czwartek, 2 lipca 2015

Focaccia z orzechami - Focaccia with walnuts










Znacie zapewne moją miłość do kuchni włoskiej a w szczególności do pewnych regionów Włoch. Nie wiem co by powiedzieli Włosi na dodatek orzechów włoskich do focacci, ale muszę przyznać, że skomponowały się świetnie z mnóstwem ziół, a potem z dodatkiem oliwy i octu balsamicznego. Nie zapomniałam oczywiście o wegetariańskiej "facacciowej" kanapce. Zapraszam was na tradycyjne włoskie ciasto pod błękitnym polskim niebem.
Wcześniejsze przepisy możecie znaleźć pod linkami:




Focaccia z orzechami włoskimi

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży (użyłam Babuni)
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżeczka soli himalajskiej
  • 3 łyżki oliwy
  • szklanka letniego mleka niskoprocentowego
  • szklanka orzechów włoskich
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • garść posiekanej kolendry
  • garść posiekanej bazylii
  • 1 posiekana dymka razem ze szczypiorem

Jak zrobić ciasto?

- do mleka dodaj cukier i drożdże, wymieszaj
- do mąki dodaj sól i mieszając dolewaj rozczyn drożdżowy
- dodaj oliwę i wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne
- pod koniec wyrabiania dodaj posiekane zioła, dymkę i orzechy
- ciasto powinno być elastyczni i "odchodzić" od miski
- pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 50 - 60 min.
- wysmaruj blaszkę i wysyp mąką
- rozłóż równomiernie ciasto ręką
- zrób w cieście końcem drewnianej warzechy dziurki i włóż w nie rozmaryn
- delikatnie skrop ciasto oliwą i pozostaw do wyrośnięcia na około 15 min.
- włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 - 40 min.
- przypomnij sobie włoskie niebo, urok Włoch i Włochów i delektuj się smakiem














Gdzie są moje truskawki?



Lubicie włoskie smaki?


10 komentarzy:

  1. Takiego smaku narobiłaś, że muszę to zrobić w weekend, Wygląda bardzo apetycznie :-) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie zjadłbym. Molto appetitoso

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze Twoje Ava przepisy są świetne...a ostatnie zdjęcie wymiata...super...pozdrawiam, miłego weekendu...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smacznie:) Wspaniałego wakacyjnego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam <3 a zdjęcie czadowe hahhah

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam włoskie smaki, a to zdjęcie mega :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak lubię. :)
    A ostatnie zdjęcie boskie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. This is the precise weblog for anybody who needs to seek out out about this topic. You notice so much its almost arduous to argue with you. You positively put a brand new spin on a subject that's been written about for years. Nice stuff, simply nice!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)