Ci, którzy dbają o linię i zdrowie
wiedzą co to ryż i uwzględniają go często w swoim menu. Ryż bowiem jest
lekkostrawny i nie zawiera glutenu. Dla Azjatów jest tak nieodzowny jak dla
Europejczyków chleb czy ziemniaki. Jest też dla nich symbolem życia. Z ryżu
robi się mąkę, makaron, płatki, olej, piwo, sake i papier.
Ryż uprawia się na suchych lub wodnych polach
i właśnie ten jest najbardziej ceniony.
Pośród jego rodzajów można wymienić
długoziarnisty (bardzo sypki po ugotowaniu) i krótkoziarnisty, prawie okrągły i
miękki po ugotowaniu.
Najmniej przetworzony jest brązowy
(naturalny), ma lekko brązowy kolor i orzechowy smak. Delikatniejszy od
brązowego jest biały, bez łusek. Przed młóceniem ziarna nawilża się parą
wodną pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu wszystkie cenne składniki odżywcze z
łuski przenikają do środka.
Koneserzy uważają, że zaprzeczeniem dobrego smaku i
gustu jest ryż w torebkach. Innym rodzajem ryżu jest basmati, wręcz śnieżnobiały,
nazywany „księciem ryżu”. Rośnie w Indiach i Pakistanie, u podnóży
Himalajów. Prawie na całym świecie uprawiany jest ryż Karolina, który pochodzi
z Indii. Wymienić należy również arborio i vialone, to odmiany średnioziarniste
wyselekcjonowane we Włoszech, które podczas gotowania nabiera ją kremowej
konsystencji. Ryż jaśminowy pochodzi ze wzgórz Tajlandii. Kiedyś uprawiany był specjalnie
na królewskie stoły.
Dziki ryż jest
odmianą owsa - o długich, brązowych ziarnach i bardzo zdrowy.
Zawiera bowiem bardzo dużo białka i cennych minerałów. Pomaga usunąć nadmiar
wody z organizmu, korzystnie działa na nerki i pęcherz. Dodać należy również,
że naukowo potwierdzone są jego właściwości chroniące przed rakiem.
Z
takiego właśnie dzikiego ryżu powstała moja sałatka. Przy takich upałach doskonała
na obiad jako jedno danie.
Sałatka
z dzikim ryżem (2-3 osoby)
Składniki:
- 100 g dzikiego ryżu
- 100 g łososia ugotowanego na parze
- 8-10 strąków białej fasolki szparagowej
- ½ pęczka natki pietruszki
- sos: sok z jednej cytryny, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy dijon, łyżka oliwy
Jak
zrobić sałatkę?
- ugotuj
ryż według przepisu na opakowaniu
-
łososia ugotowanego na parze podziel na cząstki
-
fasolę szparagową dodaj do gotującej się i lekko osolonej wody, gotuj około 10
min.
- kiedy
lekko przestygnie pokrój ją na mniejsze cząstki
-
posiekaj pietruszkę i wymieszaj wszystkie składniki
-
wymieszaj wszystkie składniki sosu, dodaj do sałatki i ponownie wymieszaj.
Mój kapelusz doskonale sprawdza się w upały. Lekki kombinezon też się świetnie nosi. Kiedy wychodzę z domu to najczęściej z dużą torbą. Tylko kobiety wiedzą, że może pomieścić wszystko.
Lubicie latem nosić kombinezony?
Nie nosze . Ale twój chyba najpiękniejszy jaki widziałam .
OdpowiedzUsuńJa nie jadam okresowo węglowodanów ;)
Ale jak jadam to kasze cześciej
Lubię niebieski kombinezon, to bardzo miłe. Lubię twój wygląd jest młody i nowoczesny. Ty wyglądasz bardzo atrakcyjna.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMiło się czyta informacje zebrane przez Ciebie o ryżu. Sałatka prosta w przygotowaniu,ale atrakcyjna. Twarzowy ten niebieski kombinezon, ładna stylizacja i oczywiście wyglądasz w tym wszystkim uroczo. A torbę też zawsze muszę mieć dużą. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMniam, ale to wygląda <3 świetny kombinezon, marzy mi się coś w podobnym stylu :)
OdpowiedzUsuńMyślałam o takim kombinezonie:) Na tobie,wygląda super:)
OdpowiedzUsuńŚwietny kombinezon! Pięknie wyglądasz!!!
OdpowiedzUsuńudanego weekendu:)
Sałatka musi być pyszna:) Im większa torebka tym więcej rzeczy pomieści. W mojej też musi być książka. Kombinezon bardzo ładny:)
OdpowiedzUsuńWygląda wyjątkowo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAvo, masz rację: marzenia się spełniają kiedy zamienimy je w cele :)
OdpowiedzUsuńSałatki na upały to najrozsądniejsze dania. Ciężko stać przy kuchni w taki gorąc. A dobór składników wybrałaś fantastyczny. Wszystko zdrowe i to co lubię.
OdpowiedzUsuńAvo, pokazujesz przy okazji jak potrafisz świetnie bawić się modą. Pięknie wyglądasz w tym kobaltowym kombinezonie. A torba? U mnie też jest duża. Super. Serdecznie Cię pozdrawiam :)
Najbardziej lubie jaśminowa, brązowy w ogóle mi nie podszedł...
OdpowiedzUsuńFantastyczny kombinezon! Marzy mi się taki :)
OdpowiedzUsuńDuża torba i jeszcze szykowna to podstawa.Najładniejsze wielkie torby zawsze znajduję w MONNARI. Ewentualnie w VENEZIA. Dziki ryż uwielbiam z topinamburem. :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej sałatki :)
OdpowiedzUsuńTaka sałatka to dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńKombinezon bardzo ładny :-)
Sałatka mnie zaciekawiła, świetny przepis Ava...
OdpowiedzUsuńNie lubię kombinezonów, Ty wyglądasz w swoim cudownie.
Duże torby uwielbiam, takie głównie noszę.
Buziaki posyłam...
Jak ta sałatka pięknie wygląda, zdrowa, kolorowa i na pewno bardzo smaczna ! Jak będę miałą możliwość to na pewno ją przygotuję :) Cieszę się, że są takie osoby jak Pani, realizujące swoje cele, spełniające swoje marzenia.
OdpowiedzUsuńZasługuje Pani na obserwację ! Życzę dalszego realizowania się i zapraszam częściej do siebie .
http://nammaniee.blogspot.com/