Całkiem fajne danie mi wyszło i dla oka o dla podniebienia. Mięso wieprzowe można zastąpić innym ,ale ja akurat takie miałam w lodówce. Ciekawa alternatywa aby nie robić tradycyjnego schabowego. Natomiast latem można krzyknąć: Jedz pomidory pod każda postacią!
Wieprzowina w pomidorach
Składniki: (dla 4 osób)
- 4 plastry mięsa schabowego bez kości
- 4 spore pomidory
- gałązka bazylii
- kilka gałązek tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 5-6 ziaren zielonego pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżki utartego w moździerzu kminu rzymskiego
- około 150 ml białego wina
- spora garść liści szpinaku
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić mięso?
- pokrój mięso w paski
- posiekaj tymianek, cebulę i wymieszaj z olejem
- dodaj pokrojone mięso, zielony pieprz, sól i świeżo mielony pieprz, wymieszaj
- dodaj mięso na patelnię i smaż tak aż zetnie się białko
- pomidory pokrój w drobną kostkę, dodaj posiekany czosnek i bazylię
- dodaj pomidory do mięsa i duś około 15-20 min. co jakiś czas mieszając
- w trakcie dodaj około 150 ml białego wina.
- kiedy mięso będzie miękkie ale sprężyste dodaj pomidorki koktajlowe i duś 2-3 min.
- na koniec dodaj sporą garść szpinaku, wymieszaj
- podawaj z pure z cieciorki
Puree z cieciorki
Składniki:
- puszka cieciorki
- gałązka bazylii
- 1 dymka
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
Jak to zrobić?
- przepłucz cieciorkę na sitku wodą
- przepłucz cieciorkę na sitku wodą
- posiekaj cebulę i bazylię
- dodaj na patelnię oliwę i pozostałe składniki
- podgrzewaj i mieszaj cieciorkę około 4-5 min.
- zmiksuj wszystko blenderem lub rozgnieć widelcem
o jak bym zjadła! I cieciorkę też lubię!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie potrawy ;)
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire
bardzo fajnie wygląda!
OdpowiedzUsuńMmmm... mięso duszone w białym winie zawsze wychodzi dobre :)
OdpowiedzUsuńKusisz smacznościami jak zawsze ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wieprzowinę :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń