wtorek, 15 września 2015

Sernik z wiśniową frużeliną - Cheesecake with cherries








Ten sernik jest pieczony w kąpieli wodnej. Ma konsystencję prawie tak delikatną jak sernik nowojorski: (http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/02/nowojorski-sernik-best-original-new.html). A któż nie lubi sernika? Sernik to jedno z ciast wszech czasów.



Sernik z wiśniową frużeliną

Składniki na spód:



  • 200 g kakaowych ciasteczek suchych
  • 100 g masła


Jak zrobić spód sernika?

- dobrze pokrusz ciasteczka (robiłam robotem)
- roztop masło i połącz z pokruszonymi ciasteczkami
- tortownicę wyłóż papierem pergaminowym
- wsyp masę do tortownicy i dobrze uciśnij
- włóż tortownicę do lodówki przynajmniej na 15 min


Składniki na masę serową:
  • 1000 g serka homogenizowanego do wypieków
  • 250 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego (własnej roboty) lub esencji waniliowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml gęstej śmietanki 12%
  • 4 jajka
  • 200 g (mały słoik wiśniowej frużeliny) miałam z własnej spiżarni
*dodatkowo: 1 wiśniowa galaretka/ ugotuj wg przepisu

Jak zrobić masę serową?

- 2 całe jajka i 2 żółtka ubij na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym
- dodawaj do ubitej masy partiami ser i delikatnie mieszaj
- do śmietany dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj i dodaj do masy serowej
- roztop masło i dodaj do masy, delikatnie wymieszaj
- ubij na sztywną pianę 2 białka i na koniec dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj
- wylej masę serową na ciasteczkowy spód
- robiąc mniejszy okrąg dodaj na koniec wiśniową frużelinę
- formę z ciastem owiń szczelnie folią aluminiową (ja włożyłam do formy silikonowej), połóż na blaszce, włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika
- na blaszkę wlej gorącą wodę i piecz około godziny
- sernik w kąpieli wodnej powinien się piec około 55-60 min.
- wyłącz piekarnik i pozostaw sernik jeszcze 15 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach
- kiedy sernik ostygnie wlej na górę tężejącą galaretkę
- sernik jak to sernik - najlepiej smakuje na drugi dzień
















16 komentarzy:

  1. Znasz moją opinię na temat serników :) Tego chętnie bym skosztowała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknie wyglada i z pewnoscia tez wybornie smakuje. Dziekuje za przepis, Avo na pewnogo wyprobuje:)

    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, wygląda to niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazwyczaj jadałam osobno frużelina koniecznie na gofrach, sernik z makiem, albo po prostu sam. A tu takie połączenie, 2w1. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki sernik to bym zjadła. Niestety na razie dieta nie pozwala, ale może za jakieś 2 tyg.

    OdpowiedzUsuń
  6. Serniki uwielbiam. Wyglda lekko :) i tak jak lubie . Zachodzę w głowę co to frużelina ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dla ciebie: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2015/07/wisniowa-fruzelina-cherry-jelly.html

      Usuń
  7. Ale pysznie wygląda! Uwielbiam serniki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny sernik, urocze kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nawet nie wiedziałam czym jest frużelina :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Serniczek z frużeliną palnuję na weekend:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)