Ten chleb jest dla mnie zagadką ze względu na barwę. Kiedy wyrabia się ciasto z błonnikiem buraczanym jest ono piękne, różowe i takie pozostaje do momentu upieczenia. Po upieczeniu różowy zostaje tylko wierzch chleba, a środek traci barwę. Oczywiście nie ma to wpływu na smak, w którym oprócz orzechów, sezamu... wyczuwa się delikatny, słodkawy posmak buraków. Kolor jednak zniknął.
Polecam przepis na kanapki i inne śniadaniowe pomysły.
Chleb z buraczanym błonnikiem
Składniki:
- 500 g żytniej mąki do wypieków chleba
- 40 g drożdży
- 200 ml wody
- 1 łyżka brązowego cukru
- płaska łyżeczka soli himalajskiej
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki sezamu
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki błonnika buraczanego
Jak zrobić chleb?
- do miski dodaj mąkę, sól, sezam i siemię
- wymieszaj połowę wody, drożdże i cukier, dolewaj rozczyn do suchych składników i wyrabiaj ciasto
- do drugiej części wody dodaj błonnik buraczany, dodaj do ciasta
- w trakcie wyrabiania dodaj oliwę i orzechy
- kiedy ciasto jest sprężyste odstaw je na 40 - 50 min. do wyrośnięcia
- wysmaruj formę i wysyp mąką
- włóż ciasto do formy, posyp sezamem i pozostaw do wyrośnięcia na 30 - 40 min.
- włóż ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz 40 - 45 min.
- kiedy lekko przestygnie wyjmij z formy
Skusicie się na kanapkę z takim chlebem?
- do miski dodaj mąkę, sól, sezam i siemię
- wymieszaj połowę wody, drożdże i cukier, dolewaj rozczyn do suchych składników i wyrabiaj ciasto
- do drugiej części wody dodaj błonnik buraczany, dodaj do ciasta
- w trakcie wyrabiania dodaj oliwę i orzechy
- kiedy ciasto jest sprężyste odstaw je na 40 - 50 min. do wyrośnięcia
- wysmaruj formę i wysyp mąką
- włóż ciasto do formy, posyp sezamem i pozostaw do wyrośnięcia na 30 - 40 min.
- włóż ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz 40 - 45 min.
- kiedy lekko przestygnie wyjmij z formy
Skusicie się na kanapkę z takim chlebem?
Pewnie ze sie skusze :)
OdpowiedzUsuńJaki fajny chlebek! Bardzo pomysłowy :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis - gratulujemy ;)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do naszego sklepu internetowego z modną biżuterią i odzieżą
www.steezy.pl - strona naszego sklepu KLIK
https://www.facebook.com/steezyfashionshop - strona naszego fanpage KLIK
Pozdrawiamy i przesyłamy dla wszystkich czytelników
KOD RABATOWY: lato
WAŻNY NA CAŁY ASORTYMENT (10 % zniżki)
Domowy chleb,mam w planie. I mam nawet parę przepisów. Twój wygląda mega apetycznie,skuszę sie na kanapkę:))
OdpowiedzUsuńDomowy chleb to jest to ! A ten Twój wygląda bardzo interesująco
OdpowiedzUsuńTakiego chleba nie piekłam. Ba, nawet nie jadłam. Ale chętnie upiekę, bo mnie ciekawi jak smakuje, mimo że dokładnie opisałaś smak tego chleba. Jednak lepiej spróbować :)
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek-najlepszy!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
pięknie Ci wyszedł, muszę spróbować go upiec, aż mnie zassało w żołądku na sam widok :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Nie ma to jak domowy chlebuś. Kochana zamieszkaj ze mną proszę:-))))) Będziesz mi kulinarnie dogadzac:-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam chleba :)
OdpowiedzUsuń