poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Wieprzowina w pomidorach na puree z cieciorki - Pork & chickpeas









Całkiem fajne danie mi wyszło i dla oka o dla podniebienia. Mięso wieprzowe można zastąpić innym ,ale ja akurat takie miałam w lodówce. Ciekawa alternatywa aby nie robić tradycyjnego schabowego. Natomiast latem można krzyknąć: Jedz pomidory pod każda postacią!




Wieprzowina w pomidorach


Składniki: (dla 4 osób)
  • 4 plastry mięsa schabowego bez kości
  • 4 spore pomidory
  • gałązka bazylii
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 5-6 ziaren zielonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki utartego w moździerzu kminu rzymskiego
  • około 150 ml białego wina
  • spora garść liści szpinaku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz do smaku


Jak zrobić mięso?

- pokrój mięso w paski
- posiekaj tymianek, cebulę i wymieszaj z olejem
- dodaj pokrojone mięso, zielony pieprz, sól i świeżo mielony pieprz, wymieszaj
- dodaj mięso na patelnię i smaż tak aż zetnie się białko
- pomidory pokrój w drobną kostkę, dodaj posiekany czosnek i bazylię
- dodaj pomidory do mięsa i duś około 15-20 min. co jakiś czas mieszając
- w trakcie dodaj około 150 ml białego wina.
- kiedy mięso będzie miękkie ale sprężyste dodaj pomidorki koktajlowe i duś 2-3 min.
- na koniec dodaj sporą garść szpinaku, wymieszaj
- podawaj z pure z cieciorki


Puree z cieciorki

Składniki:
  • puszka cieciorki
  • gałązka bazylii
  • 1 dymka
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa


Jak to zrobić?

- przepłucz cieciorkę na sitku wodą
- posiekaj cebulę i bazylię
- dodaj na patelnię oliwę i pozostałe składniki
- podgrzewaj i mieszaj cieciorkę około 4-5 min.
- zmiksuj wszystko blenderem lub rozgnieć widelcem
- dopraw solą i pieprzem możesz dodać trochę oliwy

















Jak żyjecie w polskich tropikach?



7 komentarzy:

  1. o jak bym zjadła! I cieciorkę też lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm... mięso duszone w białym winie zawsze wychodzi dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusisz smacznościami jak zawsze ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)