piątek, 7 sierpnia 2015

Sałatka z dzikim ryżem - Salad with wild rice









   Ci, którzy dbają o linię i zdrowie wiedzą co to ryż i uwzględniają go często w swoim menu. Ryż bowiem jest lekkostrawny i nie zawiera glutenu. Dla Azjatów jest tak nieodzowny jak dla Europejczyków chleb czy ziemniaki. Jest też dla nich symbolem życia. Z ryżu robi się mąkę, makaron, płatki, olej, piwo, sake i papier.

    Ryż uprawia się na suchych lub wodnych polach i właśnie ten jest najbardziej ceniony.
Pośród jego rodzajów można wymienić długoziarnisty (bardzo sypki po ugotowaniu) i krótkoziarnisty, prawie okrągły i miękki po ugotowaniu.

    Najmniej przetworzony jest brązowy (naturalny), ma lekko brązowy kolor i orzechowy smak. Delikatniejszy od brązowego jest biały, bez łusek. Przed młóceniem ziarna nawilża się parą wodną pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu wszystkie cenne składniki odżywcze z łuski przenikają do środka. 

    Koneserzy uważają, że zaprzeczeniem dobrego smaku i gustu jest ryż w torebkach. Innym rodzajem ryżu jest basmati, wręcz śnieżnobiały, nazywany „księciem ryżu”. Rośnie w Indiach i Pakistanie, u podnóży Himalajów. Prawie na całym świecie uprawiany jest ryż Karolina, który pochodzi z Indii. Wymienić należy również arborio i vialone, to odmiany średnioziarniste wyselekcjonowane we Włoszech, które podczas gotowania nabiera ją kremowej konsystencji. Ryż jaśminowy pochodzi ze wzgórz Tajlandii. Kiedyś uprawiany  był specjalnie na królewskie stoły.

    Dziki ryż jest odmianą owsa - o długich, brązowych ziarnach i bardzo zdrowy. Zawiera bowiem bardzo dużo białka i cennych minerałów. Pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu, korzystnie działa na nerki i pęcherz. Dodać należy również, że naukowo potwierdzone są jego właściwości chroniące przed rakiem.

   Z takiego właśnie dzikiego ryżu powstała moja sałatka. Przy takich upałach doskonała na obiad jako jedno danie.


Sałatka z dzikim ryżem (2-3 osoby)

Składniki:
  • 100 g dzikiego ryżu
  • 100 g łososia ugotowanego na parze
  • 8-10 strąków białej fasolki szparagowej
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sos: sok z jednej cytryny, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy dijon, łyżka oliwy



Jak zrobić sałatkę?

- ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu
- łososia ugotowanego na parze podziel na cząstki
- fasolę szparagową dodaj do gotującej się i lekko osolonej wody, gotuj około 10 min.
- kiedy lekko przestygnie pokrój ją na mniejsze cząstki
- posiekaj pietruszkę i wymieszaj wszystkie składniki

- wymieszaj wszystkie składniki sosu, dodaj do sałatki i ponownie wymieszaj.

















Mój kapelusz doskonale sprawdza się  w upały. Lekki kombinezon też się świetnie nosi. Kiedy wychodzę z domu to najczęściej z dużą torbą. Tylko kobiety wiedzą, że może pomieścić wszystko.
























Lubicie latem nosić kombinezony?


18 komentarzy:

  1. Nie nosze . Ale twój chyba najpiękniejszy jaki widziałam .
    Ja nie jadam okresowo węglowodanów ;)
    Ale jak jadam to kasze cześciej

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię niebieski kombinezon, to bardzo miłe. Lubię twój wygląd jest młody i nowoczesny. Ty wyglądasz bardzo atrakcyjna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Miło się czyta informacje zebrane przez Ciebie o ryżu. Sałatka prosta w przygotowaniu,ale atrakcyjna. Twarzowy ten niebieski kombinezon, ładna stylizacja i oczywiście wyglądasz w tym wszystkim uroczo. A torbę też zawsze muszę mieć dużą. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, ale to wygląda <3 świetny kombinezon, marzy mi się coś w podobnym stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślałam o takim kombinezonie:) Na tobie,wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny kombinezon! Pięknie wyglądasz!!!
    udanego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sałatka musi być pyszna:) Im większa torebka tym więcej rzeczy pomieści. W mojej też musi być książka. Kombinezon bardzo ładny:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Avo, masz rację: marzenia się spełniają kiedy zamienimy je w cele :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sałatki na upały to najrozsądniejsze dania. Ciężko stać przy kuchni w taki gorąc. A dobór składników wybrałaś fantastyczny. Wszystko zdrowe i to co lubię.
    Avo, pokazujesz przy okazji jak potrafisz świetnie bawić się modą. Pięknie wyglądasz w tym kobaltowym kombinezonie. A torba? U mnie też jest duża. Super. Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Najbardziej lubie jaśminowa, brązowy w ogóle mi nie podszedł...

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczny kombinezon! Marzy mi się taki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Duża torba i jeszcze szykowna to podstawa.Najładniejsze wielkie torby zawsze znajduję w MONNARI. Ewentualnie w VENEZIA. Dziki ryż uwielbiam z topinamburem. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie jadłam takiej sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Taka sałatka to dla mnie :-)
    Kombinezon bardzo ładny :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Sałatka mnie zaciekawiła, świetny przepis Ava...
    Nie lubię kombinezonów, Ty wyglądasz w swoim cudownie.
    Duże torby uwielbiam, takie głównie noszę.
    Buziaki posyłam...

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak ta sałatka pięknie wygląda, zdrowa, kolorowa i na pewno bardzo smaczna ! Jak będę miałą możliwość to na pewno ją przygotuję :) Cieszę się, że są takie osoby jak Pani, realizujące swoje cele, spełniające swoje marzenia.

    Zasługuje Pani na obserwację ! Życzę dalszego realizowania się i zapraszam częściej do siebie .

    http://nammaniee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)