wtorek, 12 lutego 2013

Cebulowa zupa z historią w tle - Onion soup






   Zupa cebulowa dawno, dawno temu była prostym daniem, bowiem cebula była dostępnym warzywem w każdej kuchni. Początkowo była bez bulionu i wina, ale z czasem zaczęto wzbogacać jej smak. Zupa ta jest również z nutką historii - i to polskiej - w tle.

   Właśnie z powodu tej zupy król  Stanisław Leszczyński, ostatni książę Lotaryngii, mecenas  sztuki i literatury, oraz sztuki kulinarnej, spóźnił się do Wersalu na ślub swojej córki z królem Ludwikiem XV.
Podczas podróży do Francji zatrzymał się w przydrożnej gospodzie i tak się zachwycił podanym daniem,  iż oświadczył, że nie opuści gospody, dopóki nie dowie się od kucharza jak owe danie przyrządził. Król asystował tak długo, że...

Zupa cebulowa zwana także francuską zupą cebulową 

Składniki:

  • 1/2 kg cebuli
  • 2 litry bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz
  • 3 liście laurowe
  • tymianek
  • gałka muszkatowa
  • ser typu parmezan
  • kieliszek wytrawnego białego wina
  • kilka kromek pieczywa


Szklimy cebulę na maśle
Dodajemy cukier i mąkę

Dodajemy trochę bulionu


Łączymy składniki z pozostałym bulionem

Dodajemy przyprawy i gotujemy 20-30 min.

Przygotowujemy grzanki
Trzemy ser
Zupę wlewamy do kokilek, na grzanki kładziemy ser i zapiekamy około 15 min.

Duża porcja dla zgłodniałych





Porcja dla rozmiaru 38 w dół :)



  

21 komentarzy:

  1. Jeśli sam król nie pogardził, to któż by śmiał :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak pięknie pokazałaś ten przepis ,że chyba się skuszę |;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tą zupę uwielbiam. Co prawda zawsze ją jem albo u kogoś , albo w restauracji , ale chyba wezmę się za nią u siebie : ) Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. WSZEDZIE CHODZE I SZUKAM TYCH "FOREMEK" do zupy, aby mozna było ja zapiekac, ale nie moge dostac i poki ich nie znajde,obejde sie ze smakiem...

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam tę zupkę. Robię często. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Cebulowej zupy też nie jadłam :D Kuurczę, ale jestem do tyłu! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak pięknie przygotowana :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pięknie, ale nie wiem czy by mi posmakowała:D dla mnie cebulka tylko w małych ilościach:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow very rich!!!
    Have a good week! and my g+...

    Besos, desde España, Marcela♥

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja uwielbiam zupę cebulową, ale niestety ostatnio męczy mnie po niej zgaga, więc muszę się powstrzymywać:(Żal. A te Twoje zdjęcia tylko do połknięcia:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłam, a wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam zupę cebulową, lecz w takim wydaniu jej jeszcze nie jadłam, trzeba spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem wielką wielbicielką zup, bardzo chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  14. to moja ukochana zupa:-)wyglada bardzo smakowicie...

    OdpowiedzUsuń
  15. Przyznam szczerze, że nigdy nie jadłam zupy cebulowej. Samo juz słowo zupa cebulowa mnie odrzuca, a może niepotrzebnie?

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawa historia :) świetny przepis i zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam ! :) ale ja zapiekam z ciastem francuskim na wierzchu :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)