpowiedzUsuńI u mnie ciasto francuskie jest wybawieniem dla resztek zalegających w lodówce - szybki farsz i za każdym razem inny smak ;)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńDanie niczym z restauracji :) pięknie podane!
OdpowiedzUsuńidealne pod imprezę!!!:D
OdpowiedzUsuńsuper post, nie pomyslalabym o tym:) obserwuje i zapraszam w odwiedziny
OdpowiedzUsuńŚwietne na spotkanie z przyjaciółmi.
OdpowiedzUsuńale apetyczne:)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka. Uwielbiam ciasto francuskie.
OdpowiedzUsuń