piątek, 4 września 2015

Odwrócone ciasto z borówkami - Blueberry cake








Szkoda czasu na gotowanie kiedy trzeba łapać ostatnie promienie słonecznego lata. Zbliża się weekend i może goście przyjdą? A może najzwyczajniej w świecie przydałoby się coś do kawy lub herbaty, którą zawsze warto wypić w miłym gronie. Do tego mały kawałek pyszności z owocami i pełnia szczęścia. To naprawdę fantastyczne, szybkie ciasto, które zadowoli każdego.






Takie dary rosną obok mojego domu.
Nie mogłam sobie podarować aby nie dorzucić kilku jeżyn do ciasta.


Odwrócone ciasto z borówkami (średnica formy 24 cm)

Składniki:
  • 3 jajka
  • 6 łyżek brązowego cukru (ostatecznie może być biały)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1 1/2 szklanki borówek amerykańskich


Jak zrobić ciasto?

- dno formy do tarty wyłóż pergaminem a boki wysmaruj posyp bułką tartą
- ubij jajka z cukrem na puszystą masę
- pod koniec ubijania dodaj olej
- dodawaj do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
- wymieszaj delikatnie całość
- na dno formy wysyp umyte borówki i wylej ciasto
- włóż ciasto do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 30 - 35 min.
- wyjmij ciasto i delikatnie obkrój brzegi
- odwróć ciasto i udekoruj, możesz polać musem z borówek




















Kolejny miesiąc. Tak niedawno wyrywałam pierwszą kartę z kalendarza a już babie lato plącze się we włosach. Za chwilę ich nie będzie a tak kocham motyle...





Czujecie, że jesień się zbliża?


18 komentarzy:

  1. Czuję już jesień "po nogach". Dosłownie, bo dziś sandałki i bose stopy to średnio dobry wybór. Patrzę na to smakowite ciasto i jeść mi się tak zachciało, że chyba będę musiała zrobić małą wyprawę do cukierni. Oczywiście, to nie to samo, co zrobione samemu i z owocami z własnego ogródka, ale cóż, przynajmniej jakaś namiastka tych cudowności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, miło, że Ci się podoba ;). Twoja z kolei jest niebywale smakowita i coś czuję, że odstępstwa od reżimu jedzeniowego chyba częściej się u mnie będą pojawiały jak zacznę podglądać Twojego bloga ;)

      Usuń
  2. Przepis jest bardzo smaczne i ładne, a zdjęcie jest piękne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka, uwielbiam borówki. Całość prezentuje się wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie wygląda i zapewne też i tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasto zjadłabym ze smakiem. Pyszności! Poproszę o kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie :) aż mam ochotę na kawałek;)
    pozdrawiam cieplutko :))
    woman-with-class.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam borówki, tylko z ciastem na bezglutenowej trochę nie po drodze, ale jak poproszę to może mamusia z jakiejś mąki bezglut upiecze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach Paulina jesteś szczęściarą! Ta twoja mam to cud miód, pozdrowienia dla niej :)

      Usuń
  8. Ale pięknie upiekłaś to ciasto. Jest tak apetyczne, że chętnie zjadłabym kawałek. Obiecuję sobie po powrocie z weekendu upiec takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie robiłam odwróconego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie ciacho to istna rozpusta ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe ciasto, uwielbiam odwrócone :)

    OdpowiedzUsuń
  12. W UK,jesień już przyszła na dobre.Lubię jesień,ma swoje uroki,pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Proste ale jakie z pewnością smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto pychotka.
    Oj tak, już czuje jesień. Obowiązków też o dużo więcej.
    Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)