Szkoda czasu na gotowanie kiedy trzeba łapać ostatnie promienie słonecznego lata. Zbliża się weekend i może goście przyjdą? A może najzwyczajniej w świecie przydałoby się coś do kawy lub herbaty, którą zawsze warto wypić w miłym gronie. Do tego mały kawałek pyszności z owocami i pełnia szczęścia. To naprawdę fantastyczne, szybkie ciasto, które zadowoli każdego.
Takie dary rosną obok mojego domu.
Nie mogłam sobie podarować aby nie dorzucić kilku jeżyn do ciasta.
Odwrócone ciasto z borówkami (średnica formy 24 cm)
Składniki:
- 3 jajka
- 6 łyżek brązowego cukru (ostatecznie może być biały)
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 1 1/2 szklanki borówek amerykańskich
Jak zrobić ciasto?
- dno formy do tarty wyłóż pergaminem a boki wysmaruj posyp bułką tartą
- ubij jajka z cukrem na puszystą masę
- pod koniec ubijania dodaj olej
- dodawaj do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
- wymieszaj delikatnie całość
- na dno formy wysyp umyte borówki i wylej ciasto
- włóż ciasto do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 30 - 35 min.
- wyjmij ciasto i delikatnie obkrój brzegi
Czuję już jesień "po nogach". Dosłownie, bo dziś sandałki i bose stopy to średnio dobry wybór. Patrzę na to smakowite ciasto i jeść mi się tak zachciało, że chyba będę musiała zrobić małą wyprawę do cukierni. Oczywiście, to nie to samo, co zrobione samemu i z owocami z własnego ogródka, ale cóż, przynajmniej jakaś namiastka tych cudowności.
OdpowiedzUsuńJaka ciekawa strona u ciebie.
UsuńBardzo dziękuję, miło, że Ci się podoba ;). Twoja z kolei jest niebywale smakowita i coś czuję, że odstępstwa od reżimu jedzeniowego chyba częściej się u mnie będą pojawiały jak zacznę podglądać Twojego bloga ;)
Usuńmega apetycznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest bardzo smaczne i ładne, a zdjęcie jest piękne.
OdpowiedzUsuńPychotka, uwielbiam borówki. Całość prezentuje się wybornie!
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda i zapewne też i tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto zjadłabym ze smakiem. Pyszności! Poproszę o kawałek ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) aż mam ochotę na kawałek;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko :))
woman-with-class.blogspot.com
Uwielbiam borówki, tylko z ciastem na bezglutenowej trochę nie po drodze, ale jak poproszę to może mamusia z jakiejś mąki bezglut upiecze :)
OdpowiedzUsuńAch Paulina jesteś szczęściarą! Ta twoja mam to cud miód, pozdrowienia dla niej :)
UsuńAle pięknie upiekłaś to ciasto. Jest tak apetyczne, że chętnie zjadłabym kawałek. Obiecuję sobie po powrocie z weekendu upiec takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam odwróconego ciasta :)
OdpowiedzUsuńTakie ciacho to istna rozpusta ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, uwielbiam odwrócone :)
OdpowiedzUsuńW UK,jesień już przyszła na dobre.Lubię jesień,ma swoje uroki,pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńProste ale jakie z pewnością smaczne!
OdpowiedzUsuńCiasto pychotka.
OdpowiedzUsuńOj tak, już czuje jesień. Obowiązków też o dużo więcej.
Pozdrowionka.