sobota, 26 września 2015

Empanadas z mięsem - Empanadas










Empanadas nazywane bywają pierożkami lub rogalikami. Pieczone mogą być w głębokim tłuszczu lub w piekarniku. Nadzienie do nich to bogactwo smaków i fantazji, bo mogą być zarówno mięsne jak i serowe lub z dodatkiem warzyw. To danie jest charakterystyczne dla kuchni Ameryki Południowej a szczególnie dla Argentyny i Chile.

Ten przepis został zainspirowany sosem , który użyłam do marynowania mięsa wołowego. Przepis na ciasto trochę zmodyfikowałam bowiem dodałam mąkę kukurydzianą, która sprawia, że pierożki zachowują kruchość i miękkość.

Ciekawe danie na przyjęcie lub przystawkę.



 Empanadas

Składniki na farsz:
  • około 300 g mięsa wołowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki 
  • około 2 cm papryczki chili


Składniki na ciasto:
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 jajko


Jak zrobić ciasto?

- zagnieć wszystkie składniki aż ciasto będzie elastyczne 
- włóż ciasto na 20 - 30 min. do lodówki
- posyp stolnicę mąką, rozwałkuj ciasto dość cienko
- wykrawaj krążki i nakładaj farsz
- zlep brzegi 
- układaj na natłuszczonej blaszce posypanej mąką lub na pergaminie ale też posypanym mąką (inaczej się przykleją)
- posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem
- włóż blaszkę do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 - 18 min.



Sos pomidorowy

Składniki:
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • szczypta cukru
  • szczypta soli 
  • łyżka octu balsamicznego


Jak zrobić sos?

- rozgnieć czosnek, dodaj do pomidorów
- delikatnie zmiksuj pomidory blenderem
- dodaj pozostałe składniki
- gotuj na wolnym ogniu około 7-8 min. ( aż sos się zredukuje)
- przelej sos do miseczki (aż ostygnie) podawaj z empanadas
- ja dodałam jeszcze jako "przegryzkę" marchewkę pokrojoną w słupki
























10 komentarzy:

  1. Wyobrazam sobie jak one musza wykwintnie smakowac. Swietny przepis, lubie takie modyfikacje i dodanie maki kukurydzianej do ciasta, uwazam za znakomite !

    Dziekuje Avo za super przepis i sedecznie Cie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, a ja akurat wołowinę kupiłam! Mam okazję zrobić jakiś wariant ww pierożków (nie mam nic pomidorowego, poza ketchupem).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności tu serwujesz, ciekawa jestem smaku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba nie jadłam takich "pierożków" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Me encanta ese relleno tan sabrosa de tus empanadillas y encima en el horno que son más sanas. Besotes!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam takich pierożków. Chętnie bym spróbowała, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaka narobiłaś, świetny przepis, zapisuje...pozdrawiam Ava...

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie wybieram piekarnik :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentują się na prawdę smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)