Proste danie zarówno na obiad jak i na kolację. Możesz zaserwować gościom, a wegetarianie będą zachwyceni!
Wszystko co w sezonie letnim masz pod ręką.
Ryż z warzywami i rukolą
Składniki:
- szklanka ryżu
- 2 łyżki dzikiego ryżu
- 5-6 śliwek węgierek
- 5 małych pieczarek
- 1/2 bakłażana
- 3-4 cm pora
- 50 ml białego wina lub wody
- 1 cm papryczki chili
- spora garść rukoli
- 2-3 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Jak to zrobić?
- ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu
- pokrój śliwki w krążki
- pokrój pozostałe warzywa
- na patelnię dodaj oliwę, pokrojonego bakłażana i pieczarki
- mieszaj, dodaj wino lub wodę (duś około 5-7 min.)
- dodaj pora i posiekaną papryczkę, wymieszaj
- dodaj pokrojone śliwki, wymieszaj i duś wszystko kolejne 5-6 min.
- kiedy śliwki będą miękkie (zmienią barwę) dodaj ryż
- wymieszaj całość i dopraw solą i pieprzem
- na koniec dodaj sporą garść rukoli i wymieszaj
- możesz podawać na ciepło lub na zimno jednak rukolę dodaj przed samym podaniem
CHyba pierwsze prezentowane przez Ciebie danie, które nie przypadło mi do gustu, ale tylko dlatego, że nie lubię rukoli. Za to bez chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńA może roszponka lub szpinak?
UsuńSmakowity przepis:)
OdpowiedzUsuńmiłego dnia
Wyglada i brzmi fantastycznie . Chyba sie skuszę na przygotowanie
OdpowiedzUsuńDania z ryżem bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńZaskakująco ładnie wygląda! :) Gdyby nie rukola, zjadłabym od razu ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie jak zawsze ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie :) Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ale niestety śliwek nie ruszę :(
OdpowiedzUsuńWygląda fantastyczne, a takiego połączenia to nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie smaków, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńŁał, uwielbiam takie połączenia smakowe. :)
OdpowiedzUsuńUściski!