Lato sprzyja szybkim daniom, przy których nie trzeba długo stać w kuchni. A warzywa? Ach, tylko się nimi delektować i przygotowywać pod każda postacią. Dziś zapraszam was na danie z cyklu comfort food, czyli z serii zerknij co masz w lodówce i bez wysiłku zrób z tego pyszne danie. Tym razem w roli głównej warzywa, które masz "pod ręką". Powinny jednak należeć do korzennych - twardych aby czas pieczenia był podobny.
Kiedy je pokroicie i włożycie do piekarnika to możecie robić sto innych rzeczy, a warzywa zamienią się w aromatyczny, kolorowy bukiet. Warto jednak w tym czasie zrobić sos, którym zostaną jeszcze ciepłe warzywa polane. Prawdziwa uczta!
Pieczone warzywa
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 mały batat
- 1 cukinia
- 2 małe cebule
- 1/2 główki małego kalafiora
- 2 łyżki oliwy
- kilka gałązek oregano i bazylii
- sól i pieprz
* dodatkowo: jedno jabłko przekrojone na pół i połówka nieobranego czosnku
Jak zrobić warzywa?
- umyte i obrane warzywa pokrój w paski, cząstki, grubą kostkę (jak wolisz)
- posiekaj zioła
- dodaj do oliwy zioła, sól, pieprz, pokrojone warzywa i wszystko porządnie wymieszaj (najlepiej rękami)
- blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na nią warzywa
- włóż warzywa do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz 25-30 min.
- obok warzyw połóż czosnek i jabłko (to będzie dodatek do sosu)
- po wyjęciu z piekarnika polej warzywa sosem i wymieszaj
- są pyszne na gorąco i na zimno
Składniki na sos:
- sok z 2 pomarańczy (około 200 ml)
- 2 łyżki trzcinowego cukru
- szczypta soli himalajskiej
- 2 cm papryczki chili, pokrojonej w cienkie plastry
- 2 - 3 łyżki octu winnego
Jak zrobić sos?
- do soku dodaj cukier, szczyptę soli i papryczkę
- zagotuj wszystko, zmniejsz płomień i gotuj sos aż odparuje i zacznie delikatnie gęstnieć
- dodaj do sosu ocet winny, wymieszaj
- dodaj rozgniecione widelcem pieczone jabłko i czosnek, wymieszaj
- polej sosem warzywa wyjęte z piekarnika, wymieszaj
Jeśli wam zostanie trochę pieczonych warzyw (celowo zrobiłam więcej) dodajcie do nich 2 szklanki pokrojonych dojrzałych pomidorów, wszystko razem zmiksujcie, zagotujcie, doprawcie solą i pieprzem. Wyjdzie z tego pyszna, aromatyczna zupa. Ja ją podałam z greckim serem i odrobiną jogurtu, polecam.
U mnie wakacyjny luz i minimalizm, do którego wpisuje się wakacyjna torba z ELLE.
Super danie. Coś dla mnie. Strój jest mega elegancki:))
OdpowiedzUsuńPyszne danie, muszę znów sprzedać Mamie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupy :)
OdpowiedzUsuńPyszne receptury i piękny wygląd z czarnym kapeluszu.
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńależ Ty apetycznie gotujesz!!!:)
OdpowiedzUsuńi to jest sezonowe bogactwo!
OdpowiedzUsuńTe warzywa wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńLubię taki warzywny mix! Pozdrawiam i zapraszam do mnie! :-) http://wielopokoleniowo.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńŚwietny obiadek na lato, zupa też mi pasuje ...luz wakacyjny potrzebny, super w kapeluszu...serdecznie pozdrawiam Ava...
OdpowiedzUsuńTe warzywa muszą być przepyszne...
OdpowiedzUsuńuściski poniedziałkowe:)
Pyszny przepis, mam tylko jedno pytanie :)
OdpowiedzUsuńCzy cukier w sosie można zastąpić miodem? ;)
Mój Blog
Oczywiście, ja dodałam brązowy bo do gotowania zawsze mi szkoda miodu, który w wysokiej temperaturze traci właściwości.
UsuńTakie danie koniecznie trzeba zrobić. Bo łatwo, smacznie, zdrowo i jakże inaczej :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają :) A Ty wyglądasz super :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczone warzywa. Pieczenie wydobywa z nich intensywny smak.
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo pysznie i smacznie, a TY wygladasz wakacyjnie, a co to za Psiak kolo Ciebie, czyzby Twoj wlasny,pozdrawiam cieplo
OdpowiedzUsuń