Zaczynamy od deseru a może przystawki?
Typowo grecką skordalię wzbogaciłam o dodatek ziół, a konkretnie o pachnące oregano rosnące obok mojego domu. Bakłażany zostały upieczone na grillu jednak wcześniej zamarynowane. Czy można sobie wyobrazić lepszy obiad kiedy słońce roztacza swe uroki na wszystkim dookoła? Leniwe popołudnie z obiadem, którego zapach niesie na greckie wzgórza porośnięte gajem oliwnym lub winoroślą, a przy łyku dobrego wina słuchać szum śródziemnomorskiej bryzy.
Ziołowa skordalia
Jak zrobić skordalię? Zobacz: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/08/skordalia-z-grillowanym-bakazanem.html, kiedy już wszystko zrobisz według przepisu, dodaj 3-4 łyżki posiekanego oregano, wymieszaj i gotowe.
Marynowane bakłażany
Składniki:
- 2 mniejsze bakłażany
- sok z jednej cytryny
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku
- 2-3 łyżki oliwy
- łyżeczka musztardy dijon
- sól himalajska i pieprz do smaku
Jak zrobić bakłażany?
- umyte bakłażany pokrój w plastry
- posiekaj tymianek
- wszystkie składniki do marynaty dodaj do miski i dobrze wymieszaj
- pokrojone bakłażany dobrze natrzyj marynatą i pozostaw na 15 - 20 min.
- grilluj z każdej strony 1-2 min.
- przełóż do miski i jeszcze ciepłe polej sosem musztardowo-miodowym*
* sos: sok z jednej cytryny, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy dijon, łyżka oliwy
... a na deser polecam pizzę - ale jaką!
Co wybieracie: skordalię, bakłażany czy pizzę?
Wybieram pizzę, zdecydowanie...serdecznie pozdrawiam Ava...
OdpowiedzUsuńHaha. Jako wielka fanka pizzy to ją wybieram :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na marynowanego bakłażana :)
OdpowiedzUsuńKurcze! Zgłodniałam ;)
OdpowiedzUsuńJesteś niesamowita . Bakłażany uwielbiam, tak jak wszystkie warzywa z grilla.
OdpowiedzUsuńwszystko po trochu:)
OdpowiedzUsuńale smakołyki :))
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńTe bakłażany wyglądają tak smakowicie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam bakłażany ale na pizzę taką właśnie z rabarbarem też mach ochotę :) Świetny i smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńZa poprzedniczką powtorze , uwielbiam baklażany i pizza w twoim wydaniu niesamowita.
OdpowiedzUsuńja poprosze najpier pizze a potem bakłażany ;)
OdpowiedzUsuńJakoś do bakłażanów nie moge się przekonać, choć w Twoim wykonaniu wyglądają kusząco:-) Pizza za to prezentuje się wybornie więc najpierw ja poproszę:-)
OdpowiedzUsuńPizza świetna,taka kolorowa:)) I bardzo zdrowa,pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńbiorę pizzę ;)
OdpowiedzUsuń...a potem resztę ;)
bakłazan palce lizać:)
OdpowiedzUsuńMniam, jakie smakowitości!!!
OdpowiedzUsuńmiłego weekendu:)
Deser wygląda prześlicznie! Jak to uroczo skomponowałaś! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle pyszności!!! Buziaki!
OdpowiedzUsuń