niedziela, 5 lipca 2015

Kwaśne ziemniaki - Sour potatoes












Młode ziemniaki garść świeżych ziół i ocet winny. To są proste dania, które mogą być dodatkiem do mięs lub też stanowić danie. Przepadam za nimi i tak naprawdę nie potrzebują już nic więcej do obiadu. Czasem kubek maślanki lub kefiru albo wodę z cytryna i miętą. 
Przepis ten pochodzi od cioci Susi ze Stuttgartu. Pierwszy raz jadłam je właśnie u niej w latach dziewięćdziesiątych i od razu mnie urzekły. Spróbujcie - z pewnością nie pożałujecie




Kwaśne ziemniaki

Składniki: (dla dwóch osób)
  • 3-4 ziemniaki
  • parę liści szałwii 
  • kilka gałązek rozmarynu
  • łyżka oliwy
  • około 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki octu winnego
  • 4-5 gałązek kolendry
  • sól i pieprz do smaku

Jak to zrobić?

- obierz ziemniaki i pokrój na dość cienkie plastry
- rozgrzej na patelni oliwę, dodaj pokrojone ziemniaki, szałwię, rozmaryn, posól i popieprz
- co jakiś czas mieszaj tak aż lekko się zrumienią
- dodaj wodę i nakryj przykrywką, duś na wolnym ogniu aż zaczną być lekko miękkie (około 15 min.)
- dodaj ocet winny, zwiększ płomień i smaż około 4 - 5 minut aż ocet odparuje, a ziemniaki się zezłocą
- dodaj posiekaną kolendrę, sól i pieprz do smaku


Moja rada:
- zioła możesz dodać takie jak lubisz
- ocet winny dlatego dodajesz na końcu, bowiem pod wpływem kwaśnego wszystkie warzywa robią się twarde i trzeba je bardzo długo gotować




















13 komentarzy:

  1. Wykorzystam przepis do młodych ziemniaczków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. w takim wydaniu nie widziałam jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie danie, wypróbuję...pozdrawiam, miłej niedzieli...

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm... już czuję ten zapach ulubionych ziół i przypraw:) Lubię takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi i wygląda bardzo smacznie:) i jaki piękny talerz:)
    pozdrawiam niedzielnie

    OdpowiedzUsuń
  6. świetna propozycja na upały!

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. very informative post for me as I am always looking for new content that can help me and my knowledge grow better.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)