Jeśli twoim utrapieniem jest nadmiar kilogramów może być temu winna nieprzyjazna flora bakteryjna skumulowana w organizmie. Najwyższa pora ją odbudować i zastosować proste i naturalne metody. Pomogą ci jogurty kefiry i naturalne kiszonki.
Jeśli jogurt to naturalny, bez sztucznych dodatków i słodzików. A kiszonki? To przecież duma polskiej kuchni i zdrowie za parę groszy.
Miało być burakowo więc i w tym temacie coś dla was mam. Prosty domowy specyfik nazywany przez niektórych nawet lekiem. Przywraca siły, witalność, regeneruje organizm, obniża ciśnienie, a co najważniejsze oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga odchudzanie, odkwasza. Odbudowuje przyjazną florę bakteryjną, bowiem przyczynia się do rozwoju przyjaznych bakterii kwasu mlekowego, które biorą udział w redukcji tkanki tłuszczowej.
Zamiast faszerować się suplementami i chemią na różne przypadłości - sięgnij po prosty, zdrowy, sprawdzony od lat przepis!
Co tam reklamy! Niech dalej bombardują ekrany telewizorów i komputerów cudownymi właściwościami z koncernów farmaceutycznych, a ty nie pozwól zbombardować swojego umysłu i zdrowia.
Zamiast faszerować się suplementami i chemią na różne przypadłości - sięgnij po prosty, zdrowy, sprawdzony od lat przepis!
Co tam reklamy! Niech dalej bombardują ekrany telewizorów i komputerów cudownymi właściwościami z koncernów farmaceutycznych, a ty nie pozwól zbombardować swojego umysłu i zdrowia.
Słuchałam ostatnio wywiadu z Anną Popek, która zdradzając tajemnicę swojej młodości powiedziała, że co roku jeździ do gospodarstwa agroturystycznego gdzie poddaje się naturalnym metodom odkwaszającym organizm. W menu oprócz warzyw królują właśnie kiszonki, a jedną z nich jest kwas buraczany. Taki właśnie sprawdzony przepis mam dla was. Sprawdzony, bowiem zawsze zanim coś polecę testuję to na sobie. Buraki uwielbiam i kwas buraczany dla mnie w smaku jest rewelacyjny. Ciekawe czy przypadnie wam do gustu?
Kwas buraczany ojca Grzegorza
Składniki:
- 1 kg buraków ćwikłowych
- kilka kawałków razowego chleba
- sok z połowy cytryny
- 3-4 ząbki czosnku
- kilkanaście ziaren kminku
- około 3 litrów przegotowanej wody
Jak zrobić kwas buraczany?
- umyte i obrane buraki, pokrój na cienkie plasterki i włóż do naczynia kamionkowego lub szklanego
- dodaj kawałki chleba, sok z cytryny, zalej wodą
- naczynie obwiąż lnianą ściereczką i trzymaj w ciepłym miejscu 4-5 dni
- przecedź kwas przez sitko
- do wyparzonych butelek lub słoików dodaj kilka ziarenek kminku i parę plasterków czosnku
- wlej do nich kwas buraczany i zakręć
- trzymaj w chłodnym miejscu
Jak stosować?
- najlepiej 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki
- dobrą alternatywą jest wypić 1 x dzienne na czczo około pół szklanki (ja tak robię)
- taką kurację dobrze jest stosować około 2-3 tygodni (... i dużej) można powtarzać w ciągu roku,
- kwas buraczany z pewnością nie zaszkodzi
Wygląda ciekawie :). Wiele dobrego słyszałam o tego typu rzeczach.
OdpowiedzUsuńdobra poropzycja , a jezli się nie wypije to na pewno barszczyk wyjdzie pyszny ;)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, zawsze jest jakaś alternatywa, w tym przypadku równie dobra :)
UsuńŚciągnąłem przepis, wydrukowałem i zobaczę co dalej .... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń...dalej to trzeba zrobić i pić! Również pozdrawiam :)
UsuńMój tato kisił buraki , takie do picia jak ogórki ... Było boskie
OdpowiedzUsuńJeszcze mam kwas buraczany w lodówce, więc lecę go wypić. Na zdrowie.
OdpowiedzUsuńZawsze robię domowy zakwas na barszcz. Dlaczego więc nie połączyć te dwa przeznaczenia? Przyjemne z pożytecznym :)
OdpowiedzUsuńKwasu buraczanego nie piłam, ale wiele lat temu piłam codziennie sok z czerwonych buraków.
OdpowiedzUsuńSzczerze? Pierwszy raz słyszę o kwasie buraczanym :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować.
OdpowiedzUsuńudanego weekendu:)
świetny przepis...
OdpowiedzUsuńFajny kwas.
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie! :)
OdpowiedzUsuń