niedziela, 30 sierpnia 2015

Tort na roczek Wojtusia - Wojtek's first Birthday cake








Sierpniowy post kończę bardzo ważnym wydarzeniem, które miało miejsce w naszej dużej rodzinie. Najmłodszy Wojtuś,  2 sierpnia skończył roczek. Jak to zawsze u nas bywa jeden mały tort w dniu urodzin, a drugi duży w uroczystość, która ma miejsce w kościele  a potem jest przyjęcie dla rodziny i znajomych.

W tym roku drugiego sierpnia przypadło w niedzielę i był to dzień szczególny dla nas wszystkich, bowiem był to drugi dzień wesela mojej córki. Ci z was, którzy śledzą posty na Facebooku wiedzą o tym ważnym dla mnie wydarzeniu. Mogę więc stwierdzić, że sierpień w tym roku był niezwykły i obfitował w moc wrażeń i szczególnych uroczystości.

Na uroczysty roczek Wojtusia, który miał miejsce 9 sierpnia przygotowałam tort dla wszystkich gości. Jak na chłopczyka przystało w tonacji biało - niebieskiej i oczywiście z akcentem motoryzacyjnym.

Delikatny w smaku, łatwy do zrobienia, tylko masa cukrowa wymagała trochę wprawy.


Tort śmietankowo - budyniowy (wymiary 35x35 cm)

Składniki na biszkopt
  • 9 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego własnej roboty
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić biszkopt?

- ubij jajka z cukrem na puszystą masę
- dodaj olej i delikatnie wymieszaj
- przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawaj do ciasta delikatnie mieszając
- kwadratową formę wyłóż pergaminem, wlej ciasto i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika  na 20 min.
- kiedy ciasto przestygnie, obkrój brzegi, zdejmij papier i przekrój na trzy części


Masa śmietankowa
Składniki:
  • 250 ml śmietanki 30 - 36%
  • 1/2 puszki mleka słodzonego
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml soku jabłkowego

Jak zrobić masę?
- ubij śmietankę na puszystą masę, pod koniec delikatnie mieszając dodaj zagęszczone mleko w puszce
- do soku jabłkowego dodaj żelatynę, delikatnie podgrzej aż się rozpuści (powinna być letnia), dodaj do masy śmietankowej, na koniec dodaj borówki, wymieszaj


Masa budyniowa

Składniki:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 puszki masy krówkowej w puszce
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki cukru pudru

Jak zrobić masę?

- ugotuj budyń i dodaj o 1/2 mniej mleka jak na opakowaniu
- utrzyj masło z cukrem pudem na puszystą masę
- pod koniec ucieranie dodawaj na przemian masę krówkową i wystudzony budyń
- ucieraj aż wszystko nabierze lekkiej konsystencji

* dodatkowo: słoik wiśniowej frużeliny (miałam z własnej spiżarni), 1 blaszka ciasta biszkoptowego na wycięcie jedynki z ciasta, masa cukrowa (przepis znajdziesz pod linkiem:http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/02/tort-na-urodziny-mojego-taty.html) i ozdoby wg inwencji twórczej


Jak zrobić tort?

- warstwy biszkoptu smaruj wiśniową frużeliną
- pierwszą warstwą jest masa budyniowa
- kolejne dwie warstwy to masa śmietankowa
- po przełożeniu włóż tort do lodówki przynajmniej na 15-20 min.
- aby ozdobić tort masą cukrową musisz go delikatnie posmarować krem maślanym 


Krem maślany
Składniki:
  • 1/2 kostki masła
  • sok z jednej limonki
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka esencji waniliowej

Jak zrobić krem?

- ucieraj masło z cukrem pudrem na puszystą masę
- w trakcie ucierania dodaj sok z limonki i esencję waniliową
- posmaruj delikatnie i bardzo cienko cały tort i wyciętą jedynkę
- zrób masę cukrową i nałóż na ciasto
- ozdób według swojego pomysłu


































Jak wam się podoba mały solenizant Wojciech, Witold?



17 komentarzy:

  1. Jaki sliczny tort i babcia! Pieknie wygladcie z cala rodzinka! Wojtus to uroczy wnuczek, nie dziwie sie, ze szalejsz ze szczescia:) Wspaniale wyglada Twoje dzielo, Avo:)

    Pozdrawiam Cie serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sto lat dla solenizanta:)
    Pięknie razem wyglądacie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babcia może być dumna z takiego ślicznego wnuczka elegancko ubranego. Tort na roczek ma wygląd wspaniały i tak pewno i smakował. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. ale tort !!! pięknie to zrobiłaś! taka babcia to skarb, zazdroszczę Wojtusiowi! :)

    http://lamodalena.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. tort przepiękny! masz talent!
    p.s. 100 lat dla wnuczka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny tort, wczoraj też byłam na roczku! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Arcydzieło! Dla mnie to chyba zbyt skomplikowane:-) Na samą myśl mam ciarki więc tym bardziej jeszcze większy ukłon w Twoja stronę za takie zdolności:-) Wszystkiego NAJ Wojtusiowi!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pięknie :) Masa też ciekawa, podejrzewam , że smakowało bosko . Swietny pomysł z tą jedynką z biszkoptu, muszę sobie to zapamiętać , że tak też można :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękny i na pewno bardzo smakowity tort:) Miłego poniedziałku:)

    OdpowiedzUsuń
  10. No, no , ten tort mógłby wygrać niejeden konkurs!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uroczy,i taki słodki solenizant;)) Wszystkiego dobrego dla Wojtka,pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Ava, jesteś cudowną babcią, piękne zdjęcia z Wojtusiem a tort to prawdziwe arcydzieło...buziaki dla Ciebie i Wojtusia...

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastyczny wow jaki piękny tort!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały!!! Wszystkiego najlepszego dla Wojtusia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tort wspaniały. Gratuluję Tobie umiejętności a Wojtusiowi życzę samych radosnych chwil.
    Pięknie razem wyglądacie. Jesteście fantastyczną rodziną :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Avo, jesteś mistrzynią.
    Pięknie wyglądasz i wnuczek cudny!
    Wszystkiego dobrego dla Niego!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)